maandag 28 november 2011

Die top 2000, is dat nou serieus, of niet ?Bijna elk jaar besteed ik wel een blog aan de top 2000 aller tijden. De ene keer maak ik me kwaad over dat pretentieuze 'aller tijden', de andere keer over de smaak, of het gebrek daaraan, van het stemmende publiek. Het is kortom een bron van ergernis.

Maar toch kan ik het niet laten om naar de tv-uitzendingen te kijken en, in de laatste week van het jaar, af en toe de radio aan te zetten. Want al is het in steeds mindere mate, ook mijn jeugdsentiment komt dan weer voorbij.

Daarom deze week een selectie uit wat ik eerder naar aanleiding van de lijst der lijsten schreef en nog wat nieuwe gedachten.

Dit jaar zijn er ruim 3 miljoen stemmen uitgebracht en natuurlijk staat Queen weer op een met het melodramatische Bohemian Rapsody. Maar dat geeft niet want tegen middernacht heb je wel wat beters te doen dan naar de radio luisteren. In 2006 waren er 1,4 miljoen stemmen uitgebracht en schreef ik:

Het is een troost dat minstens 14 miljoen mensen niet aan die onzin meegedaan hebben. Hoewel ik ook al een tv-spotje voorbij zag komen, van een klassieke zender, die zijn luisteraars opriep om hun favoriete klassieke deuntje door te geven. Voor de week van de klassieke muziek, of iets dergelijks. Net zo onzinnig natuurlijk.

De top 2000 aller tijden. Ha, alsof iemand zou kunnen overzien welke liedjes er, sinds de mens zijn eerste deuntje zong, het beste waren. Hou toch op ! We kennen maar een fractie van alle liedjes. Het is al absoluut onmogelijk is om zelfs maar de liedjes, die op dit moment uitgebracht worden, allemaal te beluisteren.

Laat staan dat er op de wereld iemand is, die enig zicht heeft, op alle liedjes die ooit door de mensheid bedacht zijn. We weten er helemaal niets van ! We zitten met z’n allen door een piepklein gaatje naar een enorme oceaan van muziek te luisteren, pikken er willekeurig iets uit en zeggen dan: dit is de mooiste.

Van de honderden talen, waarin op aarde liedjes gezongen worden, komen er maar een handjevol voor in de top 2000. Van de duizenden jaren dat er al muziek gemaakt wordt, worden alleen de laatste paar decennia bestreken door de ranglijst ‘aller tijden’…

Er is nog zoveel meer, mensen ! Kijk eens naar het mooie tv-programma Vrije Geluiden op zondagmorgen. Ga eens kijken op YouTube en type dan niet alleen je eigen favorieten in, maar kijk eens verder dan je neus lang is. Allemaal muziek die je niet in de top 2000 terug vindt. En toch mooi.

En dan de laatste week van het jaar gezellig meezingen met de liedjes, die de luisteraars onthouden hebben van de afgelopen 30, 40 jaar. Zo zou het eigenlijk moeten heten: de top 2000 van wat wij, hier in Nederland en in de afgelopen 40 jaar, leuke liedjes vonden. Beetje lange naam misschien, maar wel een die de lading beter dekt.

Maar ach, wat geeft het. Als we maar inzien dat, wat er ook op 1 staat in die top 2000, het natuurlijk bij lange na niet het allermooiste liedje aller tijden is...

Een deel van deze tekst heeft, in 2006, op het Volkskrantblog gestaan...

Het laatste nieuws over de top 2000 vind je op de website: top2011.radio2.nl/

17 opmerkingen:

martin zei

Toch luister ik, want ik vind die voorspelbaarheid leuk.

Vroeger was er de top-100 op radio Caroline, met veel dezelfde nummers. Dat was toen alternatieve muziek. Kwam veelal niet in Top Pop. Nu is het algemeen gangbaar geworden.

Maar er is inderdaad veel meer mooie muziek. Al wordt muziek soms ook mooier als je het beter kent. Je kan de noten beter plaatsen, je kan het beter meevoelen omdat je weet wat er gaat komen en er kleven herinneringen aan.

Maar doe eens gek en luister naar de muziek van je buren of uit het land van je vakantiebestemming. Muziek is groter dan Nederland. Gelukkig maar.

de Stripman zei

@martin - Had Veronica in de piratentijd ook niet al een top 100 ? Daar stond 'A wither shade of pale' altijd bovenaan. Toch wel een leuker nummer dan 'Bohemian Rapsody'.

Ik heb op vakantie wel cassettes met plaatselijke muziek gekocht. Sardanas uit Noord-Spanje, bijvoorbeeld...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zet de tijdloze van Studio Brussel wel op, 31 december. Ook voorspelbaar. Veel Metallica, Nirvana op 1. Maar ach, beter dan wat je in die Top 2000 hoort.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat zijn ook geen bands die ik in mijn top-lijst zou zetten...;o)

Antoinette Duijsters zei

Ik luister nooit, interreseerd mij niet,
Ga me er ook niet druk om maken.

Cor zei

ik hou niet van spelltjes en ik luister nauwelijks of ik pik er toevallig wat van mee

de Stripman zei

@antoinette - Ik zou bijna jaloers op je worden. Maar niet helemaal, want er zit nog best aardige muziek tussen...;o)

@cor - De top 2000 quiz hebben we al achter de rug, verder wordt er voornamelijk muziek gedraaid...;o)

Bart zei

Haha, ik vind het gruwelijk, en luister er nooit naar.
Doe ook nooit mee met de inzendingen.
Een smakeloze puree, voorspelbare slappe hap.
Nee Jan, ik zoek dagelijks liever mijn eigen pareltjes tussen de zwijnen... ;-)

de Stripman zei

@bart - Ja, zo zie je maar weer... Er zijn dus ook serieuze muziekliefhebbers die het helemaal opgegeven hebben met de top 2000...;o)

Ik heb me indertijd erg vermaakt met de 1e aflevering, misschien dat ik er daarom nog steeds aandacht aan schenk...

Anoniem zei

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Top-200 is vragen naar de bekende weg.
Toch luister ik er graag naar omdat het een goed gevoel geeft dat ergens mijn grijze cellen zoveel liedjes kunnen opslaan. Verbijsterend!
Ook verbijsterend is natuurlijk dat 3 miljoen mensen hierop gaan stemmen. Waar gaat het in vredesnaam over??

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die eerste aflevering heb ik wel intensief gevolgd. Dat had ook iets speciaals. Daarna hadden ze er gewoon mee op moeten houden. Maar goed, ik zal je wel noemen in mijn blog van vandaag :-).

Adriano Antoine zei

Het getal 2000 zal wel verwijzen naar het jaar 2000, toen het een hype was om alles in lijstjes te zetten van de voorgaande eeuw(en)? Ze kunnen het beter een tijdloze top 2000 (of beter 1000) noemen.
Elk land heeft zo zijn eigen lijsten, zoals de Amerikanen die een compleet andere lijstsamenstelling hebben.
Hier in Brazilie wordt genoeg muziek uit de jaren zestig en zeventig gedraaid en gespeeld, muziek die in Nederland al gauw het stempel `fout` zal krijgen ;)
(Wie herinnert zich nog Focus, razendpopulair hier).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Die eerste was zeker de beste...

@adriano antoine - Focus zal toch nog wel in de top 2000 staan ? Het is een beetje gepriegel op de vierkante millimeter, maar Jan Akkerman en Thijs van Leer konden wel spelen...

de rookvogelwachter zei

Ach Strip, het is de smaak van de massa, een über-top-40. Bovendien kijkt iedereen natuurlijk in de top 200 van vorig jaar om inspiratie op te doen bij de samenstelling van zijn lijstje. Maar het ergst van al vind ik nog die TV-uitzendingen, met fragmenten - nooit eens een heel liedje - en veel mannetjes die alleen maar willen tonen hoeveel weetjes ze kennen óver die fragmenten. Die houden helemaal niet van muziek luisteren die luisteren liever naar zichzelf.

de Stripman zei

@rookvogelwachter - Maar toen ik 12 was vond ik de hitparade ook behoorlijk belangrijk ! Ik ging hem zelfs afhalen bij de plaatselijke platenzaak en luisterde trouw elke week naar de radio-uitzending.

Later nam dat wel af, natuurlijk.

Je ergernis over de tv-programma's kan ik wel meevoelen. Maar toch kijk ik met redelijk veel plezier naar de 'Top 2000 a Go Go'. Veel erger zijn de zogenaamde nachten van de popmuziek. Daar deel ik je kritiek voor 100%...!

Anoniem zei

Dan mag het van mij Mikis Theodorakis zijn, en Atahualpa Yupanqui, of Victor Jara, of het kleine meisje waar ik jaren op paste en die zong over een haar banaan, het allermooiste liedje wat ik ooit gehoord heb!

de Stripman zei

@appelvrouw - Mikis Theodorakis doet bij mij nog wel een belletje rinkelen...;o)