zondag 23 februari 2020

Is korter en sneller ook leuker ?


Deze week wordt het Snooker Shoot Out toernooi gespeeld, in het Engelse Watford. De 128 beste professionele spelers van de wereld, aangevuld met wat jonge amateurs en twee dames, strijden om de titel. Je zou het het snel-snooker kampioenschap kunnen noemen. De partijtjes duren maximaal 10 minuten en de spelers krijgen in de eerste helft daarvan 15 seconden per beurt, daarna nog maar 10.

Spektakel gegarandeerd, als je bedenkt dat, normaal gesproken, een wedstrijd al gauw een paar uur duurt en de finales van grote toernooien soms zelfs meerdere dagen. Klaarblijkelijk is er behoefte aan snelle versies van sporten. Schaken kent ook een snelle variant.

In feite is de gebruikelijke schaakwedstrijd al een versnelling van wat het ooit geweest moet zijn. Twee spelers, diep in gedachten verzonken, die urenlang, naar het bord zitten te turen. Voor de deelnemers zal het vaak leuker zijn geweest dan voor de omstanders. Dus werd, om de vaart erin te houden, voor officiële wedstrijden een klok geïntroduceerd.

We realiseren ons dat niet, maar bij voetbal is hetzelfde gebeurd. Dat komt voort uit middeleeuwse balspelen, waarbij het ene dorp tegen het andere speelde, in het vrije veld. De doelen lagen kilometers uit elkaar en de wedstrijd eindigde zodra er een doelpunt gemaakt werd. In meer beschaafde tijden is dat getransporteerd naar een omlijnd veld en een vaste speeltijd.

Alsof dat nog niet genoeg is heeft men bij het rugby een snellere variant bedacht, rugby sevens. Bij het normale spel strijden twee teams van 15 personen tegen elkaar en duurt de wedstrijd twee keer 40 minuten. Bij sevens heeft elk team maar 7 spelers en duurt het twee keer 10 minuten. Het veld blijft even groot, dus die 7 spelers lopen zich een ongeluk. Maar op die manier kan er wel een heel toernooi in een paar dagen gespeeld worden. Het spel is sinds een paar jaar een Olympische sport, dus een succes.

Er zijn nog meer voorbeelden. Bij het schaatsen heeft men het short-tracken als snellere variant, het wielrennen kent de BMX. Beide worden gehouden op korte baantjes en wedstrijden zijn vaak al beslist bij de eerste bocht. Dat is bij de snooker shoot out soms ook het geval. Daar zitten geen bochten in, maar dat de eerste bal belangrijk kan zijn ervoer één van de vrouwelijke deelnemers.

Zij mocht beginnen aan haar partij. Uit de beginpositie kun je eigenlijk geen punten scoren, dus na haar opening kwam haar mannelijke tegenstander aan bod. Die maakte meteen een serie van 133 en daarmee was de wedstrijd beslist. Sneu voor de speelster, die eigenlijk niet veel fout had gedaan.

Veel andere duels verlopen spannender. Soms moeten de spelers rennen rond de tafel, om de klok voor te blijven. Een enkele keer is de laatste seconde beslissend, maar vaak is het daarvoor al stressen. Een enkele fout kan fataal zijn, maar net zo vaak lukt het niet om te profiteren van een fout en wordt een misser beantwoord met een blunder.

Het is allemaal dus nogal onvoorspelbaar. Maar er zijn serieuze geldbedragen te winnen en punten voor de wereldranglijst, dus doen de meeste spelers graag mee. Het publiek smult er van en kan zich voor één keer eens lekker laten gaan, met spreekkoren en liedjes. Na vier dagen is de pret weer voorbij.

En dat is maar goed ook. De shoot out is teveel een loterij. Voor één keer in het jaar is dat wel leuk, maar daarna graag weer een wat rustiger tempo. Er is nu, na twee ronden, al bijna geen top 10 speler meer over. De factor geluk is zo overheersend dat er in de afgelopen 10 jaar nog nooit iemand twee keer gewonnen heeft. Graeme Dott en Xiao Guodong hadden nog het meeste succes, zij haalden als enigen twee keer een finale, maar verloren die.

Vandaag wordt het nog wel spannend, misschien. De laatste 5 ronden worden op één dag afgewerkt, met vanavond laat de finale. Alles te zien op Eurosport.



De Strip: Het stripje maakte ik in 2001.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hoe korter die schaatsrondjes hoe beter.

martin zei

In het wielrennen wordt er ook over korte etaapes binnen grote rondes gesproken. Vorig jaar was er zelfs een furmule 1 start in de tour. Het was bespottelijk, maar in 70 kilometer drie bergenv and e eerste categorie over voegt ook wel iets toe. Maar traag vind ik wel fijn.

Mooi vind ik de tijdsoplossing bij het veldrijden. Men bepaalt na een kleine twee ronden hoe lang deze duren en berekent dan hoeveel er nodig zijn voor een wedstrijd van een uur bij de mannen en 45 minuten bij de vrouwen. Slechte omstandigheden betekent minder rondes, een snelle start meer.