woensdag 15 februari 2012

Toad in the hole – Een pad in het gat ?



Engelsen zijn rare jongens. Maar, terwijl ze de Fransen uitschelden voor 'kikkervreters', zal het toch niet zo zijn dat ze zelf padden eten ? Een traditioneel Engels gerecht heet immers 'Toad in the hole', een pad in het gat, dus.

Maar zo letterlijk moet je het niet nemen. Geen amfibieën bij de ingrediënten voor dit ovengerecht. Wel (runder-)worstjes en een dik pannenkoekbeslag.

In diverse kookprogramma's van de BBC had ik het al eens voorbij zien komen en laatst stond er zelfs een recept in de Allerhande, het blad van Albert Heijn.

Er zijn verschillende varianten. Je kunt spek om je worstjes wikkelen, of een uitje mee laten bakken, je kunt er jus bij maken, of niet. En je kunt het maken met gewone tarwebloem of met zelfrijzend bakmeel. Ik vond op de Goodfood-website van de BBC een uiterst simpel basis recept.

Neem een flinke ovenschaal, in mijn geval een ronde met een doorsnee van 25 cm, doe daar een scheut zonnebloem olie in. Drapeer er 8 biologische runderchipolata-worstjes in en zet de schaal in een voorverwarmde oven. Ongeveer 15 – 20 minuten, op 200 graden.

Maak ondertussen een dik pannenkoekbeslag, van 140 gram bloem, 1/2 theelepel zout, 2 eieren en 175 ml halfvolle melk.

Als de worstjes klaar zijn, het vet moet sissend heet zijn, haal je de schaal uit de oven en gooit het beslag erbij. Zorg dat in ieder geval de randen bedekt zijn, die worden lekker knapperig.

Het geheel weer terug in de oven, voor 20 tot 25 minuten, op 200 graden. Als het beslag mooi bruin is is je toad in the hole klaar. Eventueel serveren met een jus, of saus, naar keuze en doperwtjes.

Ik maakte er een jus bij van een klont margarine, waarin ik wat prei en kleingesneden knoflook fruitte, samen met wat hamblokjes die nog in de koelkast lagen. Een eetlepel bloem erbij, goed roeren, dan water toevoegen tot de gewenste dikte bereikt is. Op smaak brengen met een half bouillonblokje, een scheutje ketjap manis en wat tomatenketchup.

Waarom gerecht Toad in the Hole genoemd wordt schijnt niemand precies te weten. Op de Engelse Wikipedia wordt verondersteld dat het misschien komt omdat de worstjes op padden die uit hun holletje kijken zouden lijken. Maar erg overtuigd zijn ze daar niet van. Het smaakt in ieder geval wel lekker...!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Blijven rare jongens die Britten. The fatter the better is ook een uitdrukking die ze niet vreemd voorkomt.
Maar ik moet toegeven: ziet er best lekker uit. ;-)

Unknown zei

Ziet er wel bijzonder uit. Wel lekker en maagvullend, maar ik begin er toch nog even niet aan

Jan de Stripman zei

@aadverbaast en @cor - Ja, voor de slanke lijn moet je het niet eten. Maar je kunt het delen met meerdere eters en dan de volgende dag iets met veel sla nemen...;o)

lebonton zei

ik begreep het al niet. ik heb een nummer met die titel op de cd 'atcha' van chris jagger, broer van mick.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niets voor vegetariërs.

Jan de Stripman zei

@lebonton - Ja, op die manier wordt menig songtext-raadsel opgelost...;o)

@zelfstandig journalist - Vervang de worstjes door vega-balletjes en voila...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Daar had ik nog niet aan gedacht :-).

Margreet zei

Ik had het recept ook in de Allerhande zien staan en had zo mijn twijfels, maar het ziet er zo eigenlijk best lekker uit.