zondag 31 maart 2013

Witte Pasen ?Eerste Paasdag en het sneeuwt op Soestdijk. Een witte kerst komt al niet zo vaak voor, maar witte Pasen ? Je zou zeggen dat we dat al decennia niet meer mee gemaakt hebben. Toch valt dat mee, of tegen, net hoe je het bekijkt. Volgens een bericht van het KNMI uit 2008, toen Pasen een week eerder viel en er ook sneeuw lag, komt het zelfs met enige regelmaat voor.

Tussen 1951 en 2008 waren er 7 jaren waarin na 25 maart nog sneeuw lag. Zo eens in de 8 jaar, dus. Maar om eerlijk te zijn, de Pasen van 2008 herinnerde ik me al niet meer. Dus het is geen wonder dat veel mensen nu verbaasd zijn.

Het is ook wel apart weer de laatste weken. Terwijl iedereen uitkijkt naar aangename temperaturen, met een koel glas op een terras, krijgen we een aanhoudende, koude, oostenwind voor onze kiezen. En grote, gestaag vallende sneeuwvlokken. En het is al eind maart !

Zo heel bijzonder is dat nu ook weer niet, natuurlijk. Maart roert zijn staart en ook Aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed. Zo leerden we het al op school. Dus dan is het niet gek dat het ook, af en toe, echt gebeurt.

Maar ondertussen is maart wel bezig koude-records te breken of te benaderen. De laatste 10 dagen van de maand waren nog nooit zo koud. Het vroor in maart dit jaar vaker dan in januari. Op 11 maart vroor het zelfs de hele dag door, wat uitzonderlijk is. Op 13 maart werd een nachtvorst van -13 gemeten. In Friesland werd er weer geschaatst op natuurijs ! Hadden we dit weer twee maanden eerder gehad dan was die Elfstedentocht er zeker gekomen.

En misschien wel het opmerkelijkste aan het weer van de afgelopen weken is, dat het zo standvastig is. We zijn in ons land gewend aan wisselvalligheid. Okee, laat het een paar dagen vriezen, daarna komt er wel weer een depressie uit het zuidwesten opzetten, met ijzel en regen en dan smelt de boel wel weer weg.

Dit keer dus niet. We zitten al een hele tijd in een noordoostelijke stroming. Koude wind, uit Rusland en Scandinavië. De oceaandepressies, met hun milde, natte lucht, passeren ten zuiden van ons.

Volgens de weerman van de BBC komt dit door de straalstroom. Deze band van snelstromende lucht, die op 10 hoogte boven ons blaast, bepaalt de route die de hoge- en lagedrukgebieden nemen.

De afgelopen weken had de straalstroom een zuidelijker koers dan gewoonlijk. Daardoor kunnen de oceaandepressies ons niet bereiken. Terwijl andere weermannen en -vrouwen ons moed in proberen te praten, met voorspellingen van zachter weer, op de langere termijn, zeggen ze bij de BBC dat we dit weer nog zeker 14 dagen zullen houden. Misschien wennen we er aan.

Ondertussen worden de dagen natuurlijk wel langer en wint de zon langzaam aan kracht. Uiteindelijk zal het ook echt wel warmer worden. Maar dat kan nog even duren...

De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
8 opmerkingen:

aadverbaast zei

Het is bar en boos Stripman.
Zou het ooit nog goed komen? ;-)

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Ja hoor, het komt altijd weer goed. Waarna het altijd weer verkeerd gaat...;o)

Antoinette Duijsters zei

in mijn jeugd, de jaren vijftig, was het wel vaker zo koud in maart. erger is overigs de droogte.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ja, het viel me op dat de polder er ook droog en verdord bij ligt...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als zuinige Hollander zijnde irriteert me nog het meest het feit dat de kachel nog steeds niet uit kan :-(.

MARTIEN zei

Een mens vergeet heel snel. =^D

Paul Nijbakker zei

En in Siberië is het ongekend mild: slechts min 20 in Yakutsk waar het normaal 's winters tussen de min 40 en min 60 is (Zwijmel).

Jan de Stripman zei

@paul - En dus lopen de Siberiërs nu allemaal zonder jas buiten...?