zondag 30 september 2018

Onder de rook van Schiphol


Het is weer een prachtige herfstochtend. De lucht is helder, de opkomende zon werpt een warm licht op de bomen van het park. Die beginnen al een beetje te verkleuren, nog even en de bladeren zijn goudbruin.

Als ik op het balkon sta, om wat vogelvoer neer te leggen, hoor ik een buizerd roepen. Een moment later zie ik hem laag over de boomtoppen vliegen. Het park uit, de straat over, tot hij verdwijnt achter het dak.

Aan de andere kant van het huis komt de zon op. Er vliegen groepjes spreeuwen in de verte. Houtduiven en kauwtjes zwieren over de zonsopkomst, een zwarte kraai zit te roepen in een boom.

Perfect eigenlijk... afgezien van de brede strepen die het vliegverkeer van Schiphol door de blauwe hemel trekt.

Vrolijke vakantiegangers hebben lol
Wij zitten met de rook van Schiphol
Ik denk, telkens als ik ademhaal
De lucht is toch van ons allemaal ?

Ik zit al dagen de zonsopkomst met gemengde gevoelens te bekijken. Prachtig helder weer – ik dacht gisteren, in de ochtendschemering, zelfs een bosuil over te zien vliegen – maar dat beeld wordt verstoord door de ene na de andere brede rookpluim van weer een overvliegend verkeersvliegtuig.

Ik snap niet dat we dat allemaal maar goed vinden. Zouden we het ook zo schouderophalend accepteren als de bus of de tram zulke vervuilende strepen achterliet ? Als je nog minuten later kon zien dat je lijn 70 gemist had, aan de uitlaatgassen in de straat ?

Mensen, kijk nou toch eens uit je raam ! Hebben we dit echt over voor een goedkoop retourtje naar een warm land ? We verpesten het voor ons zelf en als we niet oppassen wordt het alleen maar erger. Want over een paar jaar komt vliegveld Lelystad er ook nog bij.

Onbegrijpelijk...

Zie ook mijn Tweets van de afgelopen dagen:




   

De Strip: De Strip van deze keer is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

8 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Was het maar zo eenvoudig om alle schuld bij de toeristen neer te kunnen leggen. In het vliegtuig van Brussel naar Rome drie weken geleden zat een compleet Australisch volleybalteam. Dat is nog eens een grote ecologische voetafdruk!: Australië - Brussel, Brussel - Rome en wie weet hoe ze naar Australië zijn teruggevlogen (en hoeveel keer in een jaar ze vliegen, ook binnen Australië). In het vliegtuig van Valletta naar Brussel twee weken geleden zat een zakenman uit het Gentse. Was net 24 uur op Malta geweest voor vergadering en ging alweer naar huis. Dure ecologische voetafdruk. En zelfs Marianne Thieme, de meest klimaatbewuste politica van het westelijk halfrond, geeft toe dat ze enkele keren per jaar het vliegtuig neemt, 'als het niet anders kan' (lees: als ze ergens in den vreemde een zusterpartij gaat helpen oprichten of haar boeken promoot). En al die politici die elkaar om de haverklap opzoeken om met elkaar van gedachten te wisselen zoals afgelopen week in NY. Conclusie: ja er zitten zeker veel toeristen in het vliegtuig, maar haal je die eruit, dan wordt er nog steeds veel gevlogen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandigjournalist - Natuurlijk is het zo eenvoudig ! Als we alle pretvluchten zouden schrappen en alleen de mensen die echt met een doel ergens heengaan laten vliegen, scheelt dat een slok op een borrel.
Wat natuurlijk eerst moet is alle subsidies schrappen en normale belasting gaan heffen op vliegen en vliegtuigbrandstof. Zoals het nu zit betaal ik er zelfs aan mee en ik heb al in geen 10 jaar gevlogen !

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

En ik vergeet de luchtvracht: tv's, computers, fruit, dieren etc. die van het ene continent naar het andere worden gevlogen. Op de pretvluchten zullen vast ook wel zakenmannen zitten die geld willen besparen. Bovendien vliegen de meeste pretvluchten niet vanaf Schiphol, maar eerder vanaf de kleinere luchthavens zoals Eindhoven.

Jan de Stripman zei

@zelstandigjournalist - Daar leg je de vinger op een ander vreemd fenomeen. Luchtvervoer wordt kunstmatig zo goedkoop gehouden dat goederen van ver weg in prijs kunnen concurreren met spullen die hier gemaakt worden. Appels uit Nieuw Zeeland, bronwater uit HongKong ! Alsof we hier geen appels en water hebben... Dat zijn dus ook pretvluchten.
En vanaf die kleinere vliegvelden moet natuurlijk ook minder gevlogen worden...

Jan de Stripman zei

Je ziet meteen dat het helpt als ik er iets van zeg. Vanochtend geen streep meer te zien ! Kijk hier maar

martin zei

Het is vies; het moet minder. Eens. Het kan niet meer. Die ijsbeer die gaat bij tijd van leven al volstrekt morsdood (behalve in Rhenen), maar met het uitsterven van de keizerpinguins wil ik niet meer leven.

Herman Willem zei

Vliegen zal altijd blijven, maar dat moet dan wel voor een normale prijs en niet zo zwaar gesubsidieerd als nu. De consequenties zullen heel groot zijn. Voor veel mensen wordt een vliegvakantie dan te duur. En willen we dat. Jan-met-de-pet kan het niet meer betalen maar de mensen met een beter gevulde beurs kunnen wel blijven vliegen. Dat is weer een beetje terug in de tijd.
Een simpele oplossing zie ik niet zo 1-2-3.
Maar dat het anders moet, daarover geen twijfel.

Jan de Stripman zei

@martin - Zo is het...

@herman willem - Doorgaan met het leven op Aarde onmogelijk maken omdat het anders zielig is voor de mensen met weinig geld ? Ik weet niet, hoor...
Maak het maar flink duur en laten we dan iedereen die het nog betalen kan flink op zijn/haar geweten werken...