zondag 7 september 2014

Geen slimme energiemeter, wel een gaslek


Een tijdje geleden ontvingen we een brief van Stedin, de netbeheerder voor elektra en gas in onze regio. Er zouden bij ons nieuwe, slimme, energiemeters worden geïnstalleerd. Op afstand afleesbaar, digitaal, met elke twee maanden een gratis overzicht van ons energieverbruik.

Dat leek me wel leuk ! We zaten er dus helemaal klaar voor, toen deze week de monteur langs kwam. Na één blik op onze oude installatie kwam hij al met zijn teleurstellende conclusie: In onze meterkast kon hij geen slimme meter installeren. Daarvoor moest eerst het een en ander vervangen worden.

Jammer. Maar hij zou nog wel even de gasinstallatie doormeten, voor de veiligheid. Ook dat leverde een bedenkelijke blik op, er was een lek. Na wat heen en weer lopen met zijn detector, tussen de keuken en de meterkast, kwam hij met de conclusie dat er, ergens in de tussenliggende muren, een breukje in de leiding moest zijn.

Niet meer gebruiken, gaskraan dicht en de verhuurder bellen. Zo zitten we nu dus al een paar dagen zonder gas. Gelukkig gebruiken we het alleen om op te koken en hebben we we dat betreft een paar alternatieven in huis. Met de combi-oven-magnetron en de elektrische grillplaat kunnen we ons wel even redden.

Uit nieuwsgierigheid zocht ik even op internet. Zou zo'n gasinstallatie niet regelmatig gecontroleerd moeten worden ? Jazeker, dat zou moeten en vroeger zorgde de overheid daar voor. Maar ja, privatisering, hè... Nu moeten huiseigenaren het zelf doen. Of verhuurders.

Maar doen ze dat ook ? Ik kan me niet herinneren dat het bij ons ooit gebeurd is. Misschien toch iets om in de gaten te houden ? Ook al ruik je geen gas, er kan dus toch een lek zijn. En wat een gasexplosie teweeg kan brengen is bekend...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men6 opmerkingen:

Anoniem zei

Handig die monteur die nog even verder kijkt dan zijn gevoelige neus lang is. Blijkt hij zomaar een slimme meter te zijn!

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Ja, het schijnt wel standaard service te zijn. Maar wie weet hoelang er al gas weglekte...?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je mag nog van geluk spreken dat de kachel voorlopig niet aan hoeft!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - We hebben blokverwarming, centraal gestookt op olie. Echt het enige dat we missen is ons gasfornuis...

martin zei

ben wel benieuwd wat ze vinden. 't Kan ook alleen een energieke meter zijn geweest i.p.v. een slimme. Het klinkt overigens niet prettig geen gas meer om te koken.

Jan de Stripman zei

@martin - Ze gaan morgen een nieuwe gasleiding aanleggen. De oude laten ze wsch gewoon zitten. Veel teveel werk om die uit de muur te hakken. Echt zoeken naar waar het lek zit zullen ze ook wel niet doen...