zondag 30 januari 2011

De damessluiting



Eigenlijk is het een onheilspellend woord, nu ik het zo opschrijf. Alsof het een middeleeuws werktuig is om dames mee in bedwang te houden. Iets in de categorie berenklem, hondenriem en muizenval. Maar geen paniek, er bestaan ook herensluitingen. En het heeft niets met kuisheidsgordels te maken.

Ik bedoel er iets tamelijk onschuldigs mee. Het gaat over kleding en het verschil tussen kleren bedoeld voor mannen en voor vrouwen. Dat er een onderscheid is zie je meestal wel aan de snit en de kleuren. Maar er bestaat dus ook zoiets als een afwijkende sluiting voor mannen en vrouwen.

Het viel me laatst weer op toen ik een broek cadeau kreeg. Heel normale broek, groen, met veel zakken. Maar toen ik hem aantrok merkte ik dat de rits en de knoop verkeerd om zaten. Waar ik, normaal gesproken, met een simpele beweging van de rechterhand, de broek sluit, bleek dat nu ineens niet te kunnen.

Damessluiting ! Zijn alle vrouwen linkshandig ? Je zou het haast denken. Ik heb ook ooit een hemd gekregen, kaki, sportief, maar met de knopen aan de verkeerde kant. Heel onhandig. Ik begrijp niet dat vrouwen daar mee akkoord gaan. Waarom is dat onderscheid er eigenlijk ?

Na lang nadenken kan ik maar één reden bedenken en dat is een rare reden. Misschien is het voor rechtshandige mannen makkelijker om een vrouw te ontkleden, als ze kleren met damessluitingen draagt ? Zou dat er achter zitten ?

Toch maar eens zoeken op internet. Naast veel verwijzingen naar kledingverkopers, die de damessluiting klaarblijkelijk belangrijk genoeg vinden om hem op hun website te vermelden, is de eerste leuke link die ik tegenkom er een naar een artikel op de website van het dagblad Trouw.

Het gaat over kleding tijdens de 2e wereld oorlog. Er was schaarste en het damesblad de Libelle gaf tips, hoe handige dames van een mannenkostuum een mantelpakje kon maken. 'Waarbij het voornaamste probleem was of ze in het patroon de herensluiting, links over rechts, konden handhaven of alles moesten veranderen voor een nette damessluiting.'

Dat de damessluiting er 70 jaar geleden ook al was is geen verrassing. Maar mijn theorie lijkt weinig hout te snijden. Het is niet voor grijpgrage mannenhanden, dat die sluiting andersom zit. Het heeft met netheid te maken.

Op goeievraag.nl kom ik verschillende theorieën tegen. De eerste, die afkomstig is van het tv-programma Willem Wever, stelt dat bij rijke mensen de vrouwen aangekleed werden. Voor het dienstmeisje is een damessluiting dan makkelijker.

Zwak punt in deze theorie lijkt me dat je zo'n onderscheid toch niet gaat maken om alleen de dienstmeisjes te plezieren. Dat de sluiting voor mannen andersom is zou dan komen door de overheersende rechtshandigheid. Als je zelf je knopen dichtdoet met rechts, is een mannensluiting handiger.

Die rechtshandigheid komt ook naar voren in de tweede theorie. Die gaat ervan uit dat mannenkleding links over rechts sluit omdat je dan gemakkelijker een wapen vanonder je kleren uit kunt halen. De mannensluiting zou teruggaan tot de middeleeuwen.

Allemaal leuk die theorieën, maar waarom zou je de damessluiting dan nu nog steeds handhaven. Zelfs moderne, sportieve kledij, van hippe merken, wordt in twee varianten op de markt gebracht. Misschien dat de dames onder de lezers daar uitsluitsel over kunnen geven. Zouden zij blouses en broeken niet kopen, als die geen damessluiting hadden...? 



De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor  deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - of lees de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien en Motorfietsen en Sportwagens
- wordt vervolgd...

20 opmerkingen:

martin zei

Zullen er geen kleding historici zijn die zich hiermee bezig hebben gehouden? Je begint met Italiaanse meesters dan ziet je al in de 15e - 16e eeuw. Is het daar nog niet dan weet je al meer. Ik zal mijn partner eens vragen of ze er iets over weet.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik ben benieuwd. Maar een mooie historische verklaring is nog geen reden om er dan maar mee door te gaan. Wat is nu het voordeel van de damessluiting...?

Antoinette Duijsters zei

Stripman, zo had ik het nog nooit bekeken, al heb ik het op de naailes wel geleerd.
Maar het wordt tijd dat het verschil verdwijnt, vind je ook niet:-)

Jan de Stripman zei

@antoinette - Vind ik ook ! Wij kunnen een actiegroep beginnen...;o)

martin zei

Jan als het onhandig is en vrouwen vinden dat ook dan moet hij weg, maar de keerzijde dient wel te zijn dat mocht een meerderheid van de dames de damessluiting makkelijker vinden dan verdwijnt de herensluiting.

Johannes Bicker zei

Beste Stripman,
Het te vergelijken met links en rechts rijden in het verkeer, dat per land verschilt. Dat had vroeger iets te maken met rijtuigen in Londen. Staat wel op internet ergens. Maar waarom bestaat dat verschil nog steeds? Antwoord: gewenning en aanpassing van de infrastructuur (teveel werk). Net zoals centimeters en inches. Men is er zo aan gewend dat het verschil blijft bestaan. Dames zullen ook wel gewend zijn de knoopjes op die manier vast te maken.

Jan de Stripman zei

@martin - Ho ho, daar ga je me toch te snel ! Dan zou ook een meerderheid van de mannen dat moeten willen...;o)

@johannes Bicker - Ik vind dat toch niet helemaal met elkaar te vergelijken. Links of rechts rijden heeft op zich geen voor of nadelen. Een damessluiting is voor rechtshandige mensen (de meerderheid van de bevolking) moeilijker te openen en sluiten. Maar dat traditie een grote rol speelt lijkt me wel waarschijnlijk...;o)

martin zei

Jan je moet ergens de beslissingsbevoegdheid leggen. Zeker als je wat wilt veranderen zou je het eens ergens anders moeten proberen.

Jan de Stripman zei

@martin - Natuurlijk. Laat de vrouwen beslissen over hun eigen sluiting en de mannen ook...

Maar om eerlijk te zijn ben ik bang dat er niet veel democratie aan te pas zal komen...;o)

Beukmans zei

Geweldig blog dit strip, ook ik heb me er vaak over verbaasd maar me er nooit in verdiept.
Een paar jaar geleden kreeg ik een Timberland gevoerde winterjas met een verkeerde rits van een ex. Heb ik me toch een partij ruzie gehad om nix.
Het enige wat ik zei was het is een dames rits, nou je had er moeten horen, bijgestaan door de buurvrouw. De ex is inmiddels een ex en de buuf kijk ik ook niet meer aan door achterbaks gedrag, de jas heb ik nog en draag hem ook nog maar als ik 'm aan heb wil ik altijd tampons kopen als ik in de super ben :)

Anoniem zei

Goed, foutje, lange reactie weg door reageer als:
kort, mannen met kleren met een vrouwensluiting vind ik mietje+. Andersom gaat wel met sportieve overhemden...

Groet. Chiel/Oliphant
Kan opeens niet zomaar reageren.

Jan de Stripman zei

@beukmans - Tsjonge, ik had geen idee dat de damessluiting zo ontwrichtend kon zijn...

@chiel/oliphant - Jammer van je eerste reactie !

Maar jij ziet kleding dus als een manier om je identiteit uit te dragen. Je moet trouwens wel erg naar de gulp van de broek waarover ik schrijf staren om te zien dat het een vrouwenbroek is. Ja, als mannen zo naar andere mannen kijken...;o)

Thera zei

Nou, eens kijken, want ik kan nooit onthouden of het nu net weer linksom, dan wel rechtsom was. De jeans die ik nu draag heeft dus een mannensluiting. Maar het is wel een echt vrouwenmodel.Volgens mij is het dus al een hele tijd niet meer zo bindend. Lang leve de sexuele revolutie! (Hoef ik mij ook niet eer te vergissen.)

Unknown zei

ik kom tot de slotsom dat je mijn ook niet echt uitsluitsel gegeven hebt, maar ik lees zulke info over de kleine dingen met graagte

Jan de Stripman zei

@thera - Dat hoorde ik ook van mijn moeder. Die heeft broeken en jasjes, duidelijk bedoeld voor vrouwen, maar met mannensluiting. De industrie houdt zich er niet zo strikt aan...

@cor - Ik krijg zulke interessante reacties dat er best eens een vervolg kon komen op dit verhaal...!

brekebeen zei

O ja, het was hier dat ik reageerde.
Nee Strip, het is geen opzet of vooringenomenheid. Het valt me gewoon onmiddellijk op, net als het verschil tussen man en vrouw, en dat ertussen in valt ook direct op.
Dat heb ik dus ook met die sluiting. En mijn moeder maar vertellen, als ze zich 'vermaakt' had, zeggen dat het niets uitmaakte, terwijl ik me kapot schaamde.

Daar gaan sommige brekebeentjes ook over...

Zusenzo zei

Heb, tijdens het lezen, natuurlijk meteen aan mijn gulp gevoeld (allemaal in het nette hoor) en verdraaid, deze zit links. Maarrûh Jan, waarom moeten wij protesteren ? Willen jullie niet om ? : )

Jan de Stripman zei

@brekebeen - Dan ben je dus bang betrapt te worden met de verkeerde kleding aan. Dat kan ik me nog voorstellen op jonge leeftijd, maar wij rijpere mannen zitten daar toch niet meer mee...;o)

@zusenzo - Omdat de damessluiting voor rechtshandigen minder handig is. En de meeste vrouwen zijn toch ook rechtshandig ? Die hoeven toch niet gegepest te worden met een linkse sluiting...;o)

Unknown zei

Ik herinner me van de kleuterschool dat ik een keer mijn jas 'verkeerd' dichtknoopte en onmiddellijk door andere kinderen werd uitgelachen. Die waren daar kennelijk rond 1960 nog op geconditioneerd.

Jan de Stripman zei

@ronaldblonk - Maar dan had je waarschijnlijk, na het dichtknopen, aan de boven- of onderkant een knoop over (of een knoopsgat). Dat overkomt mij nog steeds wel eens. Maar dat kan met zowel een dames- als een herensluiting...;o)