zondag 7 april 2019

Soms moet je dingen doen, soms kun je ze beter laten


Soms wil je iemand een klap geven, maar als die persoon groter en sterker is kun je dat beter laten. Soms wil je een pakje sigaretten oproken en een krat bier drinken, maar voor je gezondheid kun je dat beter laten. Het kan zelfs zijn dat je iets wil doen om een probleem op te lossen, maar dat je beter iets kunt laten.

In mijn dorp is de Gemeente begaan met de achteruitgang van de biodiversiteit. Er zijn steeds minder bijen, dat is de voorbeeldsoort – zoals de ijsbeer dat is als het om de opwarming van het klimaat gaat en de panda bij het uitsterven van dieren in het algemeen – maar het gaat slecht met alle insecten. Dat komt door de mens en vooral doordat de mens altijd maar dingen doet.

Lagen we de hele dag rustig op ons rug en zouden we alleen even in actie komen om een hapje te eten, dan zou de natuur veel minder hinder van ons hebben. Maar we zijn altijd maar bezig, werken, reizen, sporten, feesten, zelfs als we vrij hebben, doen we nog dingen om onze vrije tijd nuttig en leuk te besteden. Om lekker bezig te zijn !

Bij het bijen- en insectenprobleem willen we ook graag iets doen. Ik heb daar zelf ook last van. Ik heb een bijenhotel op mijn balkon en nadat ik het oude vorig jaar succesvol uitgebreid had, heb ik nu zelfs een heel nieuw hotel getimmerd. Ik heb planten op mijn balkon, met bloemen waar insecten van houden. Ik heb zelfs aarde uit het grasveld gehaald vanwege de wilde planten die daar in groeien. Hou die gedachte even vast.

De Gemeente doet ook dingen voor de bijen. Ze laten hier en daar de wegbermen groeien, zodat daar de plantjes in bloei kunnen komen. Afgelopen week las ik een berichtje dat er in een gemeentelijk plantsoen, met hulp van de omwonenden, planten voor de bijen waren aangeplant.

Heel mooi en reuze lief, dat ze al die dingen doen.

Maar ze zouden ook af en toe eens iets moeten laten ! Ze schrijven het nota bene zelf op de Gemeentelijke informatiepagina, in de plaatselijke krant:
'Het klinkt gek, maar soms is het beter om niet teveel te doen. We zijn gewend onze tuinen en balkons netjes bij te houden. Maar de natuur zijn gang laten gaan is beter voor bijvoorbeeld insecten.'

Dat is nou precies wat ik bedoel ! Soms wil je dingen doen, maar is het beter om iets te laten. Waarom ze dan nu weer begonnen zijn met elke week de grasvelden maaien in onze wijk...!?

Tussen dat gras groeien de wilde planten waar onze insecten het meest aan hebben. Veel meer dan aan een plantsoentje met gekweekte bloemen ! En van die grasvelden zijn er ook nog eens hele grote oppervlakten beschikbaar. En het kost helemaal niets ! De juiste plantjes zitten er al in, helemaal gratis ! Je zou veel geld kunnen besparen, door niet te maaien. Die werklieden zouden lekker op hun rug in het lange gras kunnen gaan liggen en dan toch weten: Wij zijn goed bezig.

Dus: maaien ? Laat het !




De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door Jan de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zat er al op te wachten tijdens het lezen: de grasmaaiers. Dat wordt weer een boze ingezonden brief naar de lokale courant.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nou, boos... Eerder wanhopig ! Ze zijn best van goede wil, ze pakken het alleen niet zo slim aan...

martin zei

Gewoon verplicht koers kijken voor de grasmaaiers en dat mag dan gecompenseerd worden met doordeweeksevrijetijd. Wordt het wielrennen ook in Nederland populairder en is het buiten wat rustiger. Mijn kleine bijdrage aan de strijd voor de insecten.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik zal je suggestie doorgeven aan de Gemeente...

Herman Willem zei

Het staat gewoon in de planning en zolang niemand die planning aanpast, gaat het maaien gewoon door. Het ambtelijk apparaat is nu eenmaal zo ingericht.
Een wethouder heeft de mogelijkheid om die planning ter discussie te stellen, maar vergeet dat meestal.
Uiteindelijk is het idiotie ten top.