dinsdag 8 november 2011

De meta-sequoia of watercypres - Nog een levend fossiel



Er zijn mensen en helaas zijn het er vrij veel, die denken dat Nederlanders belangrijker zijn dan andere mensen. Ik weet niet hoe ze daar bij komen en wat voor argumenten ze aan voeren, maar ik vind het onzin. De ene mens is niet meer waard dan de andere en zeker niet omdat de een toevallig hier geboren is en de ander in Afrika of Azië.

Gek genoeg zijn er ook natuurliefhebbers die vinden dat onze eigen, inheemse dieren en planten, waardevoller zijn dan soorten die uit andere landen komen. Ook dat is een gek standpunt, naar mijn idee. En moeilijk houdbaar ook. Want waar leg je de grens ?

Het konijn is door de Romeinen ingevoerd. Moeten we alle konijnen dan maar afschieten ? Of terugsturen naar hun eigen land ? Onzin, natuurlijk. En niet uitvoerbaar.

Er zijn nog veel meer dieren en planten vanuit andere werelddelen in ons land terechtgekomen. Soms per ongeluk, zoals de halsbandparkiet die het heel goed blijkt te doen in sommige grote steden. Soms met opzet, zoals allerlei boomsoorten, struiken en sierplanten.

Een bijzondere boom die je de laatste decennia steeds vaker ziet, in tuinen, parken en langs wegen is de meta-sequoia of watercypres. Hij is verwant aan de mammoetbomen uit Californië en kwam in prehistorische tijden in grote delen van het noordelijk halfrond voor. Misschien ook wel in Nederland, maar daar is hij al duizenden jaren uitgestorven.

Je zou de meta-sequoia dus een levend fossiel kunnen noemen, net als de slangenden, waar ik een tijdje terug een stukje over schreef. De bomen bij ons stammen allemaal uit China waar de soort, pas halverwege de 20ste eeuw, werd herontdekt en beschreven.

Het is een naaldboom, maar net als de larix verliest de meta-sequoia zijn naalden in de herfst. Het is ook een snelle groeier. In zijn thuisland kan hij makkelijk een hoogte van 40 meter bereiken. Bij ons, waar de bomen nog maar pas aangeplant zijn, zijn ze voorlopig nog iets kleiner. Maar dat er meer in zit kun je nu al zien.

De foto's zijn een paar weken geleden gemaakt. Je ziet een forse meta-sequoia op een rotonde, niet ver van mijn huis. Die is daar een 10-tal jaren gelden aangeplant, toen was het al een flink uit de kluiten gewassen boom.

Niet ver daarvandaan een exemplaar dat niet veel ouder dan 20 jaar kan zijn. Voor die tijd was hier een weilandje...

In een straatje daar vlakbij is de meta-sequoia gebruikt als laanboom. Ook deze bomen zijn hooguit 20 jaar oud. Dit is de stam van een van deze exemplaren.

Klik op de foto voor een grotere weergave...

Zie ook Wikipedia 

En eerdere bijdragen over de Slangenden en wat die te maken heeft met de muiterij op de Bounty...

13 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Natuurlijk zijn het mooie bomen en ze hebben in het verleden hier gegroeid, maar toen was het klimaat warmer en vochtiger.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Zeker. Maar ook nu schijnen ze het goed te doen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De natuur staat voor niets :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat blijkt...;o)

Adriano Antoine zei

Mooie bomen, maar als ze echt zo hoog kunnen worden, kan het een probleem geven met de gemeenteverordeningen over de hoogte van bomen in eigen tuin. Als ik goed ben ingelicht, is het in veel gemeenten een regel dat bomen aan de rand van een eigen tuin niet hoger mogen groeien dan het huis hoog is, en veel huizen halen de veertig meter niet ;)

Jan de Stripman zei

@adriano antoine - Dat lijkt me geen regel die hier geldt. Dan zou er onmiddellijk een enorme kaalslag gepleegd moeten worden. Talloze bomen in ons dorp zijn hoger dan de huizen waar ze voor of naast staan. Ook de bomen op deze foto's...;o)

Glaswerk zei

Kun je voor mij een meta-sequoia regelen aangezien de buren gisteren twee magnifieke maar ook stokoude populieren hebben laten rooien?

Een meter of 10 à 20 lijkt me een aardig basismodel.

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Kunnen die buren niet gerooid worden ?

Ik heb op internet zo gauw geen boomverkopers gevonden waar de meta-sequoia in de aanbieding was. Wel vond ik een aardig moppie gitaarwerk van Harry Sacksioni dat Meta Sequoia heet. Gezien het aantal amateur-covers op internet is de boom ook populair bij gitaar-hobby-isten...;o)

Bart zei

Ha, leuk, een meta-blog, Jan, dat is een tijd geleden! ;-o)
Maar alle gekheid op een stokje, wat een flauwekul om zo achterlijk te doen over 'uitheemse' soorten, in dieren-, planten- en ook mensenwereld.
Dat die hier niet thuis horen en maar weg moeten wezen, van die praat.
Aan één Bleker, in een zo fout kabinet, en één Wilders, hebben we wel meer dan genoeg, dunkt me toch...

Jan de Stripman zei

@bart - Dat dacht ik ook. Maar sommige ingevoerde soorten kunnen wel degelijk voor grote problemen zorgen...

rob alberts zei

Vlakbij mijn werk staat een straat volgeplant met deze prachtige bomen. Jammergenoeg zijn ze wel kaal gesnoeid.

Vriendelijke groet

Jan de Stripman zei

@rob - Oei ! Deze soort hoeft juist helemaal niet gesnoeid te worden. Mits met rust gelaten vormt hij een fraaie, symmetrische, 'kerst'-boom...

Jan de Stripman zei

De twee bomen op de bovenste foto's zijn inmiddels (oktober 2020) gerooid. Op de rotonde staat nu een linde, de andere boom stond in een voortuin en vermoedelijk vond de eigenaar van het huis hem te groot worden. Alleen de bomen langs het straatje staan er nog.
Verderop in het dorp stonden ook meta sequoia's als laanbomen, die zijn de afgelopen jaren vervangen door platanen...