maandag 14 november 2011

We hebben het nu even te druk voor de ondergang van de wereldOkee, het is de laatste dagen wat kouder, maar tot nu toe hadden we een uitzonderlijk zachte herfst. Recordwarmte in oktober en ook begin november was aanzienlijk warmer dan het langjarige gemiddelde.

Warmt de aarde op ? Met zekerheid durf ik er niets over te zeggen, maar het lijkt er toch verdacht veel op. Maken we ons daar druk over ? Wel nee ! We hebben een Euro-crisis, toch ? Veel belangrijker !


Om een wanhopige klimaatwetenschapper, die een tijdje terug geciteerd werd in de krant, te parafraseren: We hebben het veel te druk met de financiën om ons bezig te houden met de ondergang van de wereld.

Nu zal het met die ondergang wel loslopen, maar dat er een klimaatsverandering aankomt lijkt me iets waar we toch ernstig rekening mee moeten houden. Als je wat verder in de geschiedenis terug kijkt, kun je vaststellen dat het klimaat nooit lang stabiel is geweest.


Van zeer warme perioden, waarin ons land helemaal onder water stond, tot aan Zuid-Limburg aan toe, tot zeer koude periodes, waarin de gletsjers tot aan Amersfoort kwamen. Alles hebben we al gehad.

We boffen dat het de afgelopen paar duizend jaar redelijk gematigd is geweest. En nu zou het wel eens een eindje op kunnen warmen. Op mijn balkon lijkt het al zo ver. Het witte margrietje dat we van de zomer van iemand cadeau kregen bleek voor de tweede keer in bloei te zijn gekomen...

Eind november start de volgende klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban . Heeft iemand er al iets over gehoord, gezien of gelezen...?

13 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Het hele probleem is, er zijn teveel mensen. Die moeten eten, die willen allemaal veel.
Als er veel minder mensen waren die ook nog niet alles willen [vooral de vreselijke verwende westerste bevolking]Was er niets aan de hand.

de Stripman zei

@antoinette - Maar we verdoen vooral onze tijd met schijnproblemen. We spelen liever verder aan de roulettetafel, in plaats van de dijken te verhogen en de reddingboten klaar te maken...

Glaswerk zei

in plaats van de dijken te verhogen en de reddingboten klaar te maken...

Investeren om problemen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden kosten nu geld. Dergelijke "onrendabele" plannen halen het bij de financiële korte-termijndenkers dus niet.

En ook hier gaat helaas de economie weer voor de ecologie. Maar de mensheid krijgt ooit nog eens de rekening hiervoor gepresenteerd.

Glaswerk zei

Een voordeel is overigens wel dat jouw margrietje twee keer per jaar bloeit ;-)

Anoniem zei

Goed dat je de wereld hier even op wijst Stripman. Tussen al het economisch geweld, draaft de door de mens ontregelde natuur gewoon door.

En maar miljarden en miljarden in de economie pompen om de groei weer terug te krijgen. Terwijl dat juist de oorzaak is dat alles uit de hand loopt!

de Stripman zei

@glaswerk - Toen deze crisis uitbrak (of was het de vorige ?) waren er natuurbeschermers die het als een kans zagen. Maak nu eindelijk eens serieus werk van duurzaamheid, ga nu groen innoveren, daar liggen enorme economische mogelijkheden. Maar helaas is de reflex van politici om in te zetten op de oude bekende middelen, waarmee we juist in de puree zijn geraakt...

@glaswerk - Dat is wel weer meegenomen...;o)

@aadverbaast - Voor het milieu is stilstand juist een zege ! En voor de mens zou het ook geen kwaad kunnen om eens een stapje terug te doen. Voor verstokte marktdenkers is dat natuurlijk vloeken in de kerk...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb gelezen dat de volgende klimaattop in Durban is. Meer niet.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Een van de weinige serieuze stukken die op internet vond was van de Belgische KNACK. Hier in Nederland is het nog geen nieuws...

Pim Ritzen zei

In de media krijgt duurzaamheid inderdaad minder aandacht, maar er is nog steeds veel belangstelling voor groene innovaties en duurzaamheid. Denk maar eens aan de 'Dag van de duurzaamheid' van vrijdag 11 november jl.

de Stripman zei

@pim ritzen - Gelukkig gebeurt er nog wel wat. Maar terwijl ik het nieuws op dit gebied toch zo goed mogelijk probeer te volgen, heb ik deze dag dus gemist. We moeten meer aan de bel hangen, het is het belangrijkste onderwerp van het moment. Niet die rare Euro-crisis...

Anoniem zei

Hoe zou het toch komen dat alles wat dagelijks, ja, dagelijks gebeurd precies past op één voorpagina of één beeldscherm? En de rest naar de achtergrond wordt geschoven?
grt van VSp.

Anoniem zei

Beste Stripman
Het zal de planeet een rotzorg zijn: het kan vriezen en het kan dooien! Net als in de economie: "er zijn geen garanties voor de toekomst!"
Vorige winter stierf wel (bijna) m'n subtropische heester Feiloja af; toch rukt de plantengrens op naar het Noorden. Ook zijn er meer hevige stortbuien (als in de sub-tropen/tropen) en stijgt de hoeveelheid regen/neerslag "significant". Er is van alles gaande. Zie ook m'n comment bij @aadverbaast.wordpress.com - groet: jan bouma

de Stripman zei

@vsp - Ik weet het niet. De krant heeft natuurlijk maar 1 voorpagina. Het zou leuk zijn als daar wat gevarieerder nieuws op gebracht werd. Maar de lezers zouden ook verder kunnen kijken dan hun neuzen lang zijn...

@jan bouma - Het is een verkeerde gedachte dat de natuur in evenwicht is en er niets verandert, zolang de mens zich maar nergens mee bemoeit. De natuur verandert juist voortdurend. Het zou verstandig zijn als we daar op inspeelden.

In plaats daarvan leven we in een schijnwereld, die we de markt-economie noemen en proberen we de schijnproblemen op te lossen die we daar zelf veroorzaken...