zondag 25 mei 2014

Zijn onze politici nou echt zoveel beter ?


Als u, onze lezers, een afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking dan is de kans groot dat u niet bent gaan stemmen voor het Europese parlement. Slechts een derde heeft de moeite genomen en, sorry niet-stemmers, ik vind dat toch een beetje vreemd.

Als u nou in Groot-Brittannië woonde, dan zou u zich nog eigenwijs van Europa af kunnen keren. Maar ons eigen kikkerlandje zit toch echt stevig aan Europa vast. Als we op reis gaan is de kans groot dat we via andere Europese landen gaan. In Europa hebben we onze belangrijkste handelspartners. Van Europa krijgen we een flinke dosis lucht- en watervervuiling. En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

Bovendien hebben we in het verleden heel wat oorlogsellende meegemaakt, dankzij Europese vijanden. Volgens mij is het veel verstandiger om met die lui samen te werken, dan om met ze te vechten. Ook al weet ik best dat de EU een bureaucratisch monstrum is en dat wij als burger niet veel zicht hebben op wat die Euro-politici nou eigenlijk uitspoken.

Daarbij is onze vaderlandse afvaardiging maar een druppel in de Europese oceaan. Ik ben er trots op dat de Partij van de Dieren, mede dankzij mijn stem, waarschijnlijk een zetel in die enorme volksvertegenwoordiging mag gaan vullen. Maar ik vraag me ook wel af wat dat ene piepkuiken moet beginnen in dat gigantische kippenhok. Het is 1 tegen 766, nou dan weet je het wel.

Maar toch. Misschien is het helemaal niet zo slecht als er een groter en stabieler machtsblok, op de achtergrond, het gezwabber van onze landelijke leiders een beetje bijstuurt. Na jaren van afzien onder Balkenende werd het er met Rutte toch niet echt beter op. Of vind u van wel ? Zelfs al zou je het met het beleid van deze heren eens zijn, echt stabiel was onze politiek onder hun leiding niet.

En laten we voor de grap eens doen alsof het afgelopen week om Tweede Kamerverkiezingen ging. Dan is de uitkomst ronduit onrustbarend. Het huidige kabinet zou dan nog geen kwart van de stemmen hebben gehaald. Dat lijkt leuk voor de oppositie, maar die is ook hopeloos versplinterd.

Hadden we vroeger 3 grote partijen die om de macht streden, nu hebben we 5 middelgrote en een handvol kleintjes. Een meerderheidskabinet is alleen mogelijk als er minstens 4 partijen bereid zijn om mee te doen !

Bijvoorbeeld VVD-CDA-PvdA-D66. Wordt interessant ! Of anders een VVD-CDA-PvdA-SP-coalitie ? Lijkt niet erg waarschijnlijk, toch ? Dat worden lange en moeizame onderhandelingen.

Wat als we de Haagse politiek nou eens gewoon afschaffen ? Leggen we alles in handen van Brussel...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb niet gestemd. Had ik het wel gedaan, dan ook op PvdD. De Nederlandse politiek is al jaren een puinhoop. Nog een geluk dat de PVV voorlopig weer even het zwijgen ertoe mag doen. Vandaag verkiezingen in België. Zien wat dat oplevert. Anders moest ik maar eens verder gaan emigreren. Roemenië bijvoorbeeld :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Wat politieke versplintering betreft gaan NL en België steeds meer op elkaar lijken. Een formatie van anderhalf jaar zit er ook voor ons aan te komen...

martin zei

Stemmen deed ik. Naar de uitslag vandaag ben ik helemaal niet benieuwd gek genoeg. Ik lees het morgen wel. Dat is bij nationale verkiezingen anders. Daarom vind ik het wel goed stemmen voor klein en groot bestuur. Wel zou ik graag kunnen kiezen uit Europese MEP's en niet alleen uit de Nederlandse.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik ben wel benieuwd of de PvdD inderdaad de voorspelde zetel gaat halen. Maar ik blijf er niet voor op, vanavond.
Het zou leuk zijn om op Europese partijen te kunnen stemmen, dan ben je die hinderlijke koppeling met de landelijke politiek kwijt. Het is wel de vraag wie er dan in die partijen moet zitten...

martin zei

Nee geen Europese partijen, maar net als nu nationale partijen mogen meeedoen, maar ik mag ook op bijvoorbeeld een Griek stemmen.

Jan de Stripman zei

@martin - Lijkt me toch lastig. Dan moet die Griek ook hier campagne gaan voeren. Of wij moeten ons gaan verdiepen in alle Europese politici. En het stembiljet wordt dan wel erg groot...