zondag 28 juni 2015

Een vervangende laptop


Ik weet niet in hoeverre jullie aan 'magisch denken' 
doen ? Dingen als 'even afkloppen' en 'dat is de goden verzoeken'. Dus dat je bang bent en eigenlijk de stille overtuiging hebt, dat vervelende dingen kunnen gebeuren, alleen maar omdat je ze uitspreekt ?

Nou, ja, ik geloof daar natuurlijk niet in. Maar misschien was het toch onverstandig om aan te kondigen dat ik een nieuwe laptop wilde gaan kopen. Dat ik aan iedereen vertelde dat ik aan het sparen was en alleen even wilde wachten tot er modellen in de winkel lagen met de nieuwste Windowsversie.


Dan denkt zo'n oude laptop natuurlijk: Ja, ho eens even ! Als hij me toch af wil danken kan ik er net zo goed meteen de brui aan geven !

En dat terwijl hij het eigenlijk best goed deed, voor z'n simpel en goedkoop modelletje. Geen enkel probleem met het besturingssysteem, dat bij oudere computers vaak eindeloos gezeur opleverde. De beruchte blauwe schermen met onbegrijpelijk foutmeldingen, het onverwachte opnieuw opstarten, net als je middenin iets leuks of belangrijks zat.

Niets daarvan. Het enige was dat hij nogal snel warm liep. En ik wilde wel eens een filmpje kunnen bewerken zonder dat de laptop zich elke 10 minuten uitschakelde om even af te koelen.

En nu viel me op dat hij, in plaats van het vertrouwde geraas van de ingebouwde ventilator, ineens verdacht stil was bij het opstarten. O, daar kwam er een waarschuwing op het scherm, het koelsysteem werkte niet meer, verder gaan op eigen risico.

Gelukkig raakte hij niet zo snel oververhit dat ik mijn bestanden er niet meer af kon halen, maar daarmee had je het wel gehad. Maar ook gelukkig had ik, voor dit soort gevallen, een oude laptop, afgedankt door één van mijn huisgenoten, als reserve bewaard.

Maar ja... wat was het wachtwoord ook al weer ? De huisgenoot wist het niet en ik al helemaal niet. Dan maar het hele systeem resetten. Daar had deze laptop een speciale partitie voor op z'n harde schijf. Alle instellingen weer terug in de oorspronkelijke staat, alsof hij zo uit de fabriek kwam.

Ging prima. Alleen waren er 6 jaren verstreken voor hij daadwerkelijk de fabriek verliet en in die tijd waren er heel veel updates verschenen. Het duurde dus een dag of drie voor die allemaal gedownload, verwerkt en geïnstalleerd waren.

Tussendoor zette ik een deel van mijn bestanden er op. Oud modelletje, kleinere harde schijf, minder werkgeheugen, dus allemaal met het nodige geduld. En dan het altijd weer lastige overzetten van de mailboxen. Windows heeft daar handige hulpprogrammaatjes voor, die nooit werken, in mijn ervaring, dus dat was weer een uurtje prutsen.

Maar uiteindelijk lukte het om alle wachtwoorden op de juiste plaats te krijgen, de juiste servers in te stellen en dit maal, zonder enig probleem, de contactenlijst te transplanteren. Het is een stap terug in de tijd, naar Windows Vista (en een veel beter e-mailprogramma), filmpjes moet ik maar even niet bewerken, want zelfs van alleen maar internetten wordt dit oude beestje al bloedheet, maar het werkt.

Tenminste ik hoop dat jullie dit lezen kunnen ?


De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


7 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Het oudje doet het nog best.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Windows geeft Windows 10 deze zomer gratis weg aan zijn gebruiker. Ik hoef me nog geen zorgen te maken over verouderde apparatuur verder :-).

Jan de Stripman zei

@antoinette - Op dit moment staat hij weer te updaten... Maar verder gaat ie fijn...;o)

@zelfstandig journalist - Als je oude spullen de nieuwe versie dan maar aankunnen...

martin zei

Ja dat gezeur van vroeger met die foutmeldingen lijkt iets van het verleden. Daar staat tegenover dat programmatuur steeds sneller verouderd. Deze draait ook al weer vijf jaar. Doet het nog best. Vannacht droomde ik dat ik een nieuwe nodig had. Waarom? Geen idee?

Jan de Stripman zei

We hadden telepathisch contact, Martin, maar dan paranormaal. Of... eh... geloof je daar niet in ?

martin zei

Ik ben de Gerdien van Amsterdam. De Jolante van de Grote Stat. Daar zal het door komen.

Jan de Stripman zei

Jomartin ?