zondag 27 juli 2014

Waarom hebben de halve zolen vaak wapens ?


Het is wel opvallend dat het, over het algemeen niet de vriendelijke en weldenkende mensen zijn die elkaar met wapens bestoken. Het zijn altijd de halve zolen. En zoals je van halve zolen kunt verwachten doen ze er voornamelijk halve-zolen-dingen mee.

Andere mensen beroven, verwonden en vermoorden, gebied van anderen bezetten, huizen en vliegtuigen van anderen bestoken. Over het algemeen wordt er met wapens niet veel positiefs gedaan.

De meeste regeringen zijn zich daar wel bewust van en proberen daarom het wapenbezit te beperken tot het eigen leger en de politie. Dat lukt nooit helemaal en zelfs in leger en politie duiken zo nu en dan halve zolen op.

Vooral militairen die terugkomen van een missie met veel wapengeweld willen nog wel eens overgaan tot moord en zelfmoord. Je zou kunnen zeggen dat wapengebruik op zich al leidt tot halve-zolen-gedrag. Zelfs weldenkende mensen raken er het noorden door kwijt.

Je begrijpt misschien dat ik daarom niet sta te juichen bij de plannen, om een gewapende missie naar het rampgebied in Oekraïne te sturen. Dat gebied wordt beheerst door halve zolen met machinegeweren. En zelfs al sturen wij er onze meest stabiele mensen heen, dan nog is de kans groot dat er halve-zolen-incidenten van komen.

Het is een tragische vergissing om te denken dat gewapende Nederlanders daar minder risico lopen dan ongewapende. Als we één ding geleerd zouden moeten hebben, van al die militaire missies in het verleden, is het dat er altijd doden en gewonden bij vallen. Met wapens kun je geen kogels tegenhouden.

Natuurlijk zou je graag een degelijk onderzoek doen, uiteraard vinden we het vervelend dat er slachtoffers en hun bezittingen daar nog onbewaakt liggen. Maar voor het zoeken naar de dader is onze aanwezigheid daar toch niet nodig ? De kans dat je tussen de wrakstukken een schuldbekentenis vindt, of een onweerlegbaar bewijs, is erg klein.

We weten trouwens al wie het gedaan zou kunnen hebben. Resten van een projectiel, als je die al zou kunnen vinden, voegen daar niets aan toe. Al was het maar omdat de strijdende partijen daar allemaal gebruik maken van dezelfde wapens, die door dezelfde fabrikanten gemaakt zijn.

De maker van de raket, die vermoedelijk voor het neerstorten van het vliegtuig heeft gezorgd, zetelt bovendien in Amsterdam ! Daar zouden we wel iets aan kunnen doen. Dat is veel nuttiger en zinvoller ! Pak de wapenhandel aan en zorg dat de halve zolen minder wapens in handen krijgen. Dan voorkomen we meer ongelukken in de toekomst.


Kijk ook eens op: www.stopwapenhandel.org


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige hoofdstuk. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
12 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een bewapende missie kan zichzelf tenminste wel verdedigen, mocht het tot een gewapend conflict komen met de zotten van Oekraïense seperatisten. Het kan afschrikkend werken en dan heiligt het doel de middelen. Of niet ...

Jan de Stripman zei

Wapens kunnen ook provocerend werken. Met een helm, of een kogelvrij vest kun je je verdedigen. Met een wapen kun je alleen maar terugschieten...

Antoinette Duijsters zei

geen gewapende mensen daar na toe, kunnen ze ook niet geweld uitlokken. En we weten niet wie die raket heeft afgeschoten, kan ook door een vliegtuig zijn gebeurt. Er komen steeds meer aanwijzingen dat er meer aan de hand was dan een rustige vlucht en dat Kiev er mee te maken heeft. Zij zijn ook degene die nu doorgaan met de oorlog.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ik vrees dat het nog heel lang gaat duren voor de waarheid boven water komt. Misschien wel nooit. Daar helpt een gewapende missie ook niet bij...

Antoinette Duijsters zei

Stripman, ik denk ook nooit.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Er gaat dus geen gewapende missie naar Oekraïne.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Heel verstandig !

martin zei

Dat het om een Airbus raket ging had ik nog niet meegekregen. Sta ik daar niet voor niets ieder jaar voor de deur.

martin zei

Jan war heb je het gelezen van die Airbus raket?

Jan de Stripman zei

@martin - Ik weet niets over Airbus. Volgens het artikel op de VK-site gaat het om: '...Rosoboronexport, de Russische wapenfabrikant die jaarlijks 10 miljard euro aan wapens exporteert.'

martin zei

Helder. Er zijn niet zoveel bedrijven die dergelijke raketten kunnen maken en ik wist niet dat Ros. in Amsterdam zetelde.

Jan de Stripman zei

Ik wist het ook niet. Maar, terwijl er allerlei sancties worden genomen en voorbereid, geloof ik niet dat onze overheid plannen heeft om deze wapenfabrikant aan te pakken. Terwijl die toch verdiend heeft aan de raket die de ramp heeft veroorzaakt...