zondag 8 juli 2018

De verveling verdrijven met een nieuwe boycot


Door omstandigheden, waar verder niemand schuld aan had, moest ik deze week wat vaker en langer op bed liggen dan anders. Gezellige dingen zijn leuk, maar ik moet er wat langer van bij komen dan andere mensen. Dat wil niet zeggen dat ik geen gezellige dingen wil doen, natuurlijk.

Bovendien was er genoeg om de dreigende verveling te verdrijven. Er was voetbal, van het Wereldkampioenschap in Rusland, er was tennis op Wimbledon en er waren radio-uitzendingen, die ik gemist had maar in kon halen door ze te downloaden van internet en te beluisteren op mijn mobiele telefoon.

Bij het voetballen viel me op dat er wel erg veel verdedigd werd. Als je niet zo'n geweldig team hebt is het misschien een goed idee om je verdedigend op te stellen, dan verlies je wellicht met minder tegendoelpunten. Maar op het WK spelen de beste landen ter wereld ! Toch zag ik vaak elftallen vanaf de eerste minuut verdedigen alsof ze al met 3 of 4 doelpunten voor stonden.

Zelfs Brazilië, dat toch prima aanvallers heeft, hield bij corners voor het vijandige doel, gewoon drie verdedigers achter op hun eigen helft ! Heel terecht dat ze hebben verloren van de Belgen, hoewel die nog bijna de boot in gingen door, in de onderlinge wedstrijd toen ze met 2 – 0 voorstonden, alles op de verdediging te gooien.

Hopelijk zien ze nog eens in dat Johan Cruijff het nog niet zo slecht zag toen hij zei dat je, als je zelf in de aanval was, niet hoefde te verdedigen. Als wij de bal hebben, hebben zij hem immers niet.

Ondertussen was er niet echt veel aandacht voor een mooie prestatie op Wimbledon, waar een Nederlandse tennisster, Kiki Bertens, doordrong tot de 4e ronde en de 2e week, door meervoudig kampioene Venus Williams te verslaan. Onze mannelijke voetballers en tennissers kunnen er niet veel van, maar gelukkig hebben we de vrouwen nog !

Er is trouwens ook een Belgische tennisster die goed presteert en nog in het toernooi zit, Alison Van Uytvanck. Zij heeft de kampioene van vorig jaar al verslagen. Reden genoeg om Wimbledon te blijven volgen dus.

Tussendoor luisterde ik naar Vara's Vroege Vogels, het radioprogramma over de natuur, dat onlangs zijn 40-jarig jubileum vierde. (De hele uitzending is terug te luisteren via de website) Wat me vooral bijbleef was een gesprek met Donald Pols, directeur van Milieu Defensie, over het klimaatakkoord, waarover de afgelopen maanden onderhandeld is. 

Iedereen, overheid, bedrijfsleven, vakbonden, milieubeweging en andere maatschappelijke organisaties, is het er over eens dat er maatregelen genomen moeten worden om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Iedereen is bereid daarvoor een bijdrage te leveren, behalve het bedrijfsleven en dan vooral de grote multinationals. Die willen alleen iets doen als ze daarvoor door de overheid gecompenseerd en gesubsidieerd worden.

Donald Pols vertelde dat een bedrijf als Shell, dat in de afgelopen jaren miljarden aan belastingvoordelen kreeg, niet bereid is om zelf in duurzaamheid te investeren. Dat lijkt mij een mooie aanleiding om ze weer eens ouderwets te gaan boycotten.

Milieu Defensie heeft inmiddels een rechtszaak tegen Shell aangespannen, gesteund door 10.000 Nederlanders. Dat kan natuurlijk ook. De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, topprestatie van Kiki en Shell? Was dat nou de enige dwarsligger, zou een boycot zin hebben. Nu niet.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - 'Shell stoot 2 keer zoveel broeikasgassen uit als heel Nederland bij elkaar,' schrijft Milieudefensie. Dus als enorme vervuiler zouden ze zich wel wat socialer kunnen gedragen.
Pak zo'n bedrijf aan met een boycot, dat werkt als een waarschuwing naar andere dwarsliggers...