Waarom lasagne
maken met tortilla's in plaats van echte lasagnebladen ? Nou, om te
proberen of dat kan en omdat ik alleen ronde ovenschalen heb en
lasagne meestal rechthoekig is.
Ik kocht dus een
pak voorgebakken tortilla's en omdat ik een vegetariër en iemand met
lactose-intolerantie onder mijn eters had, vegetarisch gehakt en
sojaroom. Verder een paar uien, wat teentjes knoflook, een aubergine,
een zak verse spinazie en een pak tomatenblokjes. Ook nog nodig, een
scheutje olie, een klont margarine, een schep tarwebloem, een
kruidenbouillonblokje, , beetje geraspte kaas, peper en een schepje
basterdsuiker.
Maar je kunt ook rundergehakt
gebruiken, verse tomaten en gewone koeienmelk. Bij echt gehakt zou ik
beginnen met dat rul te bakken. Ondertussen snij je de ui, de
knoflook en de aubergine in stukjes. Die doe je erbij als het gehakt
begint te kleuren.
Het vegetarische gehakt hoeft niet
eerste gebakken te worden. Dan doe je eerst de ui, knoflook en
aubergine en als die glazig gefruit zijn, het gehakt erbij. Even
omscheppen en de tomatenblokjes uit het pak er in. De tomatensaus op
smaak brengen met een half kruidenbouillonblokje, beetje peper of
sambal, klein schepje basterdsuiker en misschien een piepklein
scheutje (balsamico-)azijn.
Vuur uit en de
spinazie wassen. Verse spinazie wordt in enorme zakken verkocht,
omdat je er na het koken maar een zielig klein beetje van over houdt.
Het slinkt enorm. Mijn spinazie heb ik grof gesneden, in een ruime
pan gedaan met een klein beetje water en al roerend laten slinken.
Hoeft maar een paar minuutjes op het fornuis. Beetje zout erbij,
klaar. Ook de spinazie kan aan de kant.
Nu gaan we witte
saus maken, ook wel bechamelsaus genoemd. Doe een flinke klont boter
in een steelpan, laten smelten op het vuur. Een eetlepeltje bloem er
in en goed roeren met de garde. Als het begint te kleuren giet je de
melk, of sojaroom erbij.
Blijven roeren met de garde en in de
gaten houden of de saus niet te dik of te dun wordt. Je kunt naar
believen bloem of melk toevoegen tot de juiste dikte is bereikt. Ik
heb er daarna de andere helft van mijn kruidenbouillonblokje in
gegooid, maar peper en zout kan natuurlijk ook. Je kunt er ook een
flinke hand geraspte kaas bij doen, maar gezien die
lactose-intolerante eter heb ik dat dus niet gedaan.
Nu hebben we alle elementen voor de
lasagne. Neem een ovenschaal en doe onderin een dun laagje witte
saus. Daarop de eerste tortilla. Ik moest ze een beetje op maat
snijden, maar dat is afhankelijk van de grootte van je schaal.
Op die tortilla
een laagje tomatensaus, dan de tweede tortilla, daarop spinazie met
witte saus, de volgende tortilla weer tomatensaus enzovoort, tot je
schaal vol is. Eindig met een tortilla die je bestrooit met wat
geraspte kaas. Bij mij pasten er 6 tortilla's in de pan.
Het geheel zo'n 20
minuten in de oven op 200 graden. De ene oven werkt anders dan de
andere, dus na een kwartiertje even kijken of hij niet te hard gaat.
Als de geraspte kaas mooi bruin is is hij klaar.
Mijn eters waren er heel tevreden over.
De tortilla's waren zacht geworden, behalve de bovenste die was
lekker knapperig. Volgende keer een beetje meer tomatensaus, zodat ik
een paar laagjes extra kan maken...
16 opmerkingen:
vind het zo heerlijk dat jij de bloggemeenschap nu onderhoudt met receptwetenswaardigheden, hoef ik het niet meer te doen :-))
zonder gekheid: leuk!
Krijg al zin als ik dit lees, voor mij de vegetarische versie graag:-)))
Dat ziet er weer om te smikkelen uit!
Zelfs door mij te maken :)
Fijne dag!
@doorzwemmen - De afgelopen tijd even wat oude en een paar nieuwe recepten geplaatst. Maar nu ben jij weer aan de beurt, hoor...;o)
@antoinette - Die is heerlijk en beter voor het milieu...;o)
@beukmans - Dank je ! Aan de slag dan maar...;o)
Deze lijkt me heerlijk! Goeie tip: verse spinazie.....
Mooie dag nog Jan!
Leuk, die ronde variant, een goed idee, Jan.
Binnenkort de première van de eerste Ronde Lasagne in huize Bart, voorspel ik... :-)
@annet - De volgende dag hebben we het als sla gegeten. Lekker, hoor...;o)
@bart - We hebben een klein combi-oventje, daar past geen grote rechthoekige ovenschaal in. Dus moet ik improviseren...;o)
Vegetarisch. Top! Is een eigen kookprogramma op tv niets voor je :-)?
@zelfstandig journalist - Blij dat het bij jou in de smaak valt ! Maar je moet wel ergens een oven gaan lenen om het te kunnen maken.
Een kookprogramma lijkt me weer wat veel van het goede. Laat mij maar lekker bloggen...;o)
Jammer dat ik geen vlees lust want het klinkt goed
@paco painter - Ook geen vegetarisch gehakt, van sojabonen ? Dat kun je ook weglaten, hoor. Eventueel vervangen door iets anders vegetarisch...
Vanavond patat met kroket - misschien had ik beter bij jou langs kunnen gaan...
Wanneer opent Eethuis Stripman, van alle keukens thuis?
@ramirezi - Wij hebben de afgelopen dagen gegeten van de afhaal-Chinees...;o)
@herman - Voorlopig niet...;o)
Geweldig Stripman! Een bijzonder handig alternatief :) Zelf zou ik nog denken aan gedroogde, zoete tomaten en aan de onvermijdelijke olijven. De knoflook zou ik flinterdun snijden en eerst frituren in olijfolie, en dan bovenop de kaasgarnering. Als kaas zou ik ook kunnen denken aan graskaas, een soort die hier algemeen is. JE zou het niet kunnen voorstellen maar ik ben in een deelstaat beland, waar de bewoners KAASKOPPEN worden genoemd ;)
Een tip: snijd aubergine in dunne schijfjes, paneer en kruid ze, en bak of frituur ze. Dat wordt hier beringela milanesa genoemd :)
@eyebrazil - Allemaal lekkere tips ! Die nemen we mee voor de volgende keer...;o)
Een reactie posten