vrijdag 2 december 2011

Stripman's willekeurige lp-parade – deel 2 – De jaren '80Ja, ja, die tachtiger jaren. Ik was net 20 toen ze begonnen, een werkeloze dagdromer. Halverwege het decennium kreeg ik mijn eerste serieuze baan en zette ik mijn eerste stappen op een podium. Als muzikant met knikkende knieën.


Met die knieën is het nog redelijk gekomen, maar de muzikale loopbaan kwam niet echt van de grond. Geeft niet, er zijn belangrijkere dingen in het leven. De liefde bijvoorbeeld. Aan het eind van de jaren '80 kwam ik mijn vrouw tegen.

In die tijd raakte de lp uit en kwam de cd ervoor in de plaats. Maar tegelijkertijd verloor ik langzamerhand mijn interesse voor de populaire muziek. Ik kocht geen nieuwe platen meer. 


En tegen de tijd dat ik dan eindelijk een cd-speler in huis haalde ging mijn belangstelling vooral uit naar de vele goedkope heruitgaven, die ineens op de markt kwamen. Niet van muziek die ik zelf ooit gehad had, maar van blues uit de jaren '50, jazz uit de jaren '30 en de geweldige collectie volksmuziek uit het archief van Alan Lomax.


Het rijtje nummers uit de jaren '80, van lp's die ik wel in huis had, is dus heel wat korter dan dat van de jaren '70. Maar er zitten leuke liedjes bij. En ik begin met een nummer uit 1979, dat ik in deel 1 van de willekeurige lp-parade vergeten was. 'I'm in love with you' van Steve Forbert.

Het komt van de enige cd die ik ooit gekocht heb om een lp te vervangen. Het is zo'n hartverscheurend mooie liefdesballade dat het eigenlijk in geen enkele ranglijst zou mogen ontbreken.

Steve Forbert – I'm in love with you (van 'Jack rabbit Slim', 1979. Filmpje zonder beeld, maar met tekst.)

Bram Vermeulen & de Toekomst Pauline (van 'Bram Vermeulen de Toekomst', 1980. Fimpje met diashow.)

David Lindley – She took off my romeos (van 'El rayo-X', 1981. Er staat ook een live-uitvoering op YouTube, maar ik kies voor de lp-versie, met diashow.)

Fischer Z – Marliese (van 'Red skies over paradise' 1981. In een Duitse tv-studio opgenomen en niet erg goed geplaybacked...)

The Undertones – It's gonna happen (van 'Positive touch', 1981. Op Youtube staat een aardige videoclip.)

Dave Edmunds – From small things (van 'D.E.-7', 1982. Live voor de BBC-camera's.)

Paul Brady – Crazy Dreams (van 'Full moon', 1986, een live-album. Het filmpje komt uit het BBC-programma 'Later with Jools Holland' en dateert uit 1996.)

John Hiatt – Alone in the dark (van 'Bring the family', 1987. Live in Hamburg.)

Is het toeval dat bij de YouTube-filmpjes de live-uitvoeringen in de minderheid zijn ? Was er toch minder muzikaal vakmanschap in de jaren '80 ? En waarom zitten er geen zangeressen in mijn selectie...?

Al deze artiesten en hun lp's zijn terug te vinden op Wikipedia en dan met name de Engelse variant, die vaak uitgebreide informatie geeft.

Deze lijst is in 2009 al eens gepubliceerd op het Volkskrantblog. In vergelijking met toen heb ik een paar keer een link moeten vervangen, omdat het oorspronkelijke filmpje niet meer beschikbaar was.

Zie ook deel 1 van de Willekeurige LP-parade, over de jaren '70.

15 opmerkingen:

Glaswerk zei

Fijn Jan, heb ik waarschijnlijk de rest van de dag "Marliese" als oorwurm in mijn hoofd zitten.

Er is echter een probaat middel om dat te voorkomen: ik heb direct "Red Skies over Paradise" opgezet...

Glaswerk zei

En wederom een koel stripje.

Cor zei

mooie serie allemaal even gehoord meest nieuw voor mij maar ik ga vooral voor crazy dreams

de Stripman zei

@glaswerk - Dank je ! "Red Skies over Paradise" is een plaat die wel past in de huidige doem-stemming...;o)

@cor - Dat is ook een erg mooi nummer ! Goede keus...!!

Bart zei

Een fijne verzameling Jan, het begint meteen al goed, met Stevie! :-)
En good old David Lindley is nog heel draaibaar, al zullen we al dit moois nooit in een top 2000 zien, haha!
Prachtig filmpje ook van John Hiatt. Meestergitarist Sonny Landreth doet op slide een gooi naar de Ry Cooder medaille...geweldig!

John Watts heb ik een keer live mogen meemaken in Vredenburg. Het was eigenlijk gewoon Fischer-Z maar dan met een nieuwe naam! ;-)

de Stripman zei

@bart - Ik heb wel een zwak voor John Watts en co. Er is een erg leuke documentaire waarin ze een jubileum vieren (25 jaar) en waarin oude bandleden samenkomen op een tuinfeest om de oude hits te spelen... zie hier

Bart zei

Ja, ik vond ze ook leuk en goed, Fischer-Z!
Goeie tip van die documentaire, ik hou hem in ieder geval in de gaten!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Marliese is het enige nummer dat ik ken. Waarom niets van The Smiths?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar ken ik dan weer niets van ! Stond dat toen in de hitparade...?

martin zei

In de jaren tachtig kocht ik ook nog maar nauwelijks muziek. Ik ken hier nauwelijks iets van. Ja de namen. Maar het heilige vuur was over. Er kwam wat meer klassiek in mijn kast te staan en door twee reisjes naar de VS wat rock die op de muziekzenders daar werd gedraaid, vooral in de vorm van bandjes. Die luisterde je toen nog net de walkman.

de Stripman zei

@martin - Die walkman gebruik ik nu af en toe om bandjes te digitaliseren...;o)

Anoniem zei

Ik kies toch voor een cantate van Mozart.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niet in de Veronica Top 40, wel in VARA's Verukkelijke 15. Op Wikipedia is vast een pagina over The Smiths te vinden en op YouTube zijn er meer dan genoeg clips. Het is een beetje depressieve muziek qua teksten. Groot-Brittannië, tweede helft jaren 80. Margaret Thatcher. Dan kun je je er denk ik wel een voorstelling van maken. Laat me nog eens weten of je het iets vindt! Oh ja, Gijsbert Kamer van de VK prees ze een maand of wat geleden nog de hemel in in een recensie naar aanleiding van het verschijnen van een acht cd-box van The Smiths.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Zoals jij het omschrijft lijkt het me een tijd en een groep om snel te vergeten.

Maar ik ga luisteren, beloofd...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niet te snel oordelen :-).