zondag 1 maart 2020

Misschien valt het mee met dat coronavirus


De uitbraak van het coronavirus... De 'war room' van het RIVM... Het zijn wel grote woorden, in het journaal en in de krant. Zeven mensen in ons land hebben het virus, waarvan drie uit hetzelfde gezin en voorlopig lijkt het goed met ze te gaan.

Voor de meeste patiënten is het virus niet erger dan de griep. Daar kun je ook ernstig ziek van worden, maar de laatste keer dat er over een griepvirus paniek ontstond was in 2009. Dat was de Mexicaanse griep, ook wel de varkensgriep genoemd.

Volgens Wikipedia zijn er bij die Mexicaanse griep '...17.483 wereldwijd bevestigde sterfgevallen geweest in 2009. In Nederland waren dit er 60. Bij de “gewone” Nederlandse seizoensgriep ligt dit tussen de 250 en de 2000.'

Ook toen was er sprake van een pandemie. Bij de BBC werd een waarschuwend filmpje vertoond. Een toekomstvisioen, met mensen die omvielen op straat, in het mistige Londen. Mannen in witte jassen voerden de slachtoffers af. In Nederland werd een enorme voorraad virusremmende middelen ingeslagen. Uiteindelijk viel het allemaal mee.

Dat wil niet zeggen dat het nu ook met een sisser af zal lopen. Voor de mensen die ziek zijn, of nog worden, is het allemaal ernstig genoeg. Het is ook gevaarlijk om er, bij voorbaat, luchtig over te doen. Na de Mexicaanse griep, waarbij miljoenen zijn uitgegeven aan overbodige medicatie, werd de ernst van de Q-koorts veel te laag ingeschat.

Voor de officiële instanties is het moeilijk om de juiste koers te bepalen. Maar, hoewel de kranten vol staan met coronanieuws en elk tv-journaal ermee opent, is het voorlopig spannender om naar het wielrennen, schaatsen of snooker te kijken dan om de opmars van het virus te volgen.

Of anders kunnen we ons verwonderen over het weer, dat alweer storm en regen bracht. Maar dat ook zo zacht is dat er gisteren een citroenvlinder door de straat vloog. Het is pas februari, maar op internet zag ik tientallen meldingen, van mensen die ook citroenvlinders hadden gezien.

Of anders kunnen we ons misschien verheugen dat we geen Syrische vluchtelingen zijn en met onze kinderen in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland bivakkeren. Dan toch liever Nederland met een losgebroken virus...


De Strip: Het stripje maakte ik in 1993 toen we ook last hadden van virussen.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien valt het mee inderdaad. Het toont in elk geval weer aan dat de mens in zijn maatschappij een kwetsbaar wezen is en dat die maatschappij snel op zijn kop kan worden gezet. Er zal een dag komen waarop de gevolgen niet meer mee gaan vallen, vrees ik.

martin zei

Je zou ook een vergelijking kunnen maken strfgevallen door ziekte per jaar. Mijn vingertopgevoel zegt me dat het waarschijnlijk steeds minder aannemelijk is dat je sterft aan groep, dttp of anderszins. De WHO publiceert ieder jaar een overzicht van doodsoorzaken.