zaterdag 7 januari 2012

Drie buizerds boven het parkDe buizerd is er het levende bewijs van dat natuurbeschermingsmaatregelen werken. Zo'n 40 jaar geleden was de vogels bijna uitgeroeid in ons land. Met namen het gebruik van DDT, een sterk landbouwgif, was funest voor de roofvogels. Ze kregen, via hun prooien, er zoveel van binnen dat ze zich vrijwel niet meer voortplantten.

Op fietsvakantie in de Ardennen, begin jaren '80, viel ik bijna van mijn fiets van enthousiasme toen ik boven het heuvellandschap een buizerd zag vliegen. Gisteren zag ik er 3 tegelijk, gewoon thuis, vanaf mijn eigen bank.


Het verbod op DDT, dat in de VS al in 1962 in ging en gaandeweg overgenomen werd door de gehele Westerse wereld, heeft er toe geleid dat het nu heel goed gaat met de buizerd en veel andere roofvogels. Ik zie ze vanuit mijn woonkamer regelmatig overvliegen.

Ik heb wel eens eerder geprobeerd foto's te maken van zo'n overvliegende vogel, maar dat is niet makkelijk. Meestal heb ik de camera niet direct bij de hand en is er dus de keuze: blijven kijken, of de camera pakken en hopen dat hij nog in beeld is als ik weer terug ben bij het raam. 


Gisteren had ik geluk. Ik kwam weer binnen van een klein uitstapje en had het fototoestel net uit m'n jaszak gepakt toen ik de eerste buizerd heel langzaam, tegen de wind in, aan zag komen. Ik liep naar het raam en maakte direct de foto's die je hier ziet.

Ik heb flink moeten inzoomen en daarna stevig gecropped, maar het resultaat is toch best acceptabel. Al zeg ik het zelf. En even later zag ik, wat verder weg nog twee buizerds hun rondjes draaien. Dat was 30 jaar geleden wereldnieuws geweest !


Zie op Wikipedia: DDT en Buizerd 

6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Tot heeft het ook nare gevolgen, het aantal afgeschoten en vergiftige stootvogels neemt weer toe.Sommige mensen willen nu eenmaal alles zelf hebben.

de Stripman zei

@antoinette - Halve garen hou je altijd, helaas. Er zijn altijd mensen die direct roepen dat er teveel buizerds, eenden, ganzen, spreeuwen etc zijn, als ze er eens een paar bij elkaar zien...

Cor zei

tegen een buizerd heb ik geen bezwaren en tegen drie ook niet ze eten meen ik ook muizen en daar heb ik er zat van

de Stripman zei

@cor - Ik denk dat ze alles eten wat ze maar te pakken kunnen krijgen, aan vogel- of dierenvlees. Maar ze staan bekend als nogal luie vogels. Ze zullen eerder een doodgereden muis opeten dan zelf een verse vangen...;o)

Ron zei

Dat schijnt dus de goeie kant op te gaan, Jan. Positief nieuws, daar hebben we behoefte aan!

de Stripman zei

@ron - Het is echt niet allemaal kommer en kwel in de natuur, hoor. Volgens Vogelbescherming is het aantal buizerds, sinds 1975, verviervoudigt. En als het met de roofvogels goed gaat, gaat het met hun prooidieren ook goed...;o)