donderdag 20 januari 2011

Verslaafd aan yoghurt-knoflooksaus

Dit verhaal verscheen in augustus 2009 op het Volkskrantblog. Het bleek een populair onderwerp te behandelen, want het was daar een van mijn best bezochte blogs...

Een beetje eetverslaafd zijn we allemaal wel. Bij de een neemt het wat problematischere vormen aan dan bij de ander, maar zelfs de heel matigen onder ons kunnen toch niet helemaal zonder voedsel.

Sommigen hebben een soort haat-liefde verhouding met eten. Ze doen het snel teveel, moeten dan weer op dieet, wat ze niet al te lang volhouden en al snel zijn ze weer teveel aan het eten.

Gelukkig heb ik daar weinig problemen mee. Ik eet graag, lekker, maar van nature net genoeg om al jaren op een redelijk gewicht te blijven. Dat is genetisch geprogrammeerd, dus niets om trots op te zijn.

Van problematische eetverslaving is dus geen sprake. Maar wel van een lichte zucht naar bepaalde voedingsmiddelen. Drop bijvoorbeeld. Niet goed voor de bloeddruk, dus ik probeer het bij een paar dropjes per dag te houden.

Onschuldiger is de voorliefde voor yoghurt-knoflooksaus die zich de laatste maanden heeft ontwikkeld. En niet alleen bij mij. Mijn vrouw vraagt me bijna elke avond of ik weer een beetje van die lekkere saus maak.

Het recept is heel simpel. Eerst de eenvoudigste vorm. Neem een kommetje. Gooi daarin wat yoghurt, een paar eetlepels mayonaise, een flinke hoeveelheid knoflookpoeder, eventueel wat zwarte peper, roeren en klaar.

Ik maak het elke keer weer anders en vaste hoeveelheden hanteer ik er niet bij. Maar naar mijn smaak moet je zeker twee keer zoveel yoghurt als mayonaise nemen. Het soort yoghurt en mayo maakt niet zoveel uit, de smaak zal wel variëren en de dikte van de saus.

Gewone volle yoghurt, uit een literpak, met huismerk mayonaise, levert een smeuïge saus op. Met dikkere boerenlandyoghurt, halvanaise en een scheut olijfolie, krijg je een veel steviger resultaat.

Je kunt er fijngehakte kruiden doorheen gooien. Verse peterselie, munt en of dille. Of een gedroogde mix. Bijvoorbeeld Italiaanse, of kruiden voor lamsvlees. Verse knoflook kan natuurlijk ook, of gesnipperde uitjes. De tandori-mix die ik er laatst ingooide was wat minder geslaagd.

De saus combineert heerlijk met allerlei voedsel. Salades, natuurlijk en vlees, van lamskarbonaden, kipfilets tot hamburgers en gehakt balletjes. Het gaat prima bij de Mexicaanse tortilla's, of een broodje shoarma. Maar bijvoorbeeld ook heel fijn bij een Spaanse tortilla de patata's.

Vanavond eten we sla met brood. Wedden dat ze er weer om vraagt...?

Tekeningen - De Stripman

9 opmerkingen:

Rob zei

Hopelijk gebruik je wel verse yoghurt.

de Stripman zei

@rob - Uiteraard ! We gaan geen bedorven en beschimmelde zooi in de saus doen, hè...;o)

Anoniem zei

met mosselen zal het hemels smaken
met verse knoflook wordt het wel erg bijterig scherp

waarom vraagt je vrouw het bijna elke avond?
eten jullie alles elke keer in één keer op?


mijn verslaving is chips, heerlijk
maar ook heel vervelend, want je wordt er dus echt dik van


groet, assyke

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zal toen vast ook al hebben gereageerd :-).

de Stripman zei

@assyke - Ja, altijd alles in 1 keer op. Maar gelukkig is de laatste tijd de verslaving een beetje afgenomen. Elke dag knoflooksaus wordt toch wel wat veel...;o)

@zelfstandig journalist - Daar heb je best kans van...;o)

PACO PAINTER zei

Snert met bietjes.Kunnen ze me wakker voor maken

de Stripman zei

@paco - Soep met rode bieten... volgens mij is dat Russisch. Borsjt !

rob alberts zei

Na lange tijd kom ik hier weer eens lezen.
En jazeker meteen ruikt het goed.
Fameuze recepten van de stripman.
Ik moet zelf ook maar weer eens iets te eten beschrijven.
Smakelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

de Stripman zei

@Rob Alberts - Ha, leuk dat je het hier gevonden hebt. Ik probeer het de oude bekenden een beetje naar de zin te maken...;o)