zondag 3 augustus 2014

Het mysterie van Sleepy Hollow


Paul Leicester Ford was een veelbelovende Amerikaanse schrijver, zijn 3 jaar oudere broer, Malcolm Webster Ford was een succesvol atleet. Malcolm wist in 1885 en '86, bij de Amerikaanse kampioenschappen, zowel het verspringen als de 100 en 200 meter sprint te winnen. Een sterk staaltje dat pas in 1983 voor het eerst herhaald werd, door Carl Lewis.

De familie Ford, die welgesteld was, vond dat atletieken maar niets. Malcolm wilde er niet mee stoppen en uiteindelijk brak de atleet met zijn familie. Maar ondanks de sportieve successen wilde het met zijn maatschappelijke loopbaan niet vlotten. Hij raakte aan lager wal en klopte uiteindelijk bij zijn jongere broer Paul aan voor hulp. Toen die weigerde schoot Malcolm hem dood en daarna zichzelf. De broers liggen begraven op het kerkhof van Sleepy Hollow.

Ik had dat allemaal niet geweten als in de afgelopen week, bij RTL 5, de TV-serie Sleepy Hollow niet was gestart. Leuk, dacht ik, denkend aan de film met Johnny Depp, fantasierijke, een beetje kolderieke horror. Dat viel helaas tegen. Echt vervelend is de serie niet, maar met de film heeft het allemaal niet veel te maken.

Afgezien van de naam van de hoofdpersoon en de hoofdloze ruiter, die al in de 1e aflevering via een zijdeur afgevoerd wordt, zijn er weinig overeenkomsten. Als je het verhaal, de omgeving, de tijd waarin het speelt en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon verandert, waarom zou je het dan nog Sleepy Hollow noemen ? Om publiek te trekken ? Dat zal dan snel, teleurgesteld, afhaken.

Kortom, de serie leek me een, niet zo geslaagd, commercieel product. Maar toen ik het allemaal eens nazocht op internet bleek dat je het toch genuanceerder moet bekijken. Ook de film blijkt een variant op een veel ouder verhaal: The legend of Sleepy Hollow, geschreven door Washington Irving, een Amerikaanse auteur, die het in 1820 publiceerde.

Hij verbleef aan het begin van de 19e eeuw een tijdje in het dorpje Sleepy Hollow, dat dus echt blijkt te bestaan. Irving schijnt het als achtergrond voor zijn verhaal te hebben gekozen omdat er allerlei spookverhalen de ronde deden, het een rol heeft gespeeld in de Amerikaanse burgeroorlog en vanwege de grappige gebruiken van de bewoners die voor een groot deel van Nederlandse afkomst waren.

Het oorspronkelijke verhaal is niet zo bloederig als de latere varianten. Het draait om een schoolmeester, Ichabod Crane, die verliefd wordt op een meisje uit het dorp, maar hij heeft een rivaal die hem voor de gek houdt door zich te verkleden als een spookachtige hoofdloze ruiter. Crane ontvlucht daarop het dorp.

Honderd jaar later is de film al wat heftiger, daar is Crane een excentrieke inspecteur van de New Yorkse politie, die naar Sleepy Hollow wordt gezonden om een moord op te lossen. Dat is echter nog veel te tam naar de smaak van de hedendaagse makers. In de tv-serie vallen de lijken bij bosjes, wordt Crane van de 18e eeuw naar het heden getoverd, blijkt hij getrouwd te zijn geweest met een heks en moet hij niets minder dan de dag des oordeels zien af te wenden.

Van het mysterie van Sleepy Hollow blijft zo weinig over. Maar daarover is dan ook zo ongeveer alles al terug te vinden op internet. Bijvoorbeeld op Wikipedia 'The legend of Sleepy Hollow'De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 


Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De menselijke fantasie wil vaak op hol slaan :-).

Jan de Stripman zei

Het is grappig hoe het evolueert van tamelijk onschuldig spookverhaal naar de complete apocalyps...;o)