dinsdag 22 november 2011

Gratis films kijken op de website van IDFAEven een filmtip tussendoor. De oplettende lezers zal het niet ontgaan zijn dat het International Documentary Film Festival Amsterdam vorige week van start is gegaan. In de media is er behoorlijk ruchtbaarheid aan gegeven. Met name tv-zender Nederland 2 heeft, in de middaguren, plaats ingeruimd voor het festival, met nieuws filmfragmenten en interviews.

Maar niet iedereen is in de gelegenheid om naar de bioscoop te gaan, om daar prachtige en boeiende documentaires te zien. Daarom geef ik graag als aanbeveling dewebsite van het IDFA door. Daarop zijn, onder de noemer IDFA-tv , een hele massa trailers, festivalcommercials, maar ook complete films te zien.

Ik heb er, vanuit de luie stoel, inmiddels twee bekeken: National Park, van regisseur Dragan Nikolic en Story of a beautiful country van Khalo Carlo Matabane.

In National Park neemt de Servische regisseur zijn moeder mee terug naar haar geboortedorp. Dat bestaat alleen nog uit verlaten ruïnes, die deel uit maken van een natuurpark. Naast jeugdherinneringen komen er ook sporen en verhalen naar boven van de gruwelen van de Balkanoorlog.

Story of a beautiful country speelt in Zuid-Afrika. De filmmakers rijden in een busje van het platteland naar Kaapstad. Onderweg interviewen ze mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en etnische achtergrond. De vraaggesprekken vinden plaats achterin het busje en af en toe dwaalt de camera over het kale landschap.

De geïnterviewden zien er allemaal gezond en welvarend uit. De meesten zeggen dat ze Zuid-Afrika een prachtig land vinden. Maar uit vrijwel elk gesprek blijkt hoe er geworsteld wordt met verleden en heden. Toch is het geen zwaarmoedige film. Zelfs de blanke boer, die zegt bereid te zijn om met geweld het land van de zwarten terug te pakken, komt uiteindelijk aandoenlijk en bijna sympathiek over.

Mooie films ! En er zijn er nog tientallen meer, die voor de internetgebruiker gratis voor het grijpen zijn...


4 opmerkingen:

Anoniem zei

die bewaar ik voor kerst.

Paul Nijbakker zei

Bedankt voor de tip, dat is weer goed voor het weekend.

martin zei

Jan ik ga morgen naar IDFA.

de Stripman zei

@appelvrouw - Er is geen haast bij. Ik plaats al 3 jaar achtereen een berichtje zoals dit...;o)

@paul - Voor regenachtige zondagmiddagen...

@martin - Leuk ! Schrijf je een verslag ?