zondag 14 juni 2015

Het wordt spannend op het vogelbalkon


We hebben een koud voorjaar gehad. De lobelia's, die in mijn plantenbak spontaan opgeschoten zijn, hebben nog lang geen bloemetjes. En ik zag gisteren pas de eerste libel door onze straat scheren.

Misschien dat daarom de koolmezen op ons balkon nog zo laat aan het broeden zijn. Het kan natuurlijk ook een tweede broedsel zijn, na een eerste mislukking, misschien. Ik zie trouwens ook af en toe een jonge koolmees bij mijn pindakorfje. Die wordt dan door mijn broedende paartje weggejaagd.

Ja, die pinda's. Moet je die nou weghalen of laten hangen ? Er zijn mensen die zeggen dat pinda's gevaarlijk zijn voor jonge mezen. Als de ouders hele pinda's aan hun kroost proberen te voeren, zouden die er in kunnen stikken.

Nou zijn die vogeltjes ook niet achterlijk, natuurlijk. Je kunt zien dat ze de grootte van het voedsel aanpassen aan de grootte van de de kuikens. In het begin komen ze met heel kleine insectjes aanvliegen. De grote groene spanrupsen en de langpootmuggen komen echt pas later.

Bovendien zegt Vogelbescherming dat pinda's mogen. Het idee dat je alleen 's winters voer voor de vogels op mag hangen is al lang achterhaald. 'U kunt ze dus het hele jaar bijvoeren. Ze zullen zich niet volproppen als hun honger gestild is. Ook zullen ze niet verleren zelf voedsel te vinden.'

En over de combinatie pinda's en jonge mezen: 'Jarenlang werd geadviseerd om vogels in de lente helemaal niet bij te voeren. De reden is dat jonge vogels veel zaden en noten niet goed kunnen verteren. Het blijkt echter geen kwaad te kunnen. De ouders doen zich tegoed aan het moeilijker verteerbare voer, terwijl ze hun jongen voeden met insecten. Pas als er een totaal gebrek is aan natuurlijk voedsel bieden ze ook hun kroost zaden en noten aan. In dat geval moet u er op letten dat er geen hele pinda’s te vinden zijn, maar alleen kleine stukjes.'

Uit mijn pindakorfje kunnen ze geen hele pinda's halen, dus dat is geen probleem. En het verhaal klopt precies met wat ik op mijn balkon zie gebeuren. Zeker in de eerste week zag ik vader- en moedermees met insectjes en rupsjes het kastje invliegen, waarna ze zelf een pindaatje kwamen eten om daarna weer voedsel te gaan zoeken voor hun kroost.

In de tweede week zag ik ze ook af en toe kleine stukjes pinda het nestkastje inbrengen. Gisteren zelfs tamelijk regelmatig. Het zou kunnen dat er door het koele weer niet zo veel insecten te vinden zijn, of misschien vinden ze de kuikens nu groot genoeg voor een enkel stukje pinda tussendoor.

Hoe dan ook, ik bedacht dat we ze misschien kon helpen met geschikter babyvoer en vroeg mijn vrouw om bij de dierenwinkel een zakje meelwormen te halen. Griezelend kwam ze weer thuis. Maar de mezen waren er blij mee.

Het duurde even voor ze het door hadden, maar daarna was vooral het vrouwtje druk heen en weer aan het vliegen met ons extra voedselaanbod. Ze bracht ze niet rechtstreeks het kastje in, maar vloog eerst naar de overkant van de straat om daar, in één van de eikenbomen, de kop van de worm af te halen. Met een keurig geprepareerd babyhapje kwam ze dan weer terug.

Vandaag, op zondag, is de dierenwinkel dicht, dus zullen ze het alleen moeten redden. Misschien vliegen de jongen vandaag of morgen wel uit. Ze zijn nu ruim twee weken oud. Dus het wordt spannend.
De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je bent wel erg attent voor ze :-)!

Antoinette Duijsters zei

Ze worden verwend door jou.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist en Antoinette - Aan mij zal het niet liggen...;o)

martin zei

Volgend jar wordt het dringen om dat mooie plekje bij de Stripman aan het balkon.

martin zei

Hebben jullie al dergelijke regels: deze?

Jan de Stripman zei

Zo'n bordje hangt er in ieder geval niet, Martin...;o)