dinsdag 13 maart 2012

Nieuwe Midsomer Murders met een nieuwe BarnabyIn een eerder blog schreef ik over de gemoedelijke Britse detective-serie Midsomer Murders. Hoofdinspecteur Tom Barnaby, gespeeld door John Nettles, loste daarin, in de fraaie omgeving van het fictieve graafschap Midsomer, de ene moord na de andere op.

In 2010 kondigde Nettles aan dat hij ermee wilde stoppen. Omdat de serie, na 14 jaar, nog steeds erg populair was besloten de makers hem een opvolger te geven. Daarvoor werd er in de laatste aflevering met Tom Barnaby ineens een John Barnaby opgevoerd, de neef van Tom en heel toevallig ook politieman.

Dat leek een beetje gezocht en niet erg veelbelovend. Maar het valt mee. Bij zijn eerste zaak ontpopt John zich als een aantrekkelijk personage, met opvallende karaktertrekjes. Hij blijkt naast zijn politie-opleiding psychologie te hebben gestudeerd. Hij woont voorlopig, in afwachting van de komst van zijn vrouw, alleen in een huis tussen onuitgepakte verhuisdozen en bespreekt de misdaden die hij op moet lossen het liefst met zijn hondje.

In Midsomer moet hij nog het vertrouwen van de bevolking zien te winnen, die hij tegemoet treedt met een apart soort humor. En ook op het politiebureau moet hij zijn plaats nog vinden en het respect van zijn collega's zien te winnen. Aan het eind van de eerste aflevering is de verhouding tot zijn directe assistent, inspecteur Jones, in ieder geval een stuk verbeterd. De tweede aflevering wordt woensdagavond uitgezonden, op Nederland 1, om 21.25 uur.

De rol van neef John wordt overigens uitstekend vertolkt door Neil Dudgeon, voor de volgers van andere Britse crime-series geen onbekende acteur. Hij speelde onder andere bijrollen in A touch of Frost en Morse en had een aantal seizoenen geleden ook al eens een bijrolletje in Midsomer Murders.

Op de Nederlandse Wikipedia is een artikel te lezen over Midsomer Murders, maar de Engelse versie is veel uitgebreider. Daar is bijvoorbeeld een lijst te vinden van locaties waar de serie is opgenomen en alle fictieve plaatsnamen die daarvoor gebruikt zijn.

Je kunt er zien in welke landen Midsomer Murders uitgezonden is en dat er inmiddels reeksen DVD's en ook soundtrack cd's van de serie zijn verschenen. Ook wordt er aandacht besteed aan een relletje rond de serie. Een van de producers had in een interview gezegd dat Midsomer Murders voorbij ging aan de multiculturele realiteit en alleen blanke Britten liet zien. Hij werd daarop geschorst door de productie-maatschappij. Inmiddels is het conflict bijgelegd.

Waarschijnlijk is het ook teveel gevraagd. Een tv-serie die zich afspeelt in een fictief stuk Engeland zal nooit een precieze afspiegeling van de werkelijkheid zijn. Maar daarom kan het nog wel amusant zijn om naar te kijken.

5 opmerkingen:

Cor zei

ik ben niet zo'n seriekijker, maar als een politieman met een hond praat word ik toch wel nieuwsgierig

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als er werkelijk zoveel moorden in Midsomer zouden plaatsvinden, zou ik toch echt subiet aan verhuizen denken, mocht ik daar wonen.

de Stripman zei

@cor - Het is de moeite waard, hoor...;o)

@zelfstandig journalist - Daar maakte de oude Barnaby ook af en toe een opmerking over. Het lijkt allemaal zo vredig en mooi, maar ondertussen...

Paul Nijbakker zei

Die Britse Krimi's zijn meestal zo keurig, terwijl de Zweedse veelal maatschappijkritisch moeten zijn en de Duitse zijn dan weer burgerlijk.

de Stripman zei

@paul - Dit is inderdaad een behoorlijk keurige. Maar er zijn er ook wel waarin erg geruzied en gekonkeld wordt, hoor...;o)