zondag 8 september 2019

To Brexit or not... ?


Wat denken jullie? Gaat die Brexit er komen ? En zo ja, wordt het dan met, of zonder, deal met de Europese Unie ? Ik zou het niet weten, maar spannend wordt het komende weken wel.

Het is chaos, hoor ik regelmatig roepen, in de nieuws-uitzendingen. Maar op mij komt het niet chaotisch over. Het is eerder een langzame worsteling, een tergende krachtmeting, waarbij maar kleine verschuivingen optreden. Het Brexitproces duurt inmiddels al drie jaar en de grote beslissing moet nog steeds komen.

Brexit is als een thriller, een spannend boek, waarin telkens iets anders gebeurt dan je hoopt en verwacht. Het begon al bij dat malle referendum van David Cameron, de conservatie premier, die dacht dat er nooit een meerderheid voor uittreding uit Europa zou stemmen.

En er heeft ook geen meerderheid van de bevolking voorgestemd. De opkomst was 72,2 %, daarvan was 51,9 procent voor Brexit. Er heeft dus maar ruim een derde van de totale bevolking voor gestemd, terwijl bijna een derde niet de moeite nam om naar de stembus te gaan.

Een meerderheid in Schotland en Noord-Ierland was tegen. Wat voor extra complicaties kan zorgen, want de Schotten hebben al eerder gedreigd om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. Als de Brexit doorgaat zou Groot-Brittannië dus uiteen kunnen vallen.

Het is ook opmerkelijk dat Theresa May, bij tussentijdse verkiezingen, die ze uitschreef om haar Brexitplannen makkelijker door het parlement te loodsen, de meerderheid in de kamer verloor. Roepen dat het Britse volk voor de Brexit is lijkt me daarom 'wishful thinking'.

Het is dus moeilijk om te voorspellen wat er gebeuren gaat. Een nieuwe premier, Boris Johnson, die met andere rechtse leiders een blond kapsel en een wispelturig karakter gemeen lijkt te hebben, wil heel graag uit de EU. Een deel van zijn partij wil dat ook, maar zijn regeringscoalitie heeft geen meerderheid meer omdat een aantal van zijn partijleden uit de partij zijn gezet, of zijn weggelopen, omdat ze tegen een no-deal Brexit waren.

Het grootste deel van Johnson's partij houdt wel vast aan Brexit, maar lijkt dat vooral te doen omdat er een extreme Brexitpartij aan de komende verkiezingen mee wil gaan doen, die veel stemmen van de conservatieven af zou kunnen pakken. Als er, nog voor de Brexit, een stembusgang komt is het niet waarschijnlijk dat de conservatieven de grootste partij blijven.

Het zou kunnen dat Labour, de arbeiderspartij, de grootste wordt. Die hadden in de afgelopen jaren een nogal weifelend standpunt ten aanzien van Brexit. Ze zijn in ieder geval tegen een breuk met Europa zonder deal. Misschien gaan ze eerst een nieuw referendum uitschrijven ?

Het zou kunnen dat de Brexitpartij, na verkiezingen, de grootste wordt. Maar het is onwaarschijnlijk dat die dan een regering zullen kunnen vormen, zonder de hulp van andere partijen. En wie zal met ze samen willen werken ? De verslagen conservatieven ? Die zijn aan de Brexit ten onder gegaan, ze zullen niet staan te popelen. En andere kandidaten zijn er eigenlijk niet.

Verkiezingen gaan er op een zeker moment komen. Het lijkt nu niet meer mogelijk dat Boris Johnson zijn Brexit, met of zonder deal, er voor eind oktober doorkrijgt. Misschien verrassen de kiezers ons dan weer met een sensationele uitslag, maar eigenlijk ziet het er, op dit moment, voor de voorstanders van een Brexit niet best uit.

Het blijft spannend...


De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men3 opmerkingen:

martin zei

De crux ligt bij de datum waarop de verkiezingen zullen zijn. Dat zullen we snel weten. Is dat ruim (en dan hebben we het niet over maanden, zoals in nederland of België, maar dagen/week) voor 31 oktober dan zouden de Conservatieven kunnen winnen en toch een no deal brexit door kunnen drukken. Het kan er nog wel bij, denk je dan als man op een achterkamertje.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als de definitie van chaos is dat niemand meer de leiding over de situatie heeft, dan is er wel degelijk sprake van chaos. Johnson doet wel net alsof hij alles in de hand heeft, maar dat is absoluut niet het geval.En dan moet de echte chaos nog beginnen na de Brexit. Zeker in het no deal scenario.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat is waar Johnson op gokt. Maar een absolute meerderheid zit er voor de conservatieven niet in. Een deel van de pro-brexit-stemmers zal naar de brexitpartij gaan. Daar zullen ze dan mee moeten samenwerken...

@zelfstandig journalist - Het is dan nu een chaos waarin niets gebeurt, behalve verbale schermutselingen en politici die weglopen. De echte chaos komt inderdaad later...