zondag 27 mei 2018

Babypoep op het balkon, varkens in de tuin


Een babyvogel heet een kuiken, dus eigenlijk is het kuikenpoep op het balkon. Niet van de koolmezen, die zijn nog steeds aan het broeden, maar van kauwtjes. Ik zag ze in het vroege voorjaar bezig bij een beukenboom, een meter of dertig het park in, tegenover ons huis. Daar is, op de plek waar ooit een tak zat, een holte ontstaan. Misschien uitgehakt door een specht ? Nu in gebruik door de kauwtjes.

De bomen zijn inmiddels vol in blad, dus ik kan die beuk niet meer zien, maar ik weet dat ze kuikens hebben. De ouders komen elke dag op mijn balkon van de pinda's en vogelpindakaas eten en als ze er toch zijn deponeren ze plukjes nestmateriaal vermengd met kuikenpoep op de balkonrand. Het zijn keurige vogels, ze houden hun nest netjes schoon.

Tussendoor waren we deze week een paar uurtjes in de Eempolder bij Eemnes. Weideland dat deels beheerd wordt door Natuurmonumenten. Je ziet er dus grutto's, tureluurs, scholeksters en kieviten. De weidevogels waar we zuinig op moeten zijn, omdat hun aantallen door de moderne landbouw sterk afgenomen zijn.

Het is al wat verder in het broedseizoen, dus de vogels die er nu nog zijn hebben kuikens. Alleen zie je daar niet heel veel van door de hoge begroeiing in de weilanden. Dat is met opzet, natuurlijk, om de vogels de gelegenheid te bieden hun nakomelingen groot te brengen wordt er laat gemaaid.

Met wat geduld en een verrekijker – en de auto als schuilhut – kun je toch zo nu en dan een jonge grutto spotten tussen de opgeschoten zuring en boterbloemen. Ondertussen vliegen er ganzen en zwaluwen over en zien we spreeuwen en kwikstaarten in de berm.

Als afsluiting van ons uitje dronken we koffie en aten we een broodje bij de Theetuin in Eemnes. Van een voormalige kwekerij heeft men daar een mooie, landelijke horecagelegenheid gemaakt. Erg leuk ook, door de vele vogels die er in en rond de tuin broeden.

Vanachter de cappuccino heb je uitzicht op een reigerkolonie, in een aangrenzend bosje. Je hoort de jongen voortdurend gakkeren. Aan de andere kant, achter de plantenkas, zit een paartje ooievaars hoog op een nest. Ondertussen vliegen er mezen over de hoofden van de bezoekers, naar de verschillende nestkastjes die er aan de gebouwen zijn opgehangen.

Tussen de tafels door scharrelen mussen en langharige kippen. Ja, harig, want zijdehoenders hebben een vacht in plaats van veren. In een eigen hoekje liggen een paar Göttinger minivarkens heerlijk in de zon. Het gaat best goed met de dieren, als we ze een beetje de ruimte geven...

Er staan wat foto's van ons uitstapje op Twitter, van de Eempolder  en de Theetuin 

 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je moet ook weer niet te gastvrij zijn. Je mag de vogels er wel op wijzen dat ze je balkon netjes achterlaten :-).

Jan de Stripman zei

Ik heb er over gedacht om een bordje te plaatsen: 'Hier geen poep dumpen'. Maar ik weet niet of ze lezen kunnen...;o)