zondag 1 juli 2018

Er is geen vluchtelingencrisis


Groot nieuws in de afgelopen week: 'Europa bereikt na zware en emotionele nacht akkoord over migratie'. Kranten stonden er vol van, de TV-journaals liepen er van over. Zie de Volkskrant van vrijdag. 

Regeringsleiders verschenen, met wallen onder de ogen, voor de camera om het goede nieuws te verspreiden. Er was een akkoord gesloten, vluchtelingen zouden buiten Europa opgevangen gaan worden en personen die toch toegelaten werden zouden beter verdeeld worden over de lidstaten.

Mooi ! Maar ook een beetje vreemd. Want was er dan zo'n enorme toestroom van vluchtelingen in de afgelopen maanden ? Nee. In een tweet schrijft de Europese Raad dat de toestroom van vluchtelingen in het afgelopen jaar 96% lager was dan in 2015 !

Een verhelderende website is die van Vluchtelingen Werk Nederland. Daar zie je een scherpe daling in het aantal vluchtelingen dat aankomt in de EU, na 2015. In Nederland klopten vorig jaar minder dan 2.500 vluchtelingen aan. De meeste vluchtelingen komen ook niet via de Middellandse Zee, maar uit Oost-Europa en Azië. 

Waarom dan al dat tromgeroffel en trompetgeschal ? Eerder schreef de Volkskrant dat er helemaal geen migratiecrisis was en geen Eurocrisis, hooguit een politieke crisis. Het lijkt allemaal een toneelspel dat vooral gericht is op de eigen kiezers. De Italiaanse premier, die gekozen is vanwege zijn anti-immigratie standpunten, kan nu wijzen op succes in Europa.

Andere Europese leiders kunnen zeggen dat ze het probleem serieus aan gaan pakken en zo de rechtse partijen de wind uit de zeilen nemen. Angela Merkel, die kampte met muiterij in eigen gelederen, kan zeggen dat er, met dit akkoord, een Europese aanpak komt.

Terwijl er eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem was. Van de vluchtelingenboot, die ronddreef voor de kust van Malta, gaat Nederland nu 20 – ja, je leest het goed: maar liefst twintig ! – asielzoekers overnemen. Nou, nou, dat is wel een emotionele nacht in Brussel waard.

Om het probleem werkelijk op te lossen zou er iets gedaan moeten worden aan de toestand in de landen waar die vluchtelingen vandaan komen. Die laten niet voor de lol alles achter, daar zijn goede redenen voor. Of die nou economisch, politiek, of gewelddadig zijn. Dat zijn de echte problemen die de Europese leiders op zouden moeten lossen.  

Ps: Bij dit verhaaltje tref je de 400ste strip, sinds het begin van de samenwerking tussen Stripman en Hulpman, zo'n 14 jaar geleden. Een klein jubileum...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Unknown zei

feestje, festje
taartjes!
Dat moeten we vieren
(Niet de vluchtelingendeal, natuurlijk, maar dat andere)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wel een crisis op zee met al die vluchtelingen die verdrinken ...

Jan de Stripman zei

@Unknown - Altijd gezellig...;o)

@zelfstandigjournalist - Dat is wel een ernstig probleem, maar in aantallen veel minder dan een paar jaar geleden. Er wordt nu enorm op gefocust, maar de meeste vluchtelingen komen helemaal niet via die route.
En je lost het niet op door te roepen dat ze maar in Afrika moeten worden opgevangen.