zondag 4 mei 2014

Groeiend verzet


In 2011, toen ons land zuchtte onder de gedoogregering van PVV-VVD-CDA, was Henk Bleker verantwoordelijk voor natuurbeleid. Henk hield van jagen en had een hekel aan de natuurbeschermings-organisaties, die daar paal en perk aan probeerden te stellen.

Dat natuurbehoud kon wel een tandje minder, vond Henk. PVV-ers stemden enthousiast in, natuur kon je beter aan de horeca overlaten, want om de paar kilometer wil je wel even op een terrasje kunnen zitten. Dat behouden en beschermen was maar een linkse hobby.

Gelukkig dacht niet iedereen er zo over. Radioprogramma Vroege Vogels en de Partij voor de Dieren organiseerden een protestactie. Er zou land gezocht worden om bomen op te planten: een protestbos. Het publiek kon voor 5 euro een boom kopen.

Goed idee, dacht ik en kocht een boom. Zo'n 26.000 natuurliefhebbers dachten er net zo over en op 21 december werden, bij Vianen, op een terrein van het Utrechts Landschap, 5000 bomen geplant.

Aanvankelijk werd het het Blekerbos genoemd, na de val van het gedoogkabinet, werd de actie omgedoopt tot 'Groeiend Verzet'. Mijn boom zat niet bij de 5000 van het eerste bos. En het kan zijn dat ik de berichten niet goed gevolgd heb, maar ik hoorde eigenlijk niet zoveel meer over de actie.

Het nieuwe kabinet bezuinigt ook stevig op natuur. Dus vroeg ik me laatst af of er nog wat terecht was gekomen van die boomplant-verzetsactie. Het zou jammer zijn als mijn 5 euro in het politieke gewoel verloren was gegaan.

Dat blijkt niet het geval te zijn. Het Groeiend Verzetbos is wel degelijk aangeplant. In het voorjaar van 2012 zijn 16.000 bomen geplant op de Utrechtse Heuvelrug en in 2013 nog eens 5000 in de Haarlemmermeer.

Mooi werk !

En de Partij voor de Dieren heeft ook nog eens 100.000m2 natuur aangekocht, die Staatsbosbeheer van het kabinet in de verkoop moest doen. Het zijn rare snuiters, maar hun acties zijn goed !


Zie ook: 

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 


Kijk hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.  

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, Marianne Thieme heeft soms vreemde denkpistes. In het algemeen ben ik het echter grotendeels wel eens met haar standpunten en acties.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - En dat is toch altijd beter dan andersom. Als ik de standpunten voor de Europese verkiezingen lees zit daar ook weer veel bij waar ik het mee eens ben en dat ik bij andere, laten we zeggen 'normale' partijen, mis.

Antoinette Duijsters zei

Jagers, die moesten voorgoed verdwijnen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is niet voor niets dat ik bij de laatste TK-verkiezingen op de Partij voor de Dieren heb gestemd :-).

martin zei

Kan ik daar in de polder tenminste ook wat uit de wind fietsen.