zondag 25 november 2012

Ik doe niet aan spelletjesZo nu en dan krijg ik, meestal via Facebook, een uitnodiging om mee te doen aan een spelletje op internet. Een van mijn vrienden of kennissen heeft dat dan gespeeld en er waarschijnlijk zoveel plezier aan beleefd, dat hij of zij op de gedachte is gekomen dat ook ik dat leuk zou kunnen vinden.

Maar ik moet jullie teleurstellen, beste spelletjesvrienden, daar doe ik niet aan mee. Ik zou niet willen beweren dat ik helemaal nooit iets gespeeld heb via de computer of internet, maar naar mijn ervaring is het zo tijdrovend dat ik er niet meer aan begin.

Vroeger, in de goeie ouwe tijd, kinderen, was dat wel anders. Thuis speelden we allerlei spellen, van Stratego en Schaken, tot Pim, Pam en Pet. We hebben ook veel gedobbeld en gekaart en ik durf best te beweren dat ik op een zeker moment een heel redelijke klaverjasser was.

Een jaar of 25 geleden had ik nog Mens-erger-je-niet-avonden met vrienden. Daar werden toen ook behoorlijke hoeveelheden bier en wijn bij geconsumeerd en de actuele problemen van mens en maatschappij bij besproken, dus dat spel was meer een excuus voor een gezellig feestje.

Met een ander clubje speelden mijn vrouw en ik nog een poos Boerenbridge. Maar dat alles is de laatste jaren wat doodgebloed. Op het Triominos-spel, een variant op Domino, zit inmiddels ook een laag stof. Dat is denk ik het laatste wat we hier thuis nog wel eens gespeeld hebben.

Je ziet af en toe nog wel eens reclames voor ouderwetse, of juist heel nieuwe, bordspelen voorbij komen, dus er zullen nog wel mensen zijn die ze spelen. Maar ik vermoed dat de jeugd voornamelijk geïnteresseerd is in computergames. Onze kleinzoon speelt die online met zijn vrienden, dus de deur hoef je er niet meer voor uit.

Hij drinkt er ook geen grote hoeveelheden bier en wijn bij, dat is een ander voordeel. De slijter zal er dus niet blij mee zijn, maar verder is die computerspellen-branche een miljardenindustrie. Volgens mijn kleinzoon gaat daar tegenwoordig meer geld om dan in films of muziek.

Van mij moeten ze het niet hebben, want ik doe er dus niet aan mee. Vermoedelijk ben ik er te ouderwets voor...


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van dit jaar

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
12 opmerkingen:

Cor Uitham zei

ik ben ook geen spellenman; ik doe er niet aan mee. Ja vroeger Monopoly en dan vooral goed en veel vals spelen

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb er niets aan toe te voegen. Ik deel je standpunt.

Jan de Stripman zei

@cor - In vals spelen ben ik nooit zo goed geweest. We hanteerden wel eigen spelregels, maar die waren er vooral om te zorgen dat het spel langer duurde en de verdiensten genivelleerd werden...;o)

@zelfstandig journalist - Dat is mooi...;o)

Antoinette Duijsters zei

Ik moet er ook niets van hebben:-)

martin zei

Kolonisten van Katan, Machiavelli, Risk, Monopolie, het wordt hier allemaal nog gespeeld.

De kinderen slaan een paar uur per dag kapot op video games (dat is nieuwe jongeren cultuur, waar binnen mogelijk ook wel subculturen te vinden zijn, maar ik zie veel grote gelikte en gewwelddadige spelen).

Zelf kan ik vaak niet afblijvenv an een simpel computer spelletje. Maar voldoening geeft dat zelden.

Overigens doe je wel graag mee aan quizzes dacht ik opgemerkt te hebben.

Bart zei

Ja, hier ook als kind veel spelletjes gespeeld.
Maar nu kan het me niet meer boeien, en zeker niet 'op de computer'...

Jan de Stripman zei

@antoinette - Dat verwachtte ik al...;o)

@martin - Echt meedoen aan quizzen doe ik niet, hoor en ook op tv kijk ik er zelden naar, alleen als er helemaal niets anders is en/of ik aan het twijfelen ben aan mijn geestelijke vermogens...;o)

@bart - Zou het dan toch een 'leeftijd-ding' zijn ?

Ron Roelandt zei

Nee, ook ik ben geen computerspelletjesman. Er zit ongetwijfeld veel leuks tussen, maar ik kies voor andere dingen in m'n vrije tijd. Die op hun beurt toch ook best redelijk vaak weer met de computer te maken hebben.
De ouderwetse spelletjes? Nog ouderwets op ouwejaarsavond... met steeds minder flinke hoeveelheden bier en wijn ;-).

Glaswerk zei

En dan is de kwisvraag in deze of die spelletjesverzoeken daadwerkelijk door jouw FB "vrienden" zijn verstuurd of door (de reclameboer achter) het spelletje.

Jan de Stripman zei

@ron - Het is een kwestie van keuzes maken, je kunt je tijd maar 1 keer besteden...

@glaswerk - Dat zou ook nog kunnen, maar dan hebben mijn vrienden daar vast wel toestemming voor gegeven...;o)

Paul Nijbakker zei

I maakte vroeger mijn eigen spellen; dan had je er dubbel plezier aan. Het laaste was een enorm groot strategisch bordspel met havens, vliegvelden, schepen, vliegtuigen tanks en infanterie. Het duurde weken om het te maken en dagen om het uit te spelen. Het was in feite een poging om iets in elkaar te knutselen dat nu in de computer veel gemakkelijker en veel sneller werkt.
Ik heb wel een aantal computer spelletjes gespeeld (of uitgeprobeerd) al was het alleen maar om erover mee te kunnen praten met mijn leerlingen. Zelfs Angy Birds heb ik een keertje uitgeprobeerd.

Jan de Stripman zei

@paul nijbakker - Nu je het zegt herinner ik me dat ik met mijn oudere broer ook wel zelf spellen probeerde te maken. Meestal was het resultaat niet erg speelbaar. Alleen van een racespel, met papieren autootjes, staat me bij dat we het echt een tijdje gespeeld hebben...