zondag 17 juni 2018

Levenslessen en sport


Columnist en sportliefhebber Bert Wagendorp schreef onlangs, in het Volkskrant Magazine, een lang stuk onder de titel 'Sportboeken voor sporthaters'. Zijn betoog kwam er op neer dat je niet van sport hoeft te houden om te kunnen genieten van de mooie verhalen die sportbeoefening op kan leveren.

Daar zit wat in, maar Wagendorp vergeet te melden hoe leerzaam sport is, voor deelnemers en toeschouwers. Men zegt wel dat sport goed is voor de lichamelijke ontwikkeling, maar als je iets wil leren over de menselijke geest is het ook heel nuttig.

Voor de sporter zelf, die leert om te gaan met winnen en verliezen, tegenslagen, pech, recht en onrecht. Dat je mooie dingen kunt bereiken door oefening en training en dat dat voldoening schept, ook als je geen wereldkampioen wordt, maar gewoon regelmatig een rondje rent of 'voor de lol' een partijtje speelt.

Je kunt ook veel leren over anderen. In de directe confrontatie leer je of iemand recht door zee is, een ander iets gunt, tegen zijn verlies kan, of te vertrouwen is. Door naar sport te kijken zie je al deze dingen ook en hoe anderen daar dan weer op reageren.

Sport lijkt nutteloos, maar als je een wedstrijd volgt zie je hoe de spelers risico's nemen, of juist vermijden. Hoe ze elkaar proberen te beïnvloeden, of zich voor de strapatsen van de tegenstander, het gejoel van het publiek, fouten van lijnrechters, af proberen te sluiten. Hoe ze doorzetten en uit geslagen positie terug kunnen komen, of zich zo ergeren aan omstandigheden, beslissingen, of eigen fouten en zo een partij onnodig verliezen.

Dat wil niet zeggen dat elke sportwedstrijd al deze spannende dingen in zich heeft. Vaak is het behoorlijk saai en kun je er prima een boek bij lezen, of een dutje bij doen. Maar als je voor al die andere aspecten oog hebt, is het toch vaak behoorlijk boeiend.

Dus kijk ik toch maar weer naar het WK voetballen. Ook al speelt het Nederlands elftal niet mee en wordt het georganiseerd in een corrupt land, waar een nare dictator aan de macht is.

En de eerste wedstrijden stelden niet teleur. Ja, er waren lange saaie periodes. Maar Portugal – Spanje was een heerlijke wedstrijd. Wereldster – en vervelend ventje – Christiano Ronaldo speelde uitstekend en scoorde drie maal. Maar de Spanjaarden, die vlak voor het begin van het toernooi hun bondscoach ontslagen zagen worden, speelden ook heel goed.

Gevolg was dat, na afloop, Ronaldo dolblij was met een gelijk spel. Ze hadden wat het resultaat betreft de wedstrijd net zo goed niet kunnen spelen. Maar dan hadden we een meeslepende match gemist.

Mooier nog was de ontknoping van Marokko tegen Iran. De Marokkanen, waarvan nogal wat spelers bij Nederlandse clubs spelen, waren favoriet, maar slaagden er niet in te scoren. De Iraniërs werden veel lager ingeschat, maar hielden manmoedig stand. Uiteindelijk was het eind van de wedstrijd sensationeel. In blessuretijd kopte een Marokkaanse verdediger de bal in eigen doel, Iran won !

Leerzaam toch ? De favoriet wint niet altijd, er is altijd een kans op succes, ook als je niet zo goed bent. Stomme pech kan alles op zijn kop zetten, goede bedoelingen pakken lang niet altijd goed uit. Allerlei wijze levenslessen zijn er te trekken uit zo'n onzinnige sportwedstrijd...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

Herman Willem zei

Vandaar dat ze ook wel eens zeggen dat de bal rond is. Hij kan zo maar pardoes de andere kant op stuiteren. Net als bij mensen, die stuiteren soms ook alle kanten op.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik bouw het kijken rustig aan op. De vroege middagwedstrijden volg ik niet, want dan ben ik aan het werk. Spanje - Portugal had ik willen kijken, maar ik besloot in plaats daarvan een avondje uit te gaan. Gisteravond Kroatië gekeken. Geen succes. Vanavond Brazilië proberen. Morgenmiddag de Rode Duivels! Kijk je trouwens op Nederland of de VRT? Bij de VRT doet Nederland wel mee in de persoon van Jan Mulder, de knuffel Hollander. Ze krijgen maar geen genoeg van hem :-).

Jan de Stripman zei

@Herman Willem - Zo is het...

@Zelfstandig Journalist - Altijd de VRT, ik ben geen fan van de NOS verslaggevers. Het gepraat achteraf volg ik meestal niet zo, maar aan Jan Mulder heb ik geen hekel...
Bij de VRT zijn ze trouwens ook gek op Mart Smeets. Dus ze zitten er ook wel eens naast...;o)

Antoinette Duijsters zei

Levenslessen??? Lessen in corrupte, doping en omkoping, zul je bedoelen.
Nergens zo erg als bij grote sporttoernooien, lang van te voren worden mensen aangespoord om vooral toch te kijken, want anders is al dat geld voor niets besteed.

En om Rusland een corrupt land te noemen, heel de wereld is corrupt en dictators zitten overal, ook in o zo democraties westen. Laat me niet lachen.