zondag 31 augustus 2014

Rollende en schuivende stenen


'I'm a rollin' stone', zong Muddy Waters en ten gevolge daarvan hebben zowel de beroemde, Engelse, rockband, als het bekende, Amerikaanse, muziektijdschrift zich zo genoemd. Muddy vergeleek zichzelf met een rollende steen omdat hij zich aan niets en niemand wilde hechten. En 'a rollin'stone gathers no moss', op een rollende steen groeit geen mos.

Hij bracht het nog in de praktijk ook. Muddy trouwde jong, maar kreeg al snel een kind bij een ander meisje, waarop zijn vrouw hem verliet. En hoewel de vader van de Chicagoblues het, in het vervolg van zijn leven, ook wel eens langere tijd bij dezelfde vrouw uithield, doken er ook telkens weer kinderen op die hij, her en der, bij andere vrouwen had verwekt.

Ja, laat die blueszangers maar schuiven. Over schuiven gesproken, deze week kwam de Volkskrant met het bericht dat het mysterie van de schuivende stenen van Death Valley opgelost was. Op die stenen groeit ook geen mos, daar is het klimaat in die uitzonderlijke vallei, in het zuid-westen van de Verenigde Staten, veel te heet en te droog voor.

Maar wat ze wel doen is, schijnbaar uit zichzelf, bewegen, over de vlakke bodem van een droog gevallen meertje, dat 'Racetrack Playa' wordt genoemd. Ze laten daarbij duidelijke sporen achter, die wetenschappers al heel lang voor raadsels stelden. Worden de stenen, die soms wel een paar honderd kilo wegen, door de wind voortgeblazen ? Over ijs misschien ?

Om er zekerheid over te krijgen hebben twee onderzoekers een aantal stenen uitgerust met GPS-trackers. Na een paar jaar wachten lijkt het mysterie nu opgelost. Het regent maar zelden in Death Valley en als het vervolgens ook nog gaat vriezen, wat ook niet elke dag voorvalt, kan het smeltende ijs er voor zorgen dat de stenen verplaatst worden.

Tot verrassing van de waarnemers gebeurt dat niet bij sterke wind, maar juist bij aangenaam, rustig en zonnig weer. De schuivende stenen zijn op film vastgelegd, zie de site van National Geographic. 

Lees op Wikipedia ook alles over Muddy Waters en zijn lied Rollin' Stone De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Elk steentje beweegt op zijn eigen manier en naar eigen goeddunken :-).

Jan de Stripman zei

Het is wonderlijk, niet waar ?

brekebeen zei

Laat die stenen maar schuiven...

martin zei

Een beetje een hoetsiekoetsie onderwerp of vergis ik me.