zondag 4 maart 2012

Het webcamseizoen is weer geopend !Ik geef toe, de enige webcam waar ik de afgelopen maanden met enige regelmaat naar gekeken heb is die van de babyneushoorn in Dierenpark Amersfoort.

Er zijn mensen die een hekel hebben aan dierentuinen, want dieren horen niet in hokken opgesloten te zitten. Maar geloof me, deze twee neushoorns, moeder en dochter, hebben het prima naar hun zin. En als ik ze bezig zie, een beetje rond dollend, etend of vredig slapend, kan ik de gedachte niet onderdrukken dat ze het beter hebben dan veel van hun vrije soortgenoten.

Die moeten maar zien of ze de volgende dag iets te eten vinden, of ze niet doodgeschoten worden door stropers, of opgegeten door leeuwen, of tijgers. Het vrije, wilde leven is echt niet zo'n pretje. Deze twee hebben geen zorgen en geen stress. Een ideaal bestaan.

Maar dat terzijde, want waar ik het eigenlijk over wil hebben is het begin van het vogelwebcam-seizoen. Traditie getrouw is dat ingeluid met de start van Beleef de Lente. Op 1 maart is de geheel vernieuwde webcam-site van Vogelbescherming Nederland officieel geopend.

Dit jaar staan de camera's gericht op nesten van de Grauwe kiekendief, Lepelaar, Steenuil, Oehoe, Ooievaar, Boerenzwaluw, IJsvogel, Slechtvalk en Koolmees. De mogelijkheden om vragen te stellen en mee te praten zijn verbeterd en er zijn pagina's met beelden van vorige seizoenen clips van dit jaar en nieuws toegevoegd.

Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel andere websites, over het hele wereld wijde web, waar camera's op broedende vogels en andere wilde dieren gericht staan. Eerst maar eens kijken of de webcams die ik vorig jaar volgde nog actief zijn.

Extra camera's op de slechtvalkentoren van Beleef de Lente vind je bijvoorbeeld bij Stichting Natuurkanaal. In totaal op deze site links naar 12 webcams, ook op andere slechtvalknesten, torenvalken, ijsvogels, voederplaatsen etc.

Nog meer slechtvalken bij de WerkgroepSlechtvalk Nederland. Maar wie liever eens een andere vogelsoort ziet kan beter terecht bij Nestkast Live. Bij de mezen en spreeuwen daar, is nu nog niet veel te zien, maar de kerkuil- en de kauwtjes-camera's zijn al actief. En wie helemaal genoeg heeft van vogels kan hier ook terecht voor een egel-camera.

Een koolmezenkastje vinden we bij Alticam, het bedrijf dat eigenaar is van de zendmast met de beroemde slechtvalkenkast in de Mortel. Dat doet me er aan denken dat het vrouwtje, van de valken die daar de laatste jaren broedden, vorig jaar neergeschoten werd.

De vogel werd levend gevonden en door een dierenarts verzorgd. Op dit moment wordt ze voorbereid op een terugkeer in het wild, dit zal vermoedelijk niet eerder dan in augustus plaats vinden. Berichten hierover zijn te lezen op de site van Vogelwerkgroep Gemert. Daar is ook een half uur durende film te zien van haar vorderingen.

In de nestkast op de zendmast is inmiddels een nieuw vrouwtje neergestreken. Ze is met het mannetje al in de kast gefilmd. Vader slechtvalk is daarmee al aan zijn 3e vrouw toe.

Een hele reeks webcamsites met een verscheidenheid aan vogels en zoogdieren vond je vorig seizoen bij Vroege Vogels. Maar de eerste paar links die ik daar aan klik doen het niet meer. Uitzondering is de link naar Wild Earth TV, een Amerikaanse site met heel veel webcams. Onder andere beren en zeearenden. Hou wel rekening met het tijdsverschil, deze sites zijn vooral 's avonds leuk, omdat het dan in de VS nog licht is.

Een andere Amerikaanse site om in de gaten te houden is die van  Sportsman's Paradise. Daar kunnen we Phoebe de kolibri volgen op haar nestje. Andere camera's houdt men daar gericht op beren, arenden, uilen, eenden en nog veel meer.

Meer roofvogelcamera's zijn te vinden op de Duitse site World of Animals. Ook hier werkt niet alles, maar er is zoveel dat er altijd wel iets te vinden is dat het doet.

Mooie beelden van zeearenden en bosuilen konden we de afgelopen jaren zien bij Looduskalender, een natuursite uit Estland. De site heeft inmiddels een nieuw uiterlijk gekregen en de webcam op het zeearendsnest heb ik er nog niet kunnen vinden. Maar het is daar nu nog wel volop winter, dus wellicht moeten we even geduld hebben.

Een grote hit, vorig jaar, was Volg de Vos, een webcam-project van Staatsbosbeheer. Een massa mensen volgde de gebeurtenissen rondom een vossenburcht in de Oostvaardersplassen. Ook dit jaar kan zal dat weer kunnen. Men is op dit moment bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.

Vast veel kijkplezier gewenst !


De Strip: Dit hoofdstuk van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige episode van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

De website van  de Geheimzinnige Hulpman is tijdelijk buiten gebruik ! Maar we hebben  wel een nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zal dit jaar eens zien of ik er tijd voor vind het enigszins te volgen.

aadverbaast zei

Mooi overzicht Stripman!
Nu maar hopen dat Marianne Thieme niet de privacywetten ook wil gaan toepassen op vogels en andere dieren. :-p

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Een goed plan...;o)

@aadverbaast - Marianne vindt dit vast prachtig en dieren zitten niet zo met privacy, hoor...;o)

Antoinette Duijsters zei

Stripman, je houd het mooi bij.

natuurkieker zei

Ha leuk, er valt dus nog veel meer te gluren.
Het is toch bijzonder om door deze techniek dingen te kunnen zien die voorheen voor ons verborgen bleven.
Ik volg lang niet alles, maar vind het wel een mooie toevoeging.
Natuurkieker Coby

de Stripman zei

@antoinette - Ik kom ogen te kort...;o)

@natuurkieker - Het is teveel om allemaal te volgen, maar er zijn een paar heel mooie bij...!