donderdag 19 mei 2011

Lasagne van tortilla's



Waarom lasagne maken met tortilla's in plaats van echte lasagnebladen ? Nou, om te proberen of dat kan en omdat ik alleen ronde ovenschalen heb en lasagne meestal rechthoekig is.

Ik kocht dus een pak voorgebakken tortilla's en omdat ik een vegetariër en iemand met lactose-intolerantie onder mijn eters had, vegetarisch gehakt en sojaroom. Verder een paar uien, wat teentjes knoflook, een aubergine, een zak verse spinazie en een pak tomatenblokjes. Ook nog nodig, een scheutje olie, een klont margarine, een schep tarwebloem, een kruidenbouillonblokje, , beetje geraspte kaas, peper en een schepje basterdsuiker.

Maar je kunt ook rundergehakt gebruiken, verse tomaten en gewone koeienmelk. Bij echt gehakt zou ik beginnen met dat rul te bakken. Ondertussen snij je de ui, de knoflook en de aubergine in stukjes. Die doe je erbij als het gehakt begint te kleuren.

Het vegetarische gehakt hoeft niet eerste gebakken te worden. Dan doe je eerst de ui, knoflook en aubergine en als die glazig gefruit zijn, het gehakt erbij. Even omscheppen en de tomatenblokjes uit het pak er in. De tomatensaus op smaak brengen met een half kruidenbouillonblokje, beetje peper of sambal, klein schepje basterdsuiker en misschien een piepklein scheutje (balsamico-)azijn.

Vuur uit en de spinazie wassen. Verse spinazie wordt in enorme zakken verkocht, omdat je er na het koken maar een zielig klein beetje van over houdt. Het slinkt enorm. Mijn spinazie heb ik grof gesneden, in een ruime pan gedaan met een klein beetje water en al roerend laten slinken. Hoeft maar een paar minuutjes op het fornuis. Beetje zout erbij, klaar. Ook de spinazie kan aan de kant.

Nu gaan we witte saus maken, ook wel bechamelsaus genoemd. Doe een flinke klont boter in een steelpan, laten smelten op het vuur. Een eetlepeltje bloem er in en goed roeren met de garde. Als het begint te kleuren giet je de melk, of sojaroom erbij.

Blijven roeren met de garde en in de gaten houden of de saus niet te dik of te dun wordt. Je kunt naar believen bloem of melk toevoegen tot de juiste dikte is bereikt. Ik heb er daarna de andere helft van mijn kruidenbouillonblokje in gegooid, maar peper en zout kan natuurlijk ook. Je kunt er ook een flinke hand geraspte kaas bij doen, maar gezien die lactose-intolerante eter heb ik dat dus niet gedaan.

Nu hebben we alle elementen voor de lasagne. Neem een ovenschaal en doe onderin een dun laagje witte saus. Daarop de eerste tortilla. Ik moest ze een beetje op maat snijden, maar dat is afhankelijk van de grootte van je schaal.

Op die tortilla een laagje tomatensaus, dan de tweede tortilla, daarop spinazie met witte saus, de volgende tortilla weer tomatensaus enzovoort, tot je schaal vol is. Eindig met een tortilla die je bestrooit met wat geraspte kaas. Bij mij pasten er 6 tortilla's in de pan.

Het geheel zo'n 20 minuten in de oven op 200 graden. De ene oven werkt anders dan de andere, dus na een kwartiertje even kijken of hij niet te hard gaat. Als de geraspte kaas mooi bruin is is hij klaar.

Mijn eters waren er heel tevreden over. De tortilla's waren zacht geworden, behalve de bovenste die was lekker knapperig. Volgende keer een beetje meer tomatensaus, zodat ik een paar laagjes extra kan maken...

16 opmerkingen:

Anoniem zei

vind het zo heerlijk dat jij de bloggemeenschap nu onderhoudt met receptwetenswaardigheden, hoef ik het niet meer te doen :-))

zonder gekheid: leuk!

Anoniem zei

Krijg al zin als ik dit lees, voor mij de vegetarische versie graag:-)))

Beukmans zei

Dat ziet er weer om te smikkelen uit!
Zelfs door mij te maken :)

Fijne dag!

Jan de Stripman zei

@doorzwemmen - De afgelopen tijd even wat oude en een paar nieuwe recepten geplaatst. Maar nu ben jij weer aan de beurt, hoor...;o)

@antoinette - Die is heerlijk en beter voor het milieu...;o)

@beukmans - Dank je ! Aan de slag dan maar...;o)

Annet zei

Deze lijkt me heerlijk! Goeie tip: verse spinazie.....

Mooie dag nog Jan!

Bart zei

Leuk, die ronde variant, een goed idee, Jan.
Binnenkort de première van de eerste Ronde Lasagne in huize Bart, voorspel ik... :-)

Jan de Stripman zei

@annet - De volgende dag hebben we het als sla gegeten. Lekker, hoor...;o)

@bart - We hebben een klein combi-oventje, daar past geen grote rechthoekige ovenschaal in. Dus moet ik improviseren...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vegetarisch. Top! Is een eigen kookprogramma op tv niets voor je :-)?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Blij dat het bij jou in de smaak valt ! Maar je moet wel ergens een oven gaan lenen om het te kunnen maken.

Een kookprogramma lijkt me weer wat veel van het goede. Laat mij maar lekker bloggen...;o)

paco painter zei

Jammer dat ik geen vlees lust want het klinkt goed

Jan de Stripman zei

@paco painter - Ook geen vegetarisch gehakt, van sojabonen ? Dat kun je ook weglaten, hoor. Eventueel vervangen door iets anders vegetarisch...

Anoniem zei

Vanavond patat met kroket - misschien had ik beter bij jou langs kunnen gaan...

Herman zei

Wanneer opent Eethuis Stripman, van alle keukens thuis?

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Wij hebben de afgelopen dagen gegeten van de afhaal-Chinees...;o)

@herman - Voorlopig niet...;o)

Anoniem zei

Geweldig Stripman! Een bijzonder handig alternatief :) Zelf zou ik nog denken aan gedroogde, zoete tomaten en aan de onvermijdelijke olijven. De knoflook zou ik flinterdun snijden en eerst frituren in olijfolie, en dan bovenop de kaasgarnering. Als kaas zou ik ook kunnen denken aan graskaas, een soort die hier algemeen is. JE zou het niet kunnen voorstellen maar ik ben in een deelstaat beland, waar de bewoners KAASKOPPEN worden genoemd ;)

Een tip: snijd aubergine in dunne schijfjes, paneer en kruid ze, en bak of frituur ze. Dat wordt hier beringela milanesa genoemd :)

Jan de Stripman zei

@eyebrazil - Allemaal lekkere tips ! Die nemen we mee voor de volgende keer...;o)