donderdag 1 december 2011

De top 2000 ? Nee, Stripman's willekeurige lp-parade – deel 1Binnenkort gaan radio en tv weer los met de top 2000 aller tijden. In 2009 maakte ik als alternatief mijn eigen lijst...

Voor al maar ouder wordende luisteraars, zoals ik, wordt die top 2000 elk jaar minder interessant. Tien jaar geleden, bij de eerste editie, waren de jaren '60 en '70 nog ruim vertegenwoordigd. Maar het, op hun favoriete nummers stemmende, luisterpubliek wordt jonger en dus de hits in de lijst ook.

Nu was ik toch al geen groot liefhebber van de megahits uit de top van de lijst. Maar het meer obscure lp-werk begint nu dus, ook nog, langzaam te verdwijnen. Fanatiek luisteren zal er dit jaar, vrees ik, niet meer bij zijn.

Maar niet getreurd, we hebben immers de eigen muziekverzameling nog. Een lijstje met mooie liedjes is zo gemaakt, maar eerst nog enige uitleg. Mijn interesse in muziek begon in de jaren '60, toen ik mijn eerste singletje kocht, 'Help' van the Beatles. Maar ik begon pas lp's te kopen in de jaren '70.

Mijn oudere broer lag op dat moment een jaar of 5 op me voor. En platen die hij al had, kocht ik zelf niet nog een keer. The Beatles zaten dus niet in mijn lp-verzameling, net zo min als the Stones. Ergens in de jaren '80 ben ik overgestapt op het kopen van cd's. Mijn interesse in oude jazz, blues en rootsmuziek, die ik de afgelopen jaren ontwikkelde, kom je in onderstaande lijst niet tegen.

Dit zijn dus niet de mooiste nummers die ik ken. Maar wel een aantal leuke liedjes die ik zelf ooit op lp had. De volgorde is chronologisch, op het jaar waarin de lp oorspronkelijk verscheen. Verder heb ik als voorwaarde gesteld dat ik door moest kunnen linken naar een YouTube-filmpje. Veel luisterplezier !


Van Morrison – And it stoned me (van de lp 'Moondance' uit 1970. Het YouTube-filmpje is van een live-uitvoering die wel een beetje gejaagd is...)

J.J.Cale – Magnolia (van 'Naturally', 1971. Ook hiervan staan live-uitvoeringen op YouTube, maar ik kies voor de studioversie met melige diashow.)

Bonnie Raitt – Love me like a man (van 'Give it up', 1972. Het YouTubefilmpje is van een indrukwekkende live-uitvoering uit 1995.)

John Martyn – May you never (van 'Solid air', 1973. Mooi live-optreden van BBC-tv.)

Andy Fairweather Low – Reggae tune (van 'Spider jiving', 1974. Inmiddels een beter YouTube-filmpje gevonden van Andy in Top of the Pops. Dit lijkt een niemendalletje, maar luister eens goed naar de tekst...)

The Sensational Alex Harvey Band – Man in the jar (van 'The impossible dream', 1974. Een tamelijk obscuur live-filmpje van deze opmerkelijke band. Matig beeld en geluid, maar mij bezorgt het kippenvel...)

John Lennon – What ever gets you through the night (van 'Walls and bridges', 1974. Een videoclip ?)

Little Feat – All that you dream (van 'The last record album', 1975. Live op Rockpalast in 1977.)

Rory Gallagher – Calling card  (van 'Calling card', 1976. Live-uitvoering van een relatief rustig nummer van de betreurde Ierse gitaarheld.)

Jan Akkerman & Kaz Lux – Naked actress (van 'Eli', 1976. YouTube-filmpje met alleen geluid, geen blote beelden dus...)

Joan Armatrading – Barefoot and pregnant (van 'To the limit', 1978. Live op Rockpalast.)

Leo Kottke – Everybody lies (van 'Burnt lips', 1978. Erg mooie live-versie op YouTube.)

Ry Cooder – Thevery thing that makes her rich (van 'Bop till you drop' uit 1979. Maar dan een lange live-uitvoering uit 1987.)

Madness – My girl (van 'One step beyond', 1979. Een echte videoclip.)

Al deze artiesten en hun lp's zijn terug te vinden op Wikipedia en dan met name de Engelse variant http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page , die vaak uitgebreide informatie geeft.

Deze lijst is in 2009 al eens gepubliceerd op het Volkskrantblog. In vergelijking met toen heb ik een paar keer een link moeten vervangen en 1 keer een ander nummer moeten kiezen, omdat het oorspronkelijke filmpje niet meer beschikbaar was. Morgen een rijtje lp-tips uit de jaren '80...

10 opmerkingen:

martin zei

Rock Palast op vrijdagavond. Ik moest de TV uit de Kamer zetten en zat dan op de trap naar een gweldig mooi programma te kijken. Ry Cooder en John Armatrading zouden ook in mijn lijstje kunnen staan. Aanvullen op zoń lijstje is altijd mogelijk. Laat ik het bij een plaat houden: <a href="http://youtu.be/8ThWaMnlSZM¨>Come on Eileen, van Too-Rye-Ay</a>

martin zei

Come on Eileen, van Too-Rye-Ay

de Stripman zei

@martin - Ja, dat waren nog eens tijden ! De Rockpalast uitzending met Rory Gallagher, waar hij voor een schaapachtig publiek, een fabelachtige akoestische set speelt, heb ik wel drie keer gezien. Elke keer weer prachtig !

Dexy met zijn Midnightrunners mogen er ook zijn...;o)

Anoniem zei

Als niet muziekkenner zal ik met dit lijstje eens een luisterend oor gaan leggen. Zo uit het hoofd herken ik er maar 1.. Als ik het hoor misschien wel een paar meer.

Bart zei

De Rock Palast uitzendingen waren vaak geweldig ja, al deugde dat publiek niet echt, haha! Op de verkeerde momenten, uit de maat, mee zitten klappen, dat werk... ;-)
Ik herinner me heel mooie concerten van Mink DeVille, Van Morrison en idd Rory Gallagher.
Leo Kottke is ook een van mijn favorieten. De mooie nummers Mona Ray en Everybody Lies deed hij nog eens prachtig over op een latere lp, My Father's Face.
Beautiful!

Jammer van YouTube vind ik eigenlijk wel keer op keer de armoeiige beeld- en geluidskwaliteit, je geeft het zelf ook al aan.
Juist daarom neem ik voor mijn eigen bijdragen nog het liefst mijn toevlucht tot eigen uploads, uit mijn eigen collectie.

de Stripman zei

@aadverbaast - Veel plezier !

@bart - Wat YouTube betreft mag je een gegeven paard niet in de bek kijken, vind ik. Okee, de kwaliteit is vaak niet geweldig, maar op YouTube heb ik een aantal van mijn helden voor het eerst in actie gezien. Die kende ik daarvoor alleen van lp's. En het beeld voegt toch wel iets toe aan het geluid...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eigenzinnige keuze. In mijn persoonlijke top 10 aller tijden zouden in ieder geval The Doors, The Cure, en Ramses Shaffy voorkomen. Nee, geen Nirvana. Nick Cave, Portishead en dEUS dan weer wel.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Die zou ik nou weer niet kiezen... Maar een echte top 10 aller tijden, daar begin ik niet aan...;o)

Glaswerk zei

Een springt er voor mij uit in jouw lijst: "Eli" van Jan Akkerman en Kazimir Lux. Die elpee heb ik helemaal grijsgedraaid en heb 'm al jaren ook op CD.

Rockpalast?
Vooral de incidentele nachtuitzendingen waren één groot (luister)feest.

de Stripman zei

@glaswerk - Jan en Kaz waren de eersten die ik live zag spelen. Met Kajak in het voorprogramma. Die waren trouwens minstens zo goed en speelden een stuk minder rommelig...;o)