zondag 18 mei 2014

Koning Midas leeft ! Hij staat elke week in de Volkskrant...


Bij de Volkskrant van gisteren zat een bijlage met het thema 'Geld en Geluk'. Op de voorpagina werd dat aangekondigd met: 'Waarom we nooit genoeg hebben.' 'Opeens rijk.' En: 'Reizen voor de allerrijksten.' Je vraagt je af voor welk volk de Volkskrant eigenlijk gemaakt wordt.

Dat vraag ik me al langer af, trouwens. In die zaterdagse bijlage worden namelijk elke week een aantal meubeltjes, tassen, lampen en ander design-spul aangeprezen. Het is de vaste schaterlach-rubriek voor mijn vrouw en ik.

Een tijdje terug stond er een tas in, gemaakt van afgedankte brandweerslangen. Prijskaartje: 245 euro ! Een paar weken later vielen we bijna van onze stoelen bij het zien van lederen opbergdozen, voor de losse spulletjes in huis: 300 euro per stuk.

Ik herinner me ook een lamp in die gemaakt was van een oude stofzuiger, gekocht op een rommelmarkt, en een losse fitting, die bij de bouwmarkt een paar euro kost. Als design-lamp moest hij 400 euro opbrengen. Tweede hands stoelen, die dienst hadden gedaan in een gevangenis, nu voor 250 euro, per stuk.

En zo gaat het maar door. Een tafeltje, bestaande uit een plak boomstam op drie roestvrijstalen poten: bijna 500 euro. Een oude koffer, omgetoverd tot een bureautje: 1300 euro.

Deze week zijn het vier rugzakjes. De goedkoopste bijna 300 euro de duurste ruim 3000 ! Vermoedelijk is die bedoeld voor als de allerrijksten, uit het themanummer, op reis gaan. Thuis kunnen ze dan hun rondslingerende goudstaven veilig achterlaten, in de lederen opbergdozen.

Over goud gesproken, het doet me denken aan het verhaal van koning Midas. Voor wie hem niet kent een stukje van Wikipedia:

'Midas was een legendarische koning van Frygië. (...) Omdat hij de dronken sater Silenos gered had, verleende Dionysos, de wijngod, hem de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Toen echter ook zijn voedsel en kind in goud veranderden, besloot hij de macht die hij had weg te wassen in de rivier Paktolos.'

Het blijkt dat koning Midas geen oude mythe is, hij bestaat echt. Hij heeft gestudeerd voor designer en verandert nu afgedankte rommel in goud. De Volkskrant doet daar trouwhartig en kritiekloos verslag van...

Zie voor het hele verhaal over koning Midas: Wikipedia De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 


Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Wat een flauwekul, gelukkig heb ik allang geen abonnement meer, wat dat kan ik niet betalen:-)

Jan de Stripman zei

@antoinette - Wij zijn, ook omdat dat goedkoper is, overgestapt op een 'internet + zaterdag-abonnement'...

martin zei

Er is ook een prachtige reclame over. Een vrouw veranderd opude bankstellen in tassen en probeert die aan de man te brengen, terwijl achter haar een man een bank gebruikt als trampoline. Hij veert hoger en hoger, totdat hij de ruimte inschiet. Öndernemers gaan door waar anderen stoppen," is de moraal van dat verhaal.

Mijn bijdrage aan dit pakket: Vakantiereizen naar echte shanty huisjes, met levenechte overval (zonder gevar van dodelijke afloop). Je moet wel al je pasjes blokkeren. Voor de fun steek je een briefje van $ 100 in je beurs. Vervolghens spreek je je reiZverzekering aan. Tien dagen voor 12.999 euro. Als je het handig speelt hoeft het niets te kosten.

Jan de Stripman zei

Jij maakt het helemaal mooi, Martin ! Maar vakantie met overval brengt in ieder geval een deel van het geld weer terug naar het volk...;o)