zondag 10 februari 2019

Had ik maar zo'n goede reden gehad om te spijbelen


Het zou natuurlijk heel erg zijn als onze kleinkinderen, over 50 jaar, zouden moeten constateren dat het ontzettend meevalt met de klimaatverandering en dat we ons er nu helemaal niet zo druk over hadden moeten maken.

Maar aan de andere kant... Stel dat het niet meevalt. Dan is het toch maar beter dat we nu alle maatregelen nemen die er mogelijk zijn, om het tij nog te keren. Of in ieder geval de problemen minder groot te maken, voor diezelfde kleinkinderen.

Er zijn mensen die zeggen dat er helemaal niets aan de hand is. Het klimaat verandert altijd, daar hebben wij geen enkele invloed op. Die klimaatontkenners zouden best gelijk kunnen hebben. Maar stel je voor dat ze het fout hebben.

Dan is het toch een prettiger idee dat we nu wel onze best doen, voor onze kleinkinderen, dan dat we de boel maar op z'n beloop laten. Want als de ontkenners het mis hebben en de klimaatverandering voor grote problemen gaat zorgen, dan kunnen we maar beter... enz... enz...

Dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat het allemaal niets uitmaakt wat wij hier in Nederland doen. Onze vervuiling maakt maar een heel klein deel uit van de troep die de rest van de wereld veroorzaakt. Dat is natuurlijk waar.

Als Thierry Baudet zich 's ochtends nog eens omdraait in bed en niet opstaat en aan het werk gaat, maakt ook niet veel uit, op wereldschaal gezien. Maar als iedereen lekker thuis blijft en niets doet, dan merken we dat wel. Je zou net zo goed kunnen beweren dat een stem op Thierry Baudet volstrekt zinloos is. Eén stem is tenslotte maar 0.000001 procent van het totaal.

Ons land is geen eiland, de landen om ons heen en landen in andere werelddelen, gaan ook maatregelen treffen. Er zijn over de hele wereld mensen die minder vlees gaan eten en minder gaan vliegen. Er zijn steeds meer mensen die in een elektrische auto rijden. Iedereen heeft inmiddels spaarlampen. En al die kleine beetjes maken samen een groot verschil.

Er zijn ook mensen die zeggen dat er wel technologische oplossingen gevonden gaan worden voor de klimaatproblemen, als die er echt zouden komen. Maar ik denk dat we al middenin die technologische revolutie zitten. We zijn al bezig met overstappen op duurzame energie en duurzame productie. Dankzij slimme technologie. Maar het kan allemaal best wat sneller en enthousiaster.

Mooi dus, dat er zoveel schoolkinderen de straat op gingen, afgelopen donderdag. Ik wou dat ik zelf indertijd zo'n goede reden had gehad om te spijbelen. Dan had ik met meer trots teruggekeken op mijn schooltijd. Ik bleef indertijd thuis omdat ik het allemaal maar onzin vond en ik geen zin had er energie in te steken. Achteraf gezien wel wat jammer.

Naar mijn mening moeten we dus niet afwachten en ons vastklampen aan oude gewoonten en ideeën. En onze kinderen wijzen ons de weg.

Ondertussen gaat volgend weekeinde alweer de website van Beleef de Lente van start. Er zullen 12 vogelsoorten gevolgd gaan worden. Welke precies wordt in de komende week verder bekend gemaakt. Eén vogel per dag. De soorten die al onthuld zijn: Bosuil, Koolmees, Ooievaar, Slechtvalk, Kerkuil, Steenuil en Huiszwaluw. En het eerste ei is ook al gelegd, bij de Bosuil. Een filmpje staat op de site.


Wie meer argumenten voor klimaatmaatregelen op een rij wil zien kan terecht bij de Volkskrant. 


De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige stripverhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is goed dat de jeugd in actie schiet, maar om nu net als in België iedere donderdag te spijbelen: ik heb er mijn bedenkingen bij. Ook wat het uiteindelijke effect ervan gaat zijn. Op een keer komt de boodschap niet meer over als je hem blijft herhalen. Dan kan de sympathie juist omslaan.

Jan de Stripman zei

@zelfstandigjournalist - Maar 1 keertje de straat op en dan weer braaf in de schoolbankjes maakt ook niet veel indruk. Voor sommige doelen moet je lang demonstreren voor de boodschap overkomt.