zondag 21 april 2019

Brandlucht en de lente


Er hangt een lichte brandlucht in de woonkamer. Ik snuif nog eens goed... Ja, duidelijk. Het moet van buiten komen. Als ik de deur naar het vogelbalkonnetje verder open doe wordt de geur sterker. Zou het van de paasvuren zijn, die ondanks de verboden vanwege het droge weer, toch ontstoken zijn ?

Het is ook een beetje dampig buiten, maar verder onbewolkt. De wind komt al de hele week uit het oosten dus als ze daar iets in de fik steken zou je het bij ons misschien kunnen ruiken. Mensen zijn toch rare beesten. Altijd maar weer dingen kapot maken. Alsof er niet genoeg per ongeluk in brand vliegt.

Afgelopen week was er nog een natuurbrand in de Soesterduinen. Zo hevig dat hij het TV-journaal haalde. Maar dat is een flink eind van ons, op Soestdijk, vandaan, naar het zuidwesten. En omdat de wind uit het oosten blaast roken we er niets van.

Ter verdediging van de mensheid kan ik aanvoeren dat de brandweer zijn uiterste best heeft gedaan om de boel weer snel te blussen. Zoveel hectaren bos is verloren gegaan, zegt men dan altijd. Maar dat is onzin. Over een paar jaar zie je er niets meer van. De natuur herstelt zich snel.

Een ander pluspuntje voor de mensheid: Het gazon bij onze flat is deze week niet gemaaid ! Ik zou tevreden kunnen denken dat het door mijn geklaag op internet komt, maar ik denk dat het is vanwege de droogte. Vorige zomer hebben ze de maaimachines ook een paar weken in de stalling gehouden, omdat het zo droog was dat er niets te maaien viel.

Maar dat betekent dat de paardenbloemen en madeliefjes even vrij spel hebben ! Leuk voor de wilde bijen. Twee daarvan hebben de weg naar mijn nieuwe bijenhotel gevonden. Een natuurhulpje van 40 bij 50 centimeter. Maar het werkt.

Die bijtjes moeten het momenteel echt van de wilde bloemen hebben. Verder staat er nog niet veel in bloei. Behalve de bomen dan. Die bloeien ook, al zal dat veel mensen niet zo opvallen.

Tegelijk met het eerste lenteblad komen bij veel boomsoorten ook de bloemetjes uit. Bij eiken en beuken zijn het onopvallende groene sliertjes, maar ze produceren veel stuifmeel. De geparkeerde auto's in de straat worden er geel van en mensen met hooikoorts merken het ook.

Nog even gekeken op internet. De brandlucht kan inderdaad komen van de paasvuren: 'De verwachting is dat er dit weekend een oostenwind staat die over het westen trekt. Ook voorspelt het KNMI een inversielaag in de lucht. Door deze laag kan de lucht niet makkelijk weg en blijft de lucht hangen.' (westlanders.nu)


Vrolijk pasen...  

De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De mens is niet snel af te brengen van oude gewoonten en rituelen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk dat je verstald zou staan als je 100 jaar terug in de tijd zou kunnen. Geen enkel ritueel is onaangetast overgeleverd...

martin zei

Jan er bloeit al heel veel opeens. Onvergelijkbaar met een week eerder en niet meer bij te houden.

Maar hier hebben we geen rook, maar gestamp.

Er is wel een feestje van een paar dagen met house aan de overkant van het IJ. Het waait naar ons toe.

Volgens mijn oudste zoon wel het meest milieubewuste festival van Amsterdam. En hij kan het weten, zit in die wereld. Maar geluidsvervuilign daar zijn ze niet zoveel mee bezig, dat wil zeggen, juist wel.

Het wordt wel eeen vrolijke bende op dat balkon: bijenhotel, volgelhuisjes, voedselpotten.