woensdag 19 januari 2011

Op pad met de scootmobielDe versnellingsknop staat bijna op z'n maximale stand. Maar geen zorgen, ik heb de foto niet gemaakt terwijl ik, met losse handen, in volle vaart over de weg zoefde. Want als je de gashendel loslaat staat de scootmobiel stil.

Loslaten is remmen, dus. Er zit zelfs geen rempedaal, of -hendel op ! Maar op zich is het heel natuurlijk. Als je voor het eerst gas geeft schrik je zo, dat je vanzelf alles loslaat en weer tot stilstand komt. En dan weet je direct hoe het werkt.

Verder is het dashboard simpel genoeg. Knoppen voor licht en toeter, of liever 'pieper', het is een snerpend geluidje dat er uit komt. En een wijzertje dat de toestand van de accu laat zien.

De gashendel kun je met de recher- en linkerhand bedienen, wat wel prettig is. Bij eerdere modellen, waar ik op gezeten heb, waren het 2 afzonderlijke hendeltjes. Maar bij de scootmobiel die ik uiteindelijk gekregen heb, is het 1 geheel. Linksom is vooruit, rechtsom is achteruit.

Snelheid is relatief, zoals bijna alles. Er zitten 11 standen op de versnellingsknop, maar omdat het gas traploos is, kun ook in een hoge versnelling langzaam optrekken.

Als ik hem uit de berging de trappenhal in rij, is het in de laagste stand al oppassen dat ik niet tegen de tegenoverliggende muur knal. Eenmaal op de openbare weg heb je het idee dat je zelfs de hoogste stand nog maar een sukkelgangetje haalt.

En dat is ook wel zo, 12 kilometer per uur is niet erg snel. Maar omdat je er rustig bij kunt zitten is dat niet zo'n punt. Het gaat er niet om dat je snel ergens komt, maar dat je even lekker buiten bent.

En op een dag als vandaag, met zonnig weer, is zo'n scootmobiel een prima vervoermiddel. De laatste foto maakte ik onderweg, op de Langebrinkweg, aan de rand van ons dorp.8 opmerkingen:

Rob zei

Klinkt gezond.

de Stripman zei

@rob - Dat is het ook wel, denk ik...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb jaren geleden ook eens een rondje gereden met zo'n ding. In het pand van MEE, dus niet op straat. Viel nog niet mee.

Cor zei

Je beschrijving is leerzaam, nu weet ik tenminste wat me mogelijk nog te wachten staat. De Langebrinkweg ken ik volgens mij haal ik daar wel voer bij Jan Kroon

Arno van Marrewijk zei

Net hard gelopen, 5,9 kilometer in 31 minuten.

Dat is dus 11,4 km/uur - jij wint!

En jij hoeft niet te douchen na afloop...

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Wat viel jou tegen ? De besturing, het rijcomfort, of de snelheid...?

@cor - Het is een hele lange weg, de naam zegt het al, met allerlei aan bedrijfjes, boerderijen en woningen...

@arno - Maar ik ben tussendoor gestopt om foto's te maken en viltstiften te kopen, dat drukt het gemiddelde...;o)

Beukmans zei

Van harte gefeliciteerd met deze aanwinst, die het mogelijk maakt dat je je weer wat vrijer kan bewegen. Ik neem aan dat je hem pas hebt gekregen?
Nu ff goed leren sturen en de wegligging testen en daarna je puberbloed weer laten stromen en opvoeren tot 60 km, kom je geheid in het nieuws :)
Zonder gekheid, ik wens je er onwijs veel plezier mee/van en vele mooie droge en zonnige dagen dit jaar!

de Stripman zei

@beukmans - Ik heb hem nu bijna 2 weken. Gisteren was mijn 3e tochtje en voor het eerst in jaren dat ik geheel zelfstandig een winkel heb bezocht. Ja, het is een uitkomst...!