zondag 3 maart 2013

Start vogelwebcam-seizoen – Valt er al wat te beleven ?Op 1 maart is Vogelbescherming Nederland weer van start gegaan met de website Beleef de Lente . Acht verschillende vogelsoorten zijn, via webcams, te volgen tijdens het broeden.

In een persbericht werden de liefhebbers al nieuwsgierig gemaakt: 'Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.'

Het is een mooi initiatief dat de afgelopen 7 jaar miljoenen belangstellenden trok. Ik heb op het Volkskrantblog, een paar jaar, wekelijks verslag gedaan van de gebeurtenissen bij verschillende webcams. Niet alleen die van Beleef de Lente, want er zijn wereldwijd nog veel meer mooie beelden te zien.

Bijvoorbeeld:

Uhu Cam – Website van de Duitse omroep SWR, waar al voor het 6e seizoen het broeden van een Oehoe-paar wordt gevolgd. Op dit moment is er nog niet veel meer te zien dan een lege nestholte. De Oehoe van Beleef deLente is al aan het broeden.

Mooie beelden van arenden en uilen konden we de afgelopen jaren zien bij Looduskalender , een natuursite uit Estland. De zeearenden daar hebben een nieuw nest gebouwd en zijn er al regelmatig te zien.

In de tuinen van Heligan , in het Britse Cornwall, heeft men webcams gericht op uilen en muizen.

In de avonduren kun je ook terecht bij Live Indiana Feeder Cam – Geen broedende vogels daar, maar wel veel interessante Noord-Amerikaanse soorten. En ook eekhoorns en muskusratten.

De webcam is onderdeel van de site Sportsman's Paradise online. Het is jammer dat die voor een groot deel over vissen en jagen gaat, want er staat nog een hele lijst andere mooie vogelswebcams op, van broedende kolibri's tot zeearenden.

Nog veel meer webcams uit verschillende werelddelen vind je op


Nog een laatste bericht: Het slechtvalk-vrouwtje dat S2 genoemd werd, naar het nummer op haar ring, is eind vorig jaar overleden. Het dier was middelpunt van een ware soap toen het, in 2007, voor de webcams van Beleef de Lente, het broeden verstoorde door het oorspronkelijke vrouwtje weg te jagen.

De mannetjesvalk bleef trouw voedsel aanbrengen, maar het nieuwe vrouwtje pikte dat in, zodat de jongen dreigden te verhongeren. Het verhaal kreeg nam een onverwacht positieve wending toen S2 ineens de jongen van haar voorgangster begon te voeren.

In de daaropvolgende seizoenen bracht het nieuwe valkenpaar een aantal broedsels met succes groot. Tot S2, in 2011, gevonden werd met een gebroken vleugel, ten gevolge van een schotwond. Het dier werd met succes geopereerd en zou eind vorig jaar weer vrijgelaten worden. Helaas is het in oktober dan toch nog overleden.


Meer details zijn te lezen op de website van Vogelwerkgroep Gemert 

Vader slechtvalk bleef overigens niet lang alleen. Na een mislukt seizoen, vorig jaar, waarbij het vrouw nummer 3 verjaagd werd door nummer 4, is hij nu een relatie begonnen met deze nieuwkomer.

Het lijkt allemaal heel uitzonderlijk en spectaculair, maar voor slechtvalken is het de normale gang van zaken. De vrouwtjesvalken, die groter en sterker zijn dan de mannetjes, vechten om de nestplaatsen en de mannetjes.  De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men7 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Natuurlijk zullen we weer kunnen genieten van al die gebeurtenissen die de meeste kijkers niet verwachten:-)

Annet zei

Interessant Jan.
De vogels hier zijn wisselend enthousiast en dan weer stil. Op het ritme van het weer lijkt wel...

Warm groetje,

Annet

Jan de Stripman zei

@antoinette - Daar hoop ik wel op...;o)

@annet - Toch hoor je steeds meer vogels zingen. Die weten meer dan wij...;o)

Anoniem zei

Jij moet na al die jaren toch wel de vogelwebcam expert van Nederland zijn Jan... :D

Anoniem zei

Jij moet na al die jaren toch wel de vogelwebcam expert van Nederland zijn Jan... :D

martin zei

Misschien eens een gierzwaluw doen dit jaar. Nog bijna twee maanden wachten en ze zijn er weer.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Gekraagde roodstaart. Benieuwd hoe die eruit ziet :-).