zondag 24 november 2013

Alweer een einde der tijden ?


Van verschillende kanten hoor ik dat de komende winter een hele strenge gaat worden. De strengste winter in 100 jaar zelfs. Een horrorwinter ! Maar, wanneer heb ik dat toch eerder gehoord ? Precies ! Vorig jaar rond deze tijd. En het jaar daarvoor.

Om één of andere reden duikt dit doemverhaal elk jaar opnieuw op. De kans dat het nu dan toch een keer gaat gebeuren is natuurlijk aanwezig. En toegegeven: ook al viel de vorige winter nog redelijk mee, het voorjaar was wel bijzonder koud. Dus wie weet ?

Ik hoop dat het weer mee gaat vallen. Dat hoop ik ook voor een ander bericht. 'Gaat Fukushima zorgen voorde ondergang van de mensheid ?', las ik op een website. Dat zal toch niet ? Maar een Japanse politicus schijnt wel zoiets gezegd te hebben.

Het gevaar zit hem in het verwijderen van de brandstofstaven uit de beschadigde kernreactor. Als dat fout gaat kan er een radioactieve uitstroom ontstaan, waar we voorlopig nog niet klaar mee zijn.

Onder het bericht staat een heftige discussie. De ene helft van de reageerders maakt zich ernstige zorgen. De andere helft vindt het maar gezeur van de milieumaffia. 'Er zijn bij de ramp in Fukushima meer mensen omgekomen door de evacuatie van de bevolking, dan door de straling,' briest er één.

Dat zou best eens kunnen. Maar het vervelende van straling is dat je er jaren later nog de kwalijke gevolgen van kunt ondervinden. Of en hoeveel mensen er problemen door krijgen weten we misschien pas over 10 of 20 jaar.

Loopt dan werkelijk de hele mensheid gevaar ? Het lijkt me wat overdreven. Een dreigend probleem wordt hier, misschien ten onrechte, opgeblazen tot apocalyptische proporties. Dat wil weer niet zeggen dat het geen probleem is. Maar mensen uiten zich nu eenmaal graag in extreme termen.

Statistisch gezien is het niet waarschijnlijk dat dit doemscenario waarheid wordt. Alle vorige voorspellingen, dat de wereld zou vergaan, zijn immers niet uitgekomen. Maar je weet maar nooit. Resultaten uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Doem voorspellen is toch erg in.

martin zei

Jan 1 is een kwestie van koffiedik of de Enkhuizer Almanak in kijken. Het tweede lijkt mij ook overdreven al doet dat niets af aan het feit dat dit een kollosale ramp is die nog steeds voort ettert.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Het is een populair tijdverdrijf...;o)

@martin - De toekomst voorspellen blijft lastig. Een realistisch beeld geven van de problemen vaak ook...

Anoniem zei

Je zou er haast koude rillingen van krijgen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eens verdwijnt het leven op aarde toch wel, als de zon het voor gezien houdt. Troost: dat duurt nog x miljoen jaar. Alle tijd dus voor doemdenkers om de noodklok te luiden.