zondag 11 mei 2014

Een emmertje bier


Frankie went down to the corner,
Just for a bucket of beer,
She says, "Mister Bartender,
Has my loving Johnny been here,
He is my man,
He wouldn't do me wrong."

Wacht even... Frankie gaat op de hoek een emmertje bier halen ? Ja, zo ging dat aan het begin van de 20ste eeuw. Je nam je eigen emmer mee, of je eigen mand, of fles, als je in een winkel levensmiddelen ging kopen.

De ouderen onder ons kunnen zich misschien nog herinneren dat de kruidenier vroeger dingen als meel, rijst, gedroogde vruchten en drop los verkocht. De bakker, de groenteman en zelfs de melkman, kwamen hun waren onverpakt aan de deur afleveren.

We hadden toen een zinken vuilnisemmer op balkon staan, die eens per week geleegd werd. Toen produceerde een gemiddeld huishouden nog geen 4 zakken afval per week. Afval dat nu voor het grootste deel bestaat uit verpakkingsmateriaal.

Afgelopen week liep mijn vrouw te klagen dat er alweer een tas met lege flessen in de gang stond, voor de glascontainer. En dat er alweer een berg karton en papier lag, voor de papierbak. En dan zijn we nog niet eens zo fanatiek dat we het plastic afval ook apart houden.

Een flink deel van het verpakkingsmateriaal belandt bovendien, als zwerfvuil, op straat, of in de natuur. Want terwijl er voor bierflesjes een goed werkend statiegeld-systeem is, geldt dat voor blikjes en een deel van de plastic flessen niet. Sterker nog: er zijn plannen om voor alle plastic flessen het statiegeld af te schaffen.

Zijn ze nou helemaal gek geworden ? Een echte held kiest statiegeld ! Onder die naam wordt actiegevoerd voor behoud en uitbreiding van de statiegeld-regelingen. Een petitie kun je hier tekenen. http://www.echteheld.nl/

Het citaat aan het begin van dit stukje komt uit 'Frankie and Johnny' van Jimmie Rodgers
Een bekende folksong die door allerlei artiesten is uitgevoerd. Johnny Cash heeft een heel eigen tekst, zonder emmertje bier. En Elvis heeft in een film het hele verhaal nagespeeld. In alle gevallen loopt het slecht af, ook zonder verpakkingsmateriaal.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 


Kijk hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.  

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2-  deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Leuk om te weten: in Antwerpen opent eind deze maand een winkel waar je geen rijst, pasta etc. in verpakking kunt krijgen. Alleen in glazen potten afmeten.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - En moet je zelf je pot meebrengen ? Of kun je ze hergebruiken ?