zondag 3 november 2019

Nog eens een duik in het archief


Is Trump nog president ? Maken de Britten nog deel uit van de EU ? Dan kan ik nog wel eens in mijn blogarchieven spitten.

Soms schrijf ik een stukje en dan denk ik: daar moet ik later nog eens op terugkomen. Meestal vergeet ik dat dan, maar sommige onderwerpen komen inderdaad regelmatig terug. In november 2011 schreef ik bijvoorbeeld over de Top 2000 van Radio 2. 

'We weten er helemaal niets van ! We zitten met z’n allen door een piepklein gaatje naar een enorme oceaan van muziek te luisteren, pikken er willekeurig iets uit en zeggen dan: dit is de mooiste.
Van de honderden talen, waarin op aarde liedjes gezongen worden, komen er maar een handjevol voor in de top 2000. Van de duizenden jaren dat er al muziek gemaakt wordt, worden alleen de laatste paar decennia bestreken door de ranglijst ‘aller tijden’…'

Aan dat probleem zijn we momenteel iets aan het doen met de Top 200.000 op Facebook. Ruim 28.000 liedjes hebben we inmiddels in de lijst en hij groeit nog dagelijks.

Een ander thema is de ongelijkheid in de wereld. In 2011 had ik een blog over de Amerikaanse droom, die volgens mij een nachtmerrie was. 

'In Groot-Brittannië is een onderzoek gedaan naar de invloed van topsalarissen op de economie, meldde het BBC-nieuws. Een van de uitkomsten was dat de salarissen van topmanagers, de afgelopen 30 jaar, zijn gestegen met 4000%. Het gemiddelde loon van de overige werknemers is in die periode met 300% omhoog gegaan. (…) 
Men voorspelt dat het niet lang meer zal duren of de verschillen in inkomens, tussen de dikbetaalde top en de onderkant van de samenleving, zijn weer net zo groot als in de 19e eeuw.'

In november 2012 ging het over spelletjes, op internet en uit de tijd dat dat nog niet uitgevonden was. Ik doe niet aan spelletjes 

'Vroeger, in de goeie ouwe tijd, kinderen, was dat wel anders. Thuis speelden we allerlei spellen, van Stratego en Schaken, tot Pim, Pam en Pet. We hebben ook veel gedobbeld en gekaart en ik durf best te beweren dat ik op een zeker moment een heel redelijke klaverjasser was.'

In november 2013 had ik het over het einde der tijden, een evenement dat zo populair is dat het elk jaar wel een paar keer aangekondigd wordt. Om één of andere reden is het tot op heden telkens afgelast.

De aanleiding in 2013 was de ramp met de kernreactor in het Japanse Fukushima van twee jaar eerder.

'Het gevaar zit hem in het verwijderen van de brandstofstaven uit de beschadigde kernreactor. Als dat fout gaat kan er een radioactieve uitstroom ontstaan, waar we voorlopig nog niet klaar mee zijn. (...)
Statistisch gezien is het niet waarschijnlijk dat dit doemscenario waarheid wordt. Alle vorige voorspellingen, dat de wereld zou vergaan, zijn immers niet uitgekomen. Maar je weet maar nooit. Resultaten uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.'

Die opruimingsactie hebben we voorlopig overleefd. Maar ik lees bij Wikipedia dat er na de ramp wel 20 tot 50 keer zoveel gevallen van schildklierkanker zijn gemeld, in de omgeving van de centrale, dan wat normaal zou zijn. Voor die mensen is de ramp nog niet voorbij.


De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




6 opmerkingen:

martin zei

Zou ik tekenaar zijn dan zou ik je met zo'n cilindertje bellenblaas afbeelden en een zevental verschillende oliekleurige bellen gebruiken met daarop a) muziek, b) armoede, c) balkon, d) natuur & klimaat, e) politieke heisa, f) strips & boeken en g) sport. Want dat geldt waarschijnlijk voor velen van ons we komen altijd weer terug bij dezelfde onderwerpen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Top 2000 is van Radio 2. Niet om pietluttig te doen, maar we willen de mensen niet naar de verkeerde zender sturen, toch?

Jan de Stripman zei

@martin - Onze stokpaardjes. Maar ik wil me daar niet op voorhand toe beperken...

@zelfstandigjournalist - Je hebt gelijk, maar ik heb er de afgelopen jaren niet meer naar geluisterd. Onze eigen Top is veel leuker...;o)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik heb van de 1 een 2 gemaakt...

Ron Roelandt zei

Wat me opvalt is dat je door de jaren heen vol bent blijven houden. Ik ben sinds een paar maanden weer aan het bloggen (in de jaren hiervoor schreef ik 1 à 2 keer per jaar), maar zoekend tussen de oude contacten merk ik dat veel bloggers de pijp aan Maarten hebben gegeven.

Jan de Stripman zei

@Ron Roelandt - Dat komt misschien omdat ik al een blogger was voor ik het zelf wist. Ik stuurde al jaren elke week een stripje en een verhaaltje via email naar vrienden en familie, voor ik het bloggen ontdekte...