woensdag 14 september 2011

De slangendenDeze twee slangendennen, in het Latijn 'araucaria araucana', ook wel bekend onder de naam 'apenboom' of 'apentreiter', staan, niet zo ver van elkaar, in twee verschillende voortuinen in ons dorp.

Het zijn bijzondere bomen, met slanke takken die bedekt zijn met puntige schubben. Dat reptielachtige uiterlijk is de aanleiding voor de Nederlandse benaming. De boomsoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, de Latijnse naam verwijst naar de Auracana-indianen die leefden op de grens van Chili en Argetinië.

De naam 'apentreiter' is afgeleid van het Engelse 'Monkey puzzle tree'. De boom werd, in de 18e eeuw, voor het eerst door westerse botanisten beschreven. In de 19e eeuw werd hij hier en daar in Groot-Brittannië aangeplant. Een verbaasde Engelsman moet toen uit hebben geroepen dat een aap wel moeite zou hebben om in zo'n boom te klimmen.

Als de boom jong is heeft hij een symmetrische vorm en ziet hij er uit als een vreemd model kerstboom. Vanwege dit decoratieve uiterlijk wordt hij nogal eens in tuinen aangeplant. Het is echter een tamelijk snelle groeier en de schubben hebben scherpe punten. In een kleine tuin is het dus al snel een ongewenste plant.

Eenmaal volwassen kan het een indrukwekkende boom worden. Tot 40 meter hoog, met een stam van 2 meter in doorsnee. En er komen knoeperts van dennenappels aan, met zaden die eetbaar zijn. Maar voor die er zijn moet je minimaal 40 jaar wachten.

Het uiterlijk van de boom is dan veranderd, van een symmetrische kerstboom in een lange, kale, rechtopgaande stam, met bovenin een paraplu-vormige kruin. Ze werden wel gebruikt om scheepsmasten van te maken. Door houtkap is de boom in zijn oorspronkelijke omgeving schaars geworden.Aan de foto's is goed te zien dat de boom tweehuizig is. Dat wil zeggen dat er vrouwelijke en mannelijke bomen zijn. De grote groene 'dennenappels' zijn de vrouwelijke vorm, de kleinere bruine de mannelijke. Bevruchting gaat door de wind.


De slangenden is een zeer oude soort. Zo oud dat men ze wel levende fossielen noemt. De boom was er al ten tijde van de dinosauriërs, miljoenen jaren geleden dus. Men denkt dat zijn puntige bladeren een afweer zijn tegen die gulzig grazende reuzen.


Zie op Wikipedia: Slangenden, of uitgebreider in het Engels 
  
Op het blog van Antoinette Duijsters zijn foto's te zien van stukken versteend hout van de Slangenden... 
 

11 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Mooie foto's Stripman en wie wilt weten hoe hun hout van langs geleden eruit ziet, kijkt op dit blog dithttp://antoinetteduijsters.wordpress.com/2011/08/18/versteend-hout-araucaria/

de Stripman zei

@Antoinette - Dat is een mooie aanvulling ! Ik maak er een link van...

Anoniem zei

Ik ken er eentje, en afgevallen takken zijn met ware doodsverachting weg te slepen. Mooie en gevaarlijke boom.

martin zei

Ik vind hem opeens een stuk mooier dan voorheen.

rob alberts zei

Mooie foto's van een bijzondere boom. Ik kijk graag naar deze bomen.
Vriendelijke groet

Glaswerk zei

Eindelijk een niet-knuffelbare boom.

Er is dus nog hoop...

de Stripman zei

@barbara - Dikke handschoenen aan ! Of ovenwanten...;o)

@martin - Dat is mooi !

@Rob Alberts - Dank je !

@glaswerk - Onderaan de stam is het nog wel te doen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt geen ringenstudie gedaan om te zien hoe oud ze zijn?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Mmmm, nee. Dan zou ik er op z'n minst een gat in moeten boren en dat gaat me een beetje te ver...;o)

Maar ze zijn in ieder geval ouder dan 50 jaar. Ik denk zelfs een jaar of 80, maar dat is een gokje...

Annet zei

De boom fascineerde me vanaf het begin.....

martin dijkstra zei

De mijne is licht gaan bloeden en heeft een paar bruine takken. Wat kan dit zijn? Gr martin