woensdag 2 november 2011

Als ik mijn ogen dicht doe zie ik...Kleurige balletjes bewegen van links naar rechts. Vrolijk rood, blauw, groen en geel als levende wolken. Even later worden het gezichtjes, karikatuurtjes zoals striptekenaars die tekenen.

Normaal gesproken zie je niet veel als je je ogen dicht doet. Wat donkere vlekken misschien of, als je in een lichte ruimte zit, een rood waas van het licht dat door je oogleden dringt. Maar tijdens mijn recente ziekbed was dat bij mij wel anders. Ik zag allerlei vrolijke dingen voorbijkomen.

Als ik mijn ogen sloot zag ik een stad bij lekker zomers weer. Op straat een hele stoet uitgelaten mensen. Ze dansten haast, alsof ze op weg waren naar een feest. De sfeer was vriendelijk en erg jaren '50. Vrouwen in pastelkleurige jurken, mannen met witte overhemden. Af en toe boog iemand zich over mij heen en leek iets te zeggen. Maar ik hoorde niets, het was alsof ik, in een kinderwagen, door een stomme film gereden werd.

Na een paar dagen hoge koorts, weinig slaap en eten, gaat je brein rare dingen doen. Als ik in bed lag voelde ik soms iets aan het dekbed trekken. Of ik hoorde muziek, zachtjes alsof in een andere kamer de radio aanstond. Wanneer ik een huisgenoot vroeg om even te gaan kijken, hoorde die niets. Ik hallucineerde.

Met mijn ogen dicht zag ik lucifermannetjes door bosachtige landschappen lopen. Daar kwam een grote blauwe golf aan. Pas op, mannetjes ! Gelukkig wisten ze op tijd weg te rennen. Wanneer ik mijn ogen open deed zag ik dat ik gewoon in mijn slaapkamer lag.

Op een zeker moment realiseerde ik me dat ik hallucineerde. Even dacht ik dat ik mijn verstand aan het verliezen was. Opeens veranderden de vriendelijke beelden in donkere spoken. Vibrerende vleesmassa's, als geplukte kalkoenen, gezichten die afgestroopt werden. Ik hoorde mijn naam roepen en dacht: één stap verder en ik wordt gek.

Maar uiteindelijk wist ik er weerstand aan te bieden. Je bent niet gek, dacht ik, je bent ziek. Je hebt dagen niet geslapen en hoge koorts gehad. Geen wonder dat je gekke dingen ziet.

Het werd weer vredig in mijn hoofd. Met mijn ogen dicht zweefde ik over weidse landschappen. Niet alleen groen en realistisch, maar ook van grijs metaal, of juist kleurige stoffen.

Toen na drie dagen eindelijk de koorts zakte verdwenen de hallucinaties ook. Het menselijk brein is maar een wonderlijk iets...

Bij zien, horen en voelen moeten we bedenken dat er twee fases zijn. De zintuiglijke waarneming, je ogen zien iets, en de interpretatie daarvan in de hersenen. Pas als je brein de boel verwerkt heeft zie je het echt.

Maar je brein kan dat ook zonder zintuiglijke prikkeling. In je dromen zie, voel en hoor je ook. En je kunt als je sterk aan iets of iemand denkt, die situatie of persoon ook voor je zien. Als het ware voor je geestesoog halen. Soms kun je de geur zelfs ruiken.

Bij storingen van het brein, gebruik van hallucinogene middelen, of neurologische problemen kunnen dat soort sensaties ook voorkomen. Maar ze kunnen ook ontstaan door psychose, een koortsaanval, of door ernstig slaaptekort.

Als je, zoals ik, door hebt dat je hallucineert, spreekt men van pseudo- of niet psychotische hallucinaties. Dat is dan weer een geruststelling.

Zie ook Wikipedia 

19 opmerkingen:

lebonton zei

jaja, typische ijldromen. een voordeeltje is dat er mogelijk strips uit voortkomen ;-)

Anoniem zei

voer voor veel inspiratie
als ik mijn ogen dicht doe zie ik ook bewegende beelden, soms
was eerst schrikken, nu vind ik het spannend
je hoeft er geen koorts voor te hebben, wel een levendige fantasie:)


ben je weer helemaal fit?

Anoniem zei

Wonderlijke ervaringen van het brein heb je beschreven. Ook wonderlijk dat je ze nog kan herinneren.

Gelukkig zie jij ze enkel als je zeer hoge koorts hebt. Ik zie dagelijks mensen voorbijkomen op de buis waarvan ik denk dat ze stevig aan het hallucineren zijn, terwijl ze claimen kerngezond te zijn ;-)

martin zei

Koortsijlen kan prachtig zijn. Ik kan me wel herinneren dat ik het miste toen ik weer beter was.

de Stripman zei

@lebonton - Ik droomde niet, hoor. Ik kon juist helemaal niet slapen. Misschien wel drie dagen achter elkaar wakker geweest...

@hartenziel - Als ik heel ontspannen op bed lig verschijnen er vaak na een paar minuten beelden en figuren. Maar dit was anders. Ik hoefde mijn ogen maar te sluiten en de voorstelling begon. Deed ik ze weer open dan was het weg...
Helemaal fit ben ik nog niet. Ik moet nog wel een beetje aansterken. 5 kilo afgevallen in een week en ik was al niet zo dik.

@aadverbaast - Wonderlijk was het zeker. Over het grote geheel ook niet beangstigend, daarom heb ik er misschien veel van onthouden...;o)

de Stripman zei

@martin - Zo leuk vond ik het nu ook weer niet. Maar over het algemeen waren het vrolijke beelden. Gek genoeg helemaal niet seksueel geladen. Waaruit maar weer blijkt wat een charlatan Freud was...;o)

Anoniem zei

niet meteen gaan schelden op freud, omdat jouw ijltjes niet helemaal volledig waren:)

de Stripman zei

@hartenziel - Dat was precies de manier waarop de onbetrouwbare Sigmund zijn theorieën aan de man bracht. Verzinsels en verdraaiingen en als je daar niet in mee ging was er iets ernstig mis met je !
Je merkt schelden op Freud is een hobby van me...;o)

Bart zei

Slaaptekort, met name, kan heel vervelende dingen met ons doen, geestelijk én lichamelijk, dat is sowieso verbonden...

Antoinette Duijsters zei

Je hebt het weer eens gehad, nu aansterken.

Glaswerk zei

Tjessus Jan, wat heb jij voor medicijnen moeten slikken?

Errug gaaf stripje trouwens ;-)

Anoniem zei

"pseudo- of niet psychotische hallucinaties". Dat moet inderdaad een hele geruststelling zijn. Maar is dat wel terecht, Stripman? Voor je het weet heb je haplasinose en wat dan ?! ;-)

de Stripman zei

@bart - Dat blijkt...

@antoinette - Dat is het plan...;o)

@glaswerk - Ik heb alleen antibiotica geslikt. We hebben wel even gedacht dat het aan die pillen lag, maar ik denk dat het gewoon de koorts en uitputting was...

@jacoponesr - Je neemt me in het ootje, die aandoening is op internet niet te vinden...;o)

Maar vooral bij geestesziekten is het voor de patiënt vaak moeilijk om te beoordelen wat zijn toestand is. Dus wie weet wat ik nog onder de leden heb...;o)

bert zei

mijn eerste ervaring hiermee was onder invloed van koorts en hoestsiroop ! Heel mijn plafond werd één groot bioscoopscherm waar alles in tot leven kwam ... Nog nooit zo aangenaam ziek geweest als toen ... :-)

Grappig strip trouwens !

de Stripman zei

@bert - Maar dan zag jij van alles met je ogen open. Ik zag alleen bijzondere dingen met mijn ogen dicht...;o)

Adriano Antoine zei

Gelukkig dat je weer een beetje boven Jan bent, Stripman :)
Vreemd genoeg heb ik, als ik op bed lig vaak een soort droommoment voordat ik slaap. Dit moment lijkt kort, er spoken heel wat realistische beelden, en ik kan ze herinneren, later. Na even wakker te zijn geweest, slaap ik alsnog in. En word ik soms opeens wakker als ik een visioen of een duidelijke droom met een soort boodschap heb gehad .

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb het tot nu toe nog nooit meegemaakt. Ben momenteel ook flink verkouden. Hoop dat het niet in griep of koorts eindigt. Anders zal ik eens zien wat er gaat gebeuren :-).

de Stripman zei

@adriano antoine - Dat korte pre-droommoment dat ken ik. Volgens mij droom je ook veel meer dan alleen in de REM-slaap, zoals je vaak hoort...

@zelfstandig journalist - Het is voor mij gelukkig ook geen dagelijkse kost. Jij in ieder geval beterschap gewenst...!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dank.