donderdag 8 maart 2012

Schilderij na 20 jaar weer thuisEen vriendin van lang geleden mailde dat ze nog een schilderij van me had. Of ik het misschien terug wilde hebben, want ze had de ruimte aan de muur voor iets anders nodig. Dat wilde ik wel.

Gisteren kwam het thuis aan. Wel gek om iets dat je 24 jaar geleden gemaakt hebt weer terug te zien. Ik had er een oude foto van, maar in mijn herinnering was het kleiner en donkerder van kleur.

Het is ongeveer 50 bij 50 cm groot

Volgens een door mij geschreven aantekening, op de achterkant, heb ik het toen 'Snelweg '88' genoemd. Dat was ik ondertussen vergeten. Er staat ook dat het niet te koop is, '...ook niet met lijst.'

Dat verdient misschien enige uitleg. Toen ik een jong ventje was heb ik een tijdje gedacht dat ik professioneel kunstschilder ging worden. Mijn plan was om veel mooie schilderijen, tekeningen en grafiek te maken. De kopers zouden dan vanzelf wel toestromen.

Met de zon van opzij kun je zien hoe ik het gemaakt heb...

De praktijk viel wat het laatste betreft tegen. Binnen een aantal jaren maakte ik een vracht aan kunstwerken, maar verkopen deed ik niets. Ik nam wel deel aan een paar tentoonstellingen en er was ook wel eens belangstelling voor een van mijn schilderijen.

Maar mijn vraagprijs en de bedragen die de potentiële kopers in gedachten hadden, lagen te ver uiteen. Op een zeker moment besloot ik om niets meer te koop aan te bieden. Ik leende mijn mooiste kunstwerken uit aan vrienden en vriendinnen en zocht een baantje.


Dit schilderij heeft ooit op een ledententoonstelling van Culterele Vereniging Artishock in Soest gehangen. Ik was niet alleen lid maar zelfs, een hele tijd, bestuurslid van die club. Op de jaarlijkse tentoonstelling lieten kunstzinnige medeleden hun werk zien en soms was dat te ook koop. Aangezien ze vaak gebruik maakten van wissellijsten die eigendom van de vereniging waren stond er dan achter de prijs '...zonder lijst.'

Mijn Snelweg '88 was dus niet te koop, ook niet met lijst. Dat laatste is natuurlijk een grap want het hardboard, waar ik met klei en acrylverf mijn voorstelling op gemaakt heb, is aan de omlijsting vastgespijkerd.

Vanochtend hebben we hem direct maar aan de muur gehangen. Met dank aan de vriendin die er al die jaren goed op gepast heeft !


12 opmerkingen:

de Stripman zei

Als jullie mijn schilderij-vriendin een plezier willen doen, geef haar dan een 'like' op deze pagina: PassieFlor Clowning

lebonton zei

mooi schilderij!!!!

martin zei

Het is mooi en decoratief maar ik vind je tekeningen aparter.

Antoinette Duijsters zei

Och, dergelijke dromen had ik ook, maar het aanbod was zo groot en de vraag te klein.

de Stripman zei

@lebonton - Dank je !

@martin - Dat zijn 2 complimenten tegelijk ! Dank ! Ben ik toch niet voor niets bezig...;o)

@antoinette - Zo is het. In de kunsten is de meeste werkeloosheid en wordt het minste verdiend...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

'Snelweg 88'. Benieuwd waar die naartoe leidde ...

Glaswerk zei

Vreemd dat ik twee zessen in de snelweg zie zitten. Is er niet iets fout met de titel van het schilderij? ;-P

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Volgens mij is het een doodlopende weg...;o)

@glaswerk - Zou best eens kunnen...!

Paul Nijbakker zei

Een beetje Escherig, best mooi.

de Stripman zei

@paul - Dank je ! Van Escher was ik altijd wel een fan...;o)

Ron zei

Ik vind het heel mooi, Jan.

de Stripman zei

@ron - Dank je !