De wind blaast uit het oosten droge lucht over ons land, dus zijn er geen vliegtuigstrepen te zien in de blauwe hemel. Dat was aan het begin van de week wel anders. Brede banen uitlaatgassen verduisterden de zon.
Wordt er werkelijk minder gevlogen door het coronavirus ? Een Facebookvriend wees me op een grafiekje op de website statista.com . Ja, er wordt echt minder gevlogen.
Sterker nog: In de gebieden waar het virus het ergste huishoudt is de lucht in jaren niet zo schoon geweest. Ik las een bericht waarin gesteld werd dat dankzij die schone lucht minder mensen overlijden door longklachten. Dat is mooi, maar je kunt je afvragen wat erger is, overlijden door luchtvervuiling, of door een longvirus.
Het zijn van die malle vergelijkingen. Er gaan veel meer mensen dood in het verkeer dan door terrorisme, toch zijn we bang voor aanslagen en stappen we zorgeloos in de auto. Terwijl wetenschappers ons er al jaren op wijzen dat we ons gedrag moeten veranderen, in verband met het klimaat en de druk op de biodiversiteit, passen we ons maar mondjesmaat aan. Tot er een virus voorbij komt en ineens iedereen in actie komt.
Corona is goed voor het klimaat, schrijft de Volkskrant. De economie draait slechter, er wordt minder autogereden – geen files ! – dus minder uitstoot van kwalijke gassen. Maar de overheid neemt forse maatregelen om bedrijven te steunen, waardoor er, als het virus bedwongen is, een inhaaleffect kan ontstaan.
Milieubeschermers waarschuwen dan ook dat we de klimaatdoelen niet uit het oog mogen verliezen. We moeten van dat virus af, maar ook doorgaan met het vergroenen van de maatschappij.
Ondertussen ligt de hele culturele- en entertainmentsector plat. Hollywoodsterren, die nu werkeloos thuis zitten, maken van de gelegenheid gebruik om naar de plastisch chirurg te stappen. Even het uiterlijk bij laten werken. Ik zag een berichtje van een arts die zei dat het storm liep, maar ook dat hij veel aanvragen afwees. Er kunnen immers complicaties optreden en dat met volle ziekenhuizen door het virus. Geen goed idee, dus.
In ons land bood toptennisser Robin Haase zich aan als kinderoppas. Hij kon toch niet de hele dag trainen, liet hij weten op de sociale media en hij wilde mensen helpen die in een onmisbaar beroep werkten. Goeie actie en hij is de enige niet. Dat is dan weer een leuk bij-effect van de viruscrisis, al die mensen die iets aardigs doen voor hun medemens.
Ondertussen lijkt het alsof de pimpelmezen geïnteresseerd zijn in het nestkastje op ons balkon. Want de lente gaat ook gewoon door...
De Strip: Het stripje is uit 1993. Ook toen leverde een kalme aanpak vaak de beste resultaten.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.
Klik op de tekening voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
2 opmerkingen:
Op het moment dat ik jouw stukje uit heb, stapt de vriendin van een Facebookvriend binnen en zegt: "Fijn frisse lucht in de stad en geen fijnstof," en snuit haar neus in een papieren zakdoekje dat ze daarna meteen weggooit (maar handen wassen ho maar!)
Vliegtuigen vliegen nog. Om gestrande reizigers elders op te halen en vooral ook voor luchtvracht. Zoals mondkapjes uit China. Anders zouden we die niet zo snel ter plekke hebben.
Een reactie posten