zondag 17 februari 2019

Warme truien en de loopneus broodrooster


Afgelopen vrijdag was het warme-truien-dag. Iedereen werd opgeroepen om, met het oog op het opwarmende klimaat, de thermostaat van de verwarming een graadje lager te zetten en een warme trui aan te trekken. Ironisch genoeg was het, wellicht door de opwarming van het klimaat, een uitzonderlijk warme dag. De zon scheen en er was weinig wind, kortom, het was buiten zo aangenaam dat je, ook zonder warme trui, lekker op je balkon of terras kon zitten.

Wij dragen de hele winter al een warme trui. We hebben een verwarmingssysteem zonder thermostaat en zetten alleen een radiator aan als we het, ondanks de warme trui, de lange onderbroek en de twee paar sokken, toch nog koud krijgen. Ik overdrijf misschien een beetje, maar we sparen de hele winter door energie en niet alleen voor het klimaat, maar gewoon ook voor de portemonnee.

Dit gezegd hebbende durf ik nu wel te bekennen dat we onlangs een broodrooster hebben gekocht. Ja, zo'n ding gebruikt veel stroom, 750 watt, maar je gooit er minder brood door weg, wat dan weer een soort besparing is. De onze heeft bovendien een eco-stand, dan gebruikt hij de helft minder stroom, alleen moeten dan je boterhammen er twee keer zo lang in.

Afgezien van deze amusante details hebben we veel plezier van onze broodrooster. Hij kwam in een doos met een gebruiksaanwijzing in 8 talen. Je zou zeggen dat het een apparaat is waarvan het gebruik niet veel vragen oproept, maar ons werd op het hart gedrukt om de handleiding voor gebruik toch grondig door te lezen.

Daarbij viel het me op dat de tekst niet in perfect Nederlands opgesteld was. De aanwijzingen waren over het algemeen best te begrijpen, maar de woordvolgorde had beter gekund. Bijvoorbeeld: 'Haal stekker uit het stopcontact als het niet gebruikt wordt en voor het schoonmaken.' 
Dat had ik zelf anders geschreven.

Wat cryptischer is de volgende aanwijzing: 'Gebruik het apparaat voor andere niet gebruiken dan het beoogde gebruik.' 
Ehm... Okee... dat zullen we dan maar niet doen.

Ook deze hint zullen we ter harte nemen: 'Zorg ervoor dat u het brood zorgvuldig uithaal te nemen na het roosteren om verwondingen te voorkomen.' 
Wie zou er tenslotte verwondingen op willen lopen bij het broodroosteren ?

Er schijnt ook iets te kunnen gebeuren als je de rooster voor het eerst aanzet: 'Aangezien er fabricageresten of olie bleef in de broodrooster of verwarmingselement, zendt meestal de geur voor het eerste gebruik.' 
Maar dat is niets om je zorgen over te maken. 'Het is normaal en zal niet optreden na meerdere malen te gebruiken.'

Het zal al snel genieten worden met dit apparaat: 'De gesneden brood kan geroosterd worden aan gouden kleur binnen 4 minuten.'

En je hoeft niet in paniek te schieten als je brood te donker dreigt te worden: '...je kunt ook stoppen met werken door de “Timer knop” naar de “0” positie als de kleur is ten allen tijde.'

Maar wel opgelet: 'Vermijd het roosteren van het voedsel met zeer loopneus ingrediënten als boter.'

MILIEUVRIENDELIJK VERWIJDEREN. Garantie 2 jaar.



De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige stripverhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bij mij schijnt al dagen de zon van vroeg in de ochtend tot laat in de middag in huis. Natuurlijke opwarming, geen kachel meer nodig! Succes met het broodrooster, maar ik zou geen brood gaan roosteren bij een verkoudheid.

Jan de Stripman zei

@zelfstandigjournalist - Vooral uitkijken dat je niet in de rooster lekt...;o)

martin zei

Loopneus ingrediënten, tja dan weet je het wel. Ik kan me er tenminste van alles bij voorstellen, zeker in combinatie met broodroosteren. Eet smakelijk!

Jan de Stripman zei

@martin - Dank je ! Ik heb net weer twee boterhammen geroosterd en opgelet dat mijn neus uit de buurt van de rooster bleef...;o)

martin zei

P.S. wel warme trui aan, maar zonder jas naar buiten.