zondag 18 maart 2012

Duizend miljard ! Maar ach...Er wordt in Europa 1.000.000.000.000 euro aan belasting ontdoken, stond er afgelopen dinsdag bovenaan de voorpagina van de Volkskrant. Ik ben niet zo'n cijferwonder, maar volgens mij is dat duizend miljard. Het hoofdartikel van de krant ging echter over: 'Bijstandsfraude digitaal opsporen'.

Ergens krijg ik de indruk dat onze regering, op de verkeerde plaats, naar geld zoekt om uit de crisis te komen. Natuurlijk gaan er miljoenen om in het sjoemelen met uitkeringen. Ik las dat, bijvoorbeeld, maar liefst 7% van de Amsterdammers hun gegevens niet correct opgeeft.

Dat is niet best. Hoewel zo'n getal ook betekent dat 93% zich keurig gedraagt. Al kan het ook zijn dat die, ogenschijnlijk keurige mensen, allemaal de belasting bedonderen. Volgens de krant loopt de Nederlandse staat jaarlijks 5 miljard mis.

Een mooi bedragje, hoor. Haal dat binnen en Rutte is, in één klap, uit de problemen. Toch kiest hij er voor de bijstandstrekkers op te jagen en het aantal belastinginspecteurs juist te verminderen. Maar misschien heeft hij gewoon een hekel aan belasting innen ? Of aan bijstandstrekkers ?

Maar ach... De lente zit in de lucht ! Wat zal ik hier een zuur verhaal over de onbegrijpelijke, asociale en onrechtvaardige plannen van onze regering zitten schrijven ? De pimpelmezen kwinkeleren op het balkon, voor de webcams van Beleef de Lente http://www.beleefdelente.nl/ is het eerste kuiken al te zien (bij de oehoe). Er zijn zoveel leuke dingen en ze zijn ook nog eens vrijwel gratis.

Voor een habbekrats kocht ik, bijvoorbeeld, bij het tuincentrum een paar zakjes bloem- en kruidenzaden. Als het een klein beetje meezit heb ik, over een paar maanden, een balkon vol bloemen. En ook nog eens peterselie, tijm, marjolein, munt en lavas voor in het eten.

Als ik wat meer ruimte had verbouwde ik, voor een paar centen, mijn eigen tomaten, parika's, pepers, aardappelen, wortelen en prei. Het is verbazend hoe weinig dat kost en hoeveel plezier je ervan hebt. Zaden die overblijven leg je op een droog plekje en zonder extra kosten, zaai je volgend jaar weer een heel balkon, of een halve tuin, vol.

Dat is trouwens een uitstekend plan voor alle bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten, ouderen en overige zwakken in de samenleving. Ik moet er al ver naast zitten, of Rutte en co komen met plannen waardoor juist die groepen het moeilijk zullen krijgen om nog fatsoenlijke en gezonde levensmiddelen te kopen. Dan kun je maar beter zelf wat verbouwen.

Wie in de tussentijd iets meer wil doen dan mopperen en lijdzaam afwachten: De FNV heeft een actie 'Laat kwetsbaar Nederland niet vallen' en een demonstratie op het Malieveld op 22 maart .


De Strip: Dit hoofdstuk van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige episode van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

De website van  de Geheimzinnige Hulpman is tijdelijk buiten gebruik ! Maar we hebben  wel een nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


10 opmerkingen:

Anoniem zei

In sommige landen is belastingontduiking volkssport nummer 1 natuurlijk. Hoef je niet eens zo ver voor te reizen.
Laten ze het maar combineren: belastingontduiking bestrijden, en de kwetsbaren helpen. Aan beide onderwerpen kan nog heel wat gesleuteld worden!

de Stripman zei

@aad - Ik vrees dat ze geen van tweeën gaan doen. Helaas...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als ze het geld dat ze terugvorderen van de fraudeurs nu eens aan de sociaal zwakkeren besteden!

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Eerder het omgekeerde gebeurt. Op dit moment profiteren de hogere inkomens het meeste van overheidssubsidies. Denk aan hypotheekrente-aftrek en kinderopvang. Dus het geld gaat van de armen naar de rijken...

Antoinette Duijsters zei

Prima blog stripman, helaas is het zo.
Wat ga je met strip doen:-)

de Stripman zei

@antoinette - De strip wordt over een aantal weken vervolgd. Maar eerst een verhaal van de Geheimzinnige Hulpman...;o)

Annet zei

Hoi Jan, zag je ook Wouter Klootwijk die een tomatenplant in zijn keuken had met merkwaardig veel trossen tomaten eraan? Hij had wel een glazen dak...maar het was gigantisch...
Ooit verbouwde ik aardappelen in plantenbakken op de flat in Rotterdam. Zomaar voor de grap...
Er was een uitzending van Jamie Oliver hoe en waar je allemaal in kunt zaaien, in blikjes, potjes en ja hij had ook nog een verhoogde groententuin....maar er waren veel tips bij voor flatbewoners...
In Gieten kon je een volkstuin huren vanaf 10 euro per tuin....
Vond het wel wat...maar ja ik doe het hier al natuurlijk....Niet zo intensief dit jaar....de groenten zijn relatief erg goedkoop bij de C1000....

Annet zei

10 euro per jaar.....

de Stripman zei

@annet - 10 euro per jaar/per tuin is niet duur. Daar kun je als bezuinigings-slachtoffer je voordeel mee doen.

Klootwijk deze keer niet gezien. Ik hou het zelf een beetje beperkt met de planten. We willen ook nog op het balkon kunnen zitten...;o)

BehoudBieb zei

Mooi blog. Het gaat erom het steeds krappere arbeidspotentieel de juiste dicipline bij te brengen en minder om de centen. Misschien gaat het bij de 7% fraudeurs in 5% van de gevallen nauwelijks om fraude, maar noodzakelijk creatief met de regels omgaan.