zondag 20 november 2011

Uit winkelen met scootmobiel en rolstoelGeen zorgen, beste lezers, ik ga geen klaagverhaal ophangen. Natuurlijk ben ik beperkt in mijn bewegingsvrijheid, maar ik heb wel alle hulpmiddelen, om de mogelijkheden die ik nog heb optimaal te gebruiken.

Van overheidswege heb ik, wel met enige moeite en veel doorzettings-vermogen van mijn kant, een scootmobiel ter beschikking gekregen, voor de korte ritjes in de buurt. En een rolstoel, voor als ik eens, met vrouw en kinderen, wat verder weg wil. Prima !

Met behulp van die voertuigjes kan ik, voor het eerst in jaren, weer eens uit winkelen. Met de scootmobiel naar de supermarkt, bijvoorbeeld. De hoeveelheid boodschappen die je in kunt slaan is beperkt, hoewel je behalve in het mandje aan het stuur, ook nog wel een tas tussen je benen kunt zetten. Dat ik dat niet doe is vooral omdat ik thuis al die spullen de trap op moet zeulen.

Maar verder zijn er eigenlijk nauwelijks nadelen. Het winkelpersoneel is vriendelijk en behulpzaam en de meeste valide winkelklanten zijn best bereid rekening met je te houden.

De enige ergernis die ik zo gauw kan verzinnen, is de gewoonte van sommige mensen, om hun boodschappenkarretje ergens in een gangpad te parkeren en dan elders iets te gaan pakken. Dat is wel erg vervelend voor de scootmobielrijder. De doorgang is geblokkeerd en als je net iets wil hebben, uit het schap waar het onbeheerde karretje voor staat, kun je vaak lang wachten.

Je kunt wat boodschappen betreft aardig terecht in ons dorp, maar soms wil je ook wel eens uit winkelen in een stad, met grotere winkels en meer keuze. Afgelopen week ben ik dus, met mijn dochter en de rolstoel in de auto, naar Hilversum geweest, om warme winterkleding te kopen.

Dochter is een expert, als het om winkelen gaat en weet precies waar we het handigst kunnen parkeren. Vanuit de parkeergarage rol je met de stoel zo V&D binnen. Wat minder handig is het dat je letterlijk bergaf rolt en er aan het eind van de helling een dichte deur is. Die gaat pas open als je het kaartje van de parkeergarage door een scanner haalt.

Eenmaal de winkel binnen moet je ook eerst een hellingbaan af. Op zich goed geregeld, hoewel de onvoorzichtige rolstoeler gemakkelijk een doodsmak zou kunnen maken, als hij wat te dicht langs de rand stuurt. Er is geen hekje of vangrail om valpartijen te voorkomen.

De lift is gelukkig ruim. Heel anders is dat bij C&A. Het liftje daar is zo miniem dat we ons maar met grote moeite naar binnen kunnen te persen. Er stapt een oude dame met een looprekje voor ons in. Haar vriendin is zo vriendelijk om de trap te nemen, die past er niet meer bij.

Maar goed, uiteindelijk vinden we bijna alles wat we zoeken: Een gevoerde broek, warme sokken, een regenbroek voor op de scootmobiel en een activity ball voor de kat.

En overal waar je met je rolstoel op een deur af stevent, is er wel iemand bereid hem voor je open te houden. Zelfs die ene, zichtbaar humeurige, blonde mevrouw kan het niet over haar hart verkrijgen, om de deur voor onze neus dicht te laten slaan. Ja, zo halen wij minder-validen het beste in onze medemensen naar boven !De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. 


Klink hier voor deel een en deel twee van deze episode.

Wordt vervolgd. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren - Kussengevecht

 

21 opmerkingen:

Cor zei

nformatief en leuk met al die 'kleine'beslommeringen' ( ik heb donderdag bij de kringloop een rollator aangeschaft voor een prikkie, want je weet het maar nooit en mijn 13 j oude kunstheup heeft kuren)

de Stripman zei

@cor - Heel verstandig ! Je kunt maar beter voorbereid zijn. Er is in Amersfoort trouwens ook een handelaar in 2e hands scootmobielen. Heb ik ook nog overwogen, toen het allemaal nogal moeilijk verliep met de toewijzing...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Toegankelijkheid blijft een probleem, al wordt er wel steeds meer op gelet vanuit lokale overheden. Maar ja, iedere winkel/restaurant etc. Mag zelf bepalen of men denkt aan rolstoelgebruikers en hoe. Daardoor sta je vaak voor verrassingen.

Antoinette Duijsters zei

het probleem in een supermark is toch voor iedereen die een beetje door wil, mensen die uitgebreid gaan staan kletsen in de doorgang:-)
Leuke strip.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is natuurlijk mooi dat er voorzieningen aangebracht worden. Maar soms zou er daarbij is verder doorgedacht moeten worden...;o)

de Stripman zei

@antoinette - Maar bij kletsende mensen kun je nog vragen of je er door mag. Bij een verlaten karretje is dat lastig...;o)

Anoniem zei

Tja, nu moet ik toch even een diepe zucht slaken. Niet omdat ik van een rollator of rolstoel afhankelijk ben (alhoewel ik daar voorheen veel mee te maken heb gehad) maar meer over het feit dat het mij nu weer meer aanspreekt...

Vroeg of laat zie ik mijzelf ook nog wel eens achter een rollator huppelen. Alhoewel ik nog steeds liep, zij het soms als een manke kievit. :-(

de Stripman zei

@JohanHvD - Toch altijd beter als een manke kievit lopen, dan helemaal niet meer...;o)

Anoniem zei

*liep=loop*

de Stripman zei

@JohanHvD - Over dat soort kleinigheden lees ik altijd, oogluikend, heen...;o)

Anoniem zei

Ja, dat is dan wel weer waar, Stripman, maar het is wat lastig wanneer ik bij tijd en wijle tegen andere mensen aanloop of een andere richting uit ga dan de bedoeling is...

Maar ach, wie weet is er ook in andere richtingen wel één en ander te doen. :-)

Annet zei

Goed om het ons ook van die kant te laten zien, die plek waar we allemaal terecht kunnen komen...

Sowieso vind ik het boodschappenkarretje een gedoe, je klettert altijd wel ergens tegenaan, hoe voorzichtig je ook bent....

Hoe je het ook wend of keert: ongeschonden kom je het leven niet door!

Geinig van die helling, tenminste ik moet erom lachen hoe je het vertelt:)

de Stripman zei

@annet - We kunnen er ook maar beter om lachen. Maar met zo'n helling, die eindigt met een dichte deur, vraag je je toch af wie dat zo heeft kunnen bedenken...

martin zei

Jan ik parkeer mijn karretje heel vaak even. Zeker als ik weer terug moet omdat ik de augurken ben vergeten in het eerste pad of als het zo druk is als er geen doorkomen aan is. Je bent dan mobieler en loopt minder in de weg (ja ieder nadeel heeft zijn voordeel). En blijf dat gewoon doen, al zal ik nu nog beter opletten waar ik het parkeer.

martin zei

De Strip mag er ook weer zijn. Een variatie op 'Maakt het uit of je nu door de hond of de kat gebeten wordt'.

de Stripman zei

@martin - Dank je ! Ik ben blij dat er af en toe ook iemand blijk van geeft de strip te lezen...;o)

Eigenlijk doen dit soort problemen zich alleen voor als het echt druk is in de supermarkt. Meestal probeer ik te winkelen op rustige tijden. Maar vervelend blijft het ! Ik zal de volgende keer eens proberen om zo'n wees-karretje met m'n scootmobiel opzij te duwen...;o)

Anoniem zei

Stripman, ik vind je verhaal weer verhelderend. Ik heb gelukkig weer de kracht in mijn eigen lijf om zonder rolstoel en scootstoel een boodschap te doen. En hoe makkelijk vergeet je dan weer de obstakels, zoals je winkelwagen in het pad en even teruglopen.
Maar ook die dingen die je zegt over hellingbaan in winkels. Dát valt mij ook vaak op dat je als alleengaande rolstoeler niet overal goed uit de voeten kunt, alsof ze wel vanuitgegaan zijn dat er altijd iemand bij je is.
Destijds heb ik je gelezen toen ze met de scootmobiel stalling aan het onderhandelen waren. Over elektrische tijd geloof ik. Dat is nu, ik denk wel een jaar geleden dat ik het las, toch goedgekomen?
Ik ben je een tijd uit het oog verloren, en af en toe kijk ik wel eens op je blog.

de Stripman zei

@appelvrouw - Dan lees ik jou nog minder dan jij mij. Dus dank en nederigheid, mijnerzijds...;o)

Het aanvragen van de scootmobiel heeft bijna een jaar geduurd. Inderdaad omdat men lange tijd gezocht heeft naar mogelijkheden om buitenshuis iets aan te leggen c.q. neer te zetten waar ik hem zou kunnen stallen en opladen.

Allemaal veel te ingewikkeld gedacht. Op een zeker moment heb ik het heft in handen genomen en gekozen voor een kleinere scootmobiel, die in de berging onder de flat past. En zo kan ik er nu dus op uit. Die zo snel en ver, maar toch...;o)

Anoniem zei

Het heft is een wapen. En wie het kleine einde niet waardeert is de lange afstand niet weerd, zo ongeveer luidt een wijs gezegde.

Scootmobieleasy zei

Mocht iemand nog accessoires nodig hebben voor de scootmobiel of rolstoel, dan kunt u bij ons terecht.

Snelle levering & goede service.

Volg ons ook op Twitter via https://twitter.com/#!/Scootmobieleasy

of vind ons leuk op Facebook via http://www.facebook.com/Scootmobielenrolstoelaccessoires

a.dijkhuizen zei

Hoi Stripman,

Echt heel grappig hoe je de gemakken/ problemen als scootmobielgebruiker ervaart. Sinds twee jaar ben ik ook in het bezit van een scootmobiel en vind jouw verhaal dus erg herkenbaar. Ik heb eenScootmobiel drager waardoor ik inderdaad ook heel veel boodschappen mee kan nemen! Ideaal!