zondag 21 juni 2015

De mezen vliegen uit.


De Facebook- en Twittervolgers zijn ondertussen wel op de hoogte, maar de blogvolgers misschien nog niet. Laat ik het maar meteen verklappen: na jaren van mislukking en ellende is het dit jaar eindelijk weer eens gelukt ! Een succesvol mezenpaar in het nestkastje op ons balkon.

Op Facebook werd ik al mezenvader genoemd, maar aan het verwekken heb ik niets bijgedragen, hoor. Ik ben meer een meelevende huisbaas, die deze keer ook een beetje bijgevoerd heeft. En na ruim twee weken was het vorige week zo ver:

Woensdagmiddag half twee - Ik sta op het punt om aan mijn siësta te beginnen als ik gefladder bij de balkondeur hoor. Er zit een jonge koolmees tussen het hor en de openstaande deur. Het net uitgevlogen vogeltje blijft even zitten op de balkonvloer, voor de deur. Om het hoekje zie ik een ander vogeltje uit het nestkastje hangen. Ik loop naar de andere kamer, misschien heb ik er van daar beter zicht op. Maar ik zie ze niet meer.

Als ik weer terug ben in de woonkamer zie ik één van de ouders met een wurmpje naar het kastje vliegen. Als de mees weer weg vliegt wordt ie gevolgd door een tweede vogeltje. Dan zijn er dus minstens twee mezen uitgevlogen.

Vervolgens zie ik een hele dag geen jonge mezen meer verschijnen. Vader en moeder mees blijven de jongen in het kastje voeren, alsof er niet aan de hand is en ik zit vol spanning voor het raam, de filmcamera in de automatische opnamestand op het balkon.

Half zes (de volgende ochtend) - De camera staat weer op scherp en ik heb verse meelwormen op balkon gezet. Even later zie ik de volwassen mezen naar het nestkastje vliegen. Er wordt dus weer gevoerd.

Half zeven - Zag ik daar een jonge mees wegvliegen ? Of was het toch vader of moeder ? Het balkon staat inmiddels ook in de belangstelling van een ekster en een kauwtje. De komst van de jonge koolmezen gaat niet onopgemerkt voorbij. De specht is trouwens ook al weer een paar keer langs geweest, maar die is alleen geïnteresseerd in de pinda's.

Half negen - Terwijl ik even op balkon ben, om de camera in te stellen steekt, een mezenjong z'n kopje uit het kastje. Ben ik net op het goede moment aanwezig om op de opnameknop te drukken. Het vogeltje kijkt rustig om zich heen, ik hoor ook nog wat gefladder in het kastje, dan trekt hij zich weer terug...

Half elf - Ik zit met de dochter des huizes voor het raam. We zien eerst moedermees met een wormpje het kastje in vliegen. Als zij vertrekt vliegt er even later nog iets achter haar aan. Was dat weer een uitvliegende mees ? (Op de film staat niets, blijkt later...)

Tien voor eenJa, daar ging er één ! Zo onbeholpen fladderen dat doen volwassen mezen niet...

Om een uur of twee ga ik toch maar even liggen. Als ik rond half vijf weer opgestaan ben is het stil op balkon. Ik besluit toch maar eens in het kastje te kijken en dat blijkt leeg te zijn. Alle mezen zijn gevlogen. Op de automatisch opgenomen filmbeelden vind ik één uitvliegende koolmees terug. Dan heb ik er dus vier zien vertrekken. Geen idee hoeveel het er in totaal waren, maar ik denk niet heel veel meer.

Wel mooi, na al die mislukte broedpogingen eindelijk weer eens succes...

Zie ook het filmpje en de foto's: Daar gaat de laatste jonge koolmees...De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die mezen op het balkon kwamen juist even gedag zeggen en dank je wel voor de logies en ontbijt.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Er komen wel weer jonge mezen op balkon, maar of het 'mijn' mezen zijn...?

martin zei

Maar je hebt nu weer een Jessica om je zorgen over te maken. Zo blijft er altijd wat.

Jan de Stripman zei

@martin - Jessica kan ik gelukkig overlaten aan de Geheimzinnige Hulpman...;o)