dinsdag 24 januari 2012

De Tuinvogeltelling is geen wedstrijd, maar toch...

Ruim 33.000 mensen hebben afgelopen weekeinde meegedaan aan de tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Samen telden ze meer dan een half miljoen vogels in hun tuinen, of op hun balkons.

De bedoeling was om in een half uur te turven hoeveel en welke soorten vogels er neerstreken. Gemiddeld telden de deelnemers ongeveer 18 vogels in dat half uur. Ik kwam niet verder dan 4: waarvan 3 pimpelmezen en 1 kauwtje.


Vorig jaar telde ik 2 kauwtjes, 1 houtduif en 1 koolmees. Toen was het een strenge winter en klaagde iedereen dat er daardoor weinig vogels te zien waren. Dit jaar is het bijzonder zacht en zie ik ook niet veel vogels op mijn balkon.

Sinds ik bijna het hele jaar door vogelvoer buiten hang weet ik ook, dat er 's zomers en in de herfst meer op af komt dan 's winters. Vooral vlak na het broedseizoen is het een drukte van belang. Wat mij betreft kunnen ze dan beter een vogeltelling organiseren.


Maar aan de andere kant: Het is geen wedstrijd. Ook als je geen enkele vogel in je tuin of op balkon ziet is dat een goede waarneming, 0 is net zo'n waardevol resultaat als 100. Het gaat er om of de algemene trend verandert. Komen er steeds meer vogels in onze tuinen, of steeds minder.

Aan de overkant van de straat, in de voorste bomen van het park zag ik tijdens mijn half uurtje ook nog een grote bonte specht, maar die mocht ik natuurlijk niet meetellen. Net zo min als de 12 eenden in de sloot en het waterhoentje in de vijver daar achter.

Maar goed, het is geen wedstrijd, dus. Maar toch ben ik blij dat er in ieder geval een paar vogels op mijn balkon kwamen om geteld te worden...

Zie voor meer details het persbericht van Vogelbescherming.

13 opmerkingen:

Cor zei

als het geen wedstrijd is Jan laat we het dan op een spelletje houden( mijn kinderen telden vroeger in de auto onderweg alles wat los en vast zat en ze zongen daarbij een of ander zelfbedacht liedje)

Anoniem zei

Familie mus kwam hier op bezoek. Tikt lekker aan. Koek en zopie had ik natuurlijk wel even van te voren neergezet. Dat dan ook weer wel.

Anoniem zei

Het beleven en genieten van de natuur dat kan je overal maar je moet het wel willen zien.
Leuke Blog.

Antoinette Duijsters zei

Het geeft toch een vertekend beeld, er hangt zoveel van het toeval af.

de Stripman zei

@cor - En het kan nog een leerzaam spel zijn ook...;o)

@aadverbaast - Ik had ook van alles neergelegd, maar het bleef rustig...;o)

@draverblog - Zo is het !

@antoinette - Er zijn ook serieuzere tellingen, door vrijwilligers die op vaste tijdstippen en plaatsen regelmatig noteren wat ze zien. Dit is meer voor de lol en om mensen bij de natuur te betrekken...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik hoor ze wel, maar zie ze niet. Behalve dan vier duiven die iedere nacht aan de overkant op een richel overnachten. 's Ochtends vroeg hoor ik een merel fluiten.

de Stripman zei

@zelfstandig journalst - Dan is dat een vroege merel...;o)

Glaswerk zei

Jan, 4 is toch iets minder dan 4228.

de Stripman zei

@glaswerk - Ze beginnen wel alle twee met hetzelfde cijfer...;o)

martin zei

Verdorrie dus als je een tuin als een park hebt dan mag zoveel tellen als je wilt. Als je alleen een balkonnetje hebt en goudeerlijk bent bovendien dan houdt het op met een vierkante meter. Ik zou de bomen aan de overkant hebben meegenomen. Vamiddag wel drie halsbanden tegelijk op het balkon. Zeker honger.

de Stripman zei

@martin - Nou ja, het is dus geen wedstrijd, hè...;o)

rob alberts zei

Beste Jan, via mijn werk kreeg ik het laatste boek van Bas Haring. Een verhaal over het belang en het aantal soorten in de natuur. In mijn tuin probeer ik zoveel mogelijk vogels blij te maken. Huismussen, familie Merel en Koolmees voeren nog steeds het hoogste woord. Een verdwaalde sperwer of specht zijn. Voor mij dan ook de hoogtepunten van het vogelbezoek.
Off topic: in loggen op allerlei blogsites lukt soms niet en e tijd ontbreekt mij soms. Wel waarder ik onze vriendschap!
Vriendelijke groet

de Stripman zei

@rob - Dank je wel ! Ik heb vaak ook moeite om alles bij te houden, hoor. En dan wil ik ook nog tussendoor nieuwe strips en verhalen maken...