zondag 24 augustus 2014

De mens is goed. Nee, slecht ! Of misschien toch goed ?


Afgelopen week bood een van mijn oude vrienden, een trouwe lezer van mijn berichten, spontaan aan om, samen met zijn broer, de kapotte wasdroger waar ik vorige week over schreef, van de trappen af te sjouwen en naar het grofvuil te brengen. Ondanks herhaaldelijk aandringen wilden ze niets voor die inspanning hebben, behalve een kop koffie en een handdruk.

Wat is de mens toch goed en behulpzaam, dacht ik. In ieder geval deze mensen, want ik hoor de lezers al tandenknarsen: De mens is een egoïstisch wezen dat zijn omgeving ontzettend veel leed en ellende berokkent ! Kijk maar naar het nieuws !

Ja, dat is waar, de mens veroorzaakt veel wantoestanden, oorlog en ander onheil. Wat die Moslims van IS, bijvoorbeeld, uitvreten ! Walgelijk ! Zeker en we besteden er misschien wel extra aandacht aan omdat het Moslims zijn.

Een columnist van de Volkskrant vergeleek de toestand in Irak en Syrië, naar mijn idee zeer terecht, met die in het voormalige Joegoslavië. Ook daar viel de centrale macht weg en begonnen verschillende bevolkingsgroepen elkaar uit te moorden. Een nationaal pijnpunt voor ons land was daarbij de massamoord in Srebrenica.

Gek genoeg hebben we het daar nooit over de geloofsovertuiging van de daders en de slachtoffers. Zou dat zijn omdat daar de Moslims vermoord werden door de Christelijke Serviërs ? Een detail waar we misschien maar liever niet bij stil staan.

De Joden laten zich in hun acties in de Gazastrook trouwens ook niet onbetuigd. Het aanrichten van bloedbaden lijkt niet gebonden aan een bepaald geloof. Het schijnt bij gewapende conflicten te horen. En het is van alle tijden. Lees er de wereldgeschiedenis maar op na.

Het blijft vreselijk natuurlijk, maar zelfs in al die ellende is soms nog een lichtpuntje te vinden. Uit verschillende delen van de wereld kwam er de afgelopen weken hulp voor de belaagde Jezidi's, die door IS de bergen in waren gejaagd. Ook de Iraakse Koerden boden hulp. Als mensen alleen maar slecht en egoïstisch waren, dan hadden ze dat toch niet hoeven doen ?

Ander recent voorbeeld was de verdrinking, deze zomer, van een aantal badgasten aan de Nederlandse kust. Tragisch... vooral omdat er een paar gevallen waren, waarbij iemand verdronk omdat hij een ander wilde redden. En dat ging niet eens om vrienden of familieleden. Nee, mensen waagden hun leven, om wildvreemde drenkelingen te helpen. Een egoïstisch mens had zich wel drie keer bedacht.

En dan die bootramp in Indonesië, waarbij 14 mensen zich vasthielden aan een reddingsbootje waar maar 8 man in pasten. Het waren niet de sterksten die in het bootje bleven zitten en de zwakkere broeders lieten verdrinken. Nee, ze lieten zich, bij toerbeurt, in het water zakken en konden zo allemaal gered worden.

Zo slecht is de mens nog niet...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Of een mens zich goed of slecht gedraagt, valt volgens mij samen met de context waarin hij/zij zich bevindt. En dan met name in de maatschappelijke context ofwel het groepsgebeuren. Men laat zich makkelijk meeslepen/overtuigen door deze of gene. Zeker als er een portie geloof bij wordt gehaald. Dat kan allemaal ten kwade of ten goede.

Antoinette Duijsters zei

Johan, ik ben het met je eens.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist en @antoinette - Groepsdwang en groepsgedrag, of meeloperij, spelen een grote rol. Maar als er iemand in nood is lijkt het eerder een nadeel. Als er een groep mensen elkaar staat aan te kijken en zich afvraagt waarom niemand iets doet...
Uiteindelijk moet ieder voor zich beslissen. Doe ik wat ? Doe ik met de rest mee ? Etc...

martin zei

De mens is een kuddedier en gebaat bij de kudde. Dat zou eerder naar goed dan slecht moeten leiden.

Het gaat wel eens mis en niet alleen door geloofskwesties (vergeet de Hindoes in India niet of de Boedisten in Birma).

Er zijn ook mafketels die denken dat je vooral aan jezelf moet denken en daar hele ideologieën op bouwen die ze dagelijks over je heen storten.

Jan de Stripman zei

@martin - Ja, ja, vooral Darwins theorie, 'the survival of the fittest', wordt nogal eens misbruikt. Er zijn mensen die denken dat daarmee 'het recht van de sterkste' wordt bedoeld. Terwijl Darwin doelde op de soorten die in een bepaalde omstandigheid het beste passen.
De mens is een sociaal dier dat zich prima staande weet te houden, in allerlei omstandigheden. Dat lukt vooral zo goed omdat we samenwerken...